Hayri Çetinkaya: Borsa, Cimbom heyecanı ile tekrar 17 bin sınırında

Hayri ÇETİNKAYA
Haberin Devamı

PİYASALARDA, siyasi gelişmeler tekrar belirleyici olmaya başladı. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yarattığı belirsizliğin etkisiyle gün boyunca düşüş trendinde olan borsa, son dakika alımları ile 17 bin puan sınırına yükseldi. Endeks 129 puanlık artışla 16 bin 938 puandan kapandı. Borsadaki son dakika alımları Cimbom heyecanına bağlanıyor.

PİYASALARDA gün boyunca, beklentilerin bitmiş olmasının ve Cumhurbaşkanlığı ile ilgili siyasi gelişmelerin tekrar gündemde ön plana çıkmasının da etkisiyle durgun bir seyir hakimdi.

Gün boyunca düşüş trendinde olan borsanın, sadece kapanışa doğru gelen son dakika alımları ile günü yükselerek kapatması dikkat çekti.

Borsa, son dakika alımları ile günü 129 puan artarak, 17 bin puanın biraz altında 16 bin 938 puandan tamamladı. Hisseler gün sonunda ortalama yüzde 0.77 oranında prim yaptı.

Gün boyunca düşüş trendinde seyreden ve 16 bin 391 puana kadar gerileyen borsanın, son dakika alımları ile artıya geçmesini, Galatasaray'ın dün geceki Leeds United ile yaptığı maç heyecanına bağlayanlar var.

Küçük çaplı artışa karşın borsaya para girişinin azaldığı söylenebilir. Keza önceki gün 578.8 trilyon lira olan işlem hacmi, dün yüzde 23 oranında geriledi ve 447.5 trilyon lira olarak gerçekleşti.

Borsa önceki günkü 100 puanlık artışın ardından dün sabah 16 bin 862 puandan güne başladı. Sabah seansının ilk yarısında gelen alımlarla endeks, birara 17 bin puanın da üzerine çıktı ve 17 bin 32 puanı gördü. Endeks, daha sonra gelen satışlarla tekrar inişe geçti ve ilk seansı, 16 bin 537 puandan tamamladı.

İlk seans sonunda hisseler ortalama yüzde 1.6 oranında gerilerken, 231.9 trilyon liralık işlem hacmi oluştu.

İkinci seansta ilk seanstaki düşüşün yarattığı moral bozukluğu ile durgun açıldı. İlerleyen dakikalarda gelen satışlarla endeks birara, ilk seanstaki kapanış seviyesinin da altına, 16 bin 391 puana kadar geriledi.

Seansın ilk yarısını 16 bin 452 puandan geçen endeks daha sonra gelen alımlarla toparlanarak, en yüksek seviyesi olan 16 bin 938 puandan kapandı.

Kapanışa kısa bir süre kala gelen alım dalgası ile endeks önce toparlanmaya başladı. Ardından son dakika alımları ile artıya geçti ve günü 127 puan artışla tamamladı. Endeks son dakika alımları ile ikinci seansta tam 401 puanlık artış kaydetti. Kapanış itibariyle endesteki günlük artış, ortalama yüzde 0.77 oldu. İkinci seansta ise işlem hacmi 215.5 trilyon lira düzeyinde kaldı.

Hafta başından bu yana uluslararası piyasalarda yaşanan gelişmelerden ve Cumhurbaşkanlığı seçimine yönelik belirsizliklerden tedirgin olan borsanın seyrinde önümüzdeki günlerde de, yurtiçi ve yurtdışından gelecek haberler belirleyici olacak.

Yazarın Tüm Yazıları