Araç plakası ile trafik ceza sorgulama işlemi nasıl yapılır?

Güncelleme Tarihi:

Araç plakası ile trafik ceza sorgulama işlemi nasıl yapılır
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2017 15:13

Araç sahipleri ceza yediklerinden şüphelendikleri veya rutin olarak kontrol etmek istedikleri ceza sorgulamaları için plaka ile trafik cezası nasıl sorgulanır sorusunun cevabını araştırıyorlar. Konu hakkında resmi kaynaklardan faydalanarak aracınız plakası ile ceza sorgulama işlemi yapabilirsiniz. Peki bu işlem nasıl gerçekleştiriliyor? İşte Plaka ile araç ceza sorgulama işleminin detayları

Haberin Devamı

Emniyet Genel Müdürlüğü üzerinden sunulan hizmetlerde kişilerin kolay bir şekilde bilgi alabilmesi adına sistem oldukça basit bir şekilde hazırlanmıştır. Emniyet Genel Müdürlüğü internet sitesi üzerinden yapılan araç plakasına yazılan trafik cezası sorgulama işlemleri ile birlikte kişilerin kolay bir şekilde güncel cezalar hakkında bilgi alabilmesi mümkün duruma getirilmektedir. Bu bakımdan kişileri herhangi bir sorun yaşamadan hizmetler üzerinden bilgi alabilmesi de son derece kolay bir şekilde gerçekleşmektedir.

e-Devlet ile trafik cezası sorgulama için, turkiye.gov.tr internet sitesinden uygulamaya giriş yapılır. e-Devlet’e giriş için; e-Devlet şifresi, mobil imza, e-İmza, internet bankacılığı ve T.C. kimlik kartı seçenekleri vardır. e-Devlet’e giriş işleminin ardından e-Hizmetler bağlantısı üzerinden Emniyet Genel Müdürlüğü menüsüne girilir. Menüden ‘’Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama’’ bağlantısı kullanılarak trafik ceza sorgulama yapılabilir. Kullanıcılar tarafından en fazla tercih edilen sorgulama seçeneği, e-Devlet ile sorgulamadır.

Haberin Devamı

PLAKA İLE ARAÇ CEZA SORGULAMA İŞLEMİ YAPMAK İÇİN TIKLAYIN

Trafik cezaları, Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesinden ya da PTT şubelerinden ödenebilir. Cezanın ödenebilmesi için, sürücüye tebliğ edilmiş olması gerekir. Trafik cezası erken ödendiğinde, indirimden de yararlanılabilir. Erken ödeme indiriminden yararlanılabilmesi için, cezanın kesildiği tarih itibariyle 15 gün içinde ödenmesi gerekir. 15 gün içinde ödenmezse yüzde 25 oranında indirimden yararlanılamaz. Trafik cezası geç ödenirse de yüzde 5 gecikme zammı eklenir. Trafik cezalarından bazıları;

Trafik cezası nasıl ödenir?

Trafik cezası ödeme işleminin yapılabilmesi için, cezanın sürücüye tebliğ edilmiş olması gereklidir. Ceza tebliğ edildikten sonra, anlaşmalı bankalar aracılığı ile trafik cezası ödenebilir. Banka seçeneği dışında, Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesinden kredi kartıyla ve PTT şubelerinden nakit olarak ödeme yapılabilir.

Trafik cezasında indirim

Trafik cezası kesilen sürücüler, erken ödeme yaparlarsa yüzde 25 indirimli ödeme gerçekleştirebilirler. Sürücülerin indirim imkanından yararlanabilmeleri için, cezanın kesildiği günden itibaren 15 gün içinde ödeme yapmaları gerekir. 15 gün içinde ödemeyenlere indirim imkanı sunulmaz. Erken ödemede yapılan indirim dışında, trafik cezasını geç ödeyen sürücülere de yüzde 5 oranında gecikme zammı ilave edilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!