Almanya’nın moda ve tasarım merkezi

Münih son yıllarda Avrupa’nın en gözde şehirlerinden biri haline geldi. Sanatseverlerin hayranlığını kazanan müzeler, sıra dışı mimarinin muhteşem örnekleri, seçkin restoranlar, şık mağazalar, sonbahardaki Ekim Festivali, kışın yapılan Faşing, kentin her yıl daha çok turist çekmesini sağlıyor.

Bavyera Eyaleti’nin başkenti Münih, 14 haziran 1158’de kurulmuş. Kral I. Ludwig döneminde büyük imar hareketlerine sahne olmuş. Geçen yıl büyük törenlerle şehrin 850. yılı kutlandı. 1972’de 20. Yaz Olimpiyatı’nın yapıldığı şehir, Bayer Münih futbol takımına da ev sahipliği yapıyor.
Münih’teki mimari göz kamaştırıcı. Dünyanın en ünlü mimarları şehri oyun sahaları gibi kullanıp birbirinden şık binalar dikmiş, farklı kültürleri kaynaştırıp yaşam sanatına katkıda bulunmuş. 1970’li yıllarda yapılan ve dört silindiri anımsatan BMW Dünyası şehirdeki modern mimari için bir dönüm noktası olmuş. 2006 FİFA Dünya Kupası’nın yıldızı olan Allianz Arena ise olağanüstü bir stadyum. Dışarıdan baktığınızda deniz anasına da benziyor, büyük bir UFO’ya da. 60 bin kişilik yapının cephesi ve çatısındaki paneller maç yapan takımların renklerine bürünüyor.

45 MÜZELİ CENNET

Münih’te 45 müze ve koleksiyon var. Mimari zarafet müzelerde de öne çıkıyor. Güzel Sanatlar Akademisi, Pinakothek der Moderne ve Brandhorst’un modern binaları geçmişle gelecek arasında köprü kuruyor. Bazı eski saraylara ultra modern salonlar eklenmiş. Sergilenen eserler arasındaki asırlık farklar binalara da yansıyıp hoş kontrastlar yaratıyor. Münih’teki Kunstareal Bölgesi’nde üç tane Pinakothek (www.pinakothek.de) isimli müze var. Eski olan Ortaçağ ustalarının eserleriyle dolu, yenisinde 19. yüzyıl ve 20. yüzyıl başına ait çalışmalar bulunuyor. Modernin etkileyici binasında grafik, tasarım ve mimarinin seçkin eserleri var. Bu üç müzede, da Vinci, Rafael, Albert Dürer, Auguste Renoir, Paul Cezanne, Pablo Picasso gibi dünya çapındaki sanatçıların çalışmaları sergileniyor. Kunstareal’deki diğer bir müze ise 1816’dan beri hizmet veren Glyptothek. Bu müze Yunan ve Roma döneminin çok güzel örneklerine ev sahipliği yapıyor. Mısır Sanatı Müzesi de (www.aegypisches-museum-muenchen.de) Residenz Sarayı’ndan buraya taşındı
Alp Dağları’nın eteklerinde yer alan Münih aynı zamanda bir kayak cenneti. Şehir merkezinden bir saatlik yolculukla ulaşabileceğiniz Südelfeld, Spitzingsee ve Brauneck kayak merkezleri Münih’in güneyinde yer alıyor. Südelfeld ailelere cazip gelirken, Spitzingsee usta kayakçıların gözdesi durumunda.

EN BÜYÜK BİRA FESTİVALİ

Çok sayıda turistin de katıldığı Münih Faşingi’nde tüm şehir şenlik yerine dönüyor ve eğlence sabahlara kadar sürüyor. Roma döneminde Diyonisos ve Satürn için yapılan kutlamalarla ilk temelleri atılan Faşing’de yüz binlerce kişi geçit törenlerini izliyor.
Eylül sonunda başlayıp, ekimin ikinci haftasına kadar süren Oktoberfest (Ekim Festivali) dünyanın en büyük bira festivali. Önce festivalin ev sahipleri süslenmiş arabalar, müzisyenlerle, büyük bir kortej halinde festival alanına geliyor. Ayrıca Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden gelen on bin kişi yedi kilometre uzunluğunda bir geçit töreni yapıyor. Ülkelerinin geleneksel kıyafetlerini giymiş folklorcular, orkestralar ortamı renklendiriyor. Her türlü içecek ve yiyeceğin satıldığı, /images/100/0x0/55eb0040f018fbb8f8a4862ebazıları 10 bin kişi kapasiteli büyük çadırlarda dev bira bardakları eşliğindeki eğlence günlerce devam ediyor. Festival 1810 yılında Kral Ludwig ile Prenses Therese von Sachsen-Hildburghausen’in düğün törenleri ile başlamış ve bir gelenek halini almış. Kolera ve savaşlar 24 festivalin yapılmasına izin vermemiş. 2007’deki festivali 6,2 milyon kişi ziyaret etmiş, 6,9 milyon litre bira içilmiş, üç yüz bine yakın sosis satılmış. Münih’te en büyüğü Hirschgarten’da bulunan 20 bira bahçesi var. Festival 2008’de 175. yaşını kutladı. Bu yıl Oktoberfest, 19 Eylül- 4 Ekim arasında düzenlenecek.

ULAŞIM

Franz Josef Strauss Havalimanı, dünyanın en işlek havalimanlarından biri. Bir tasarım harikası. Her yıl dünyanın en iyi 10 havalimanından biri ödülünü alıyor. S-Bahn ile 9 Euro’ya şehre 40 dakikada ulaşabilir, aynı biletle şehir içindeki diğer toplu taşıma araçlarından da faydalanabilirsiniz. Taksi 50 Euro civarında tutuyor. Münih’te görülecek yerler birbirine yürüyüş mesafesinde. Toplu taşıma araçları için günlük bilet 6 Euro. Taksi için 21610’u çevirin.

ALIŞVERİŞ

Alışverişin merkezi Maximilian ve Kaufinger caddeleri. Ünlü İtalyan, Fransız markalarından geçilmiyor. Alışveriş merkezi tercih edenler için Münih’te Maximilianhöfe ve Fünf Höfe isimli çok dükkanlı işletmeler var. Geçmişin görkemini arayanlar Schrannenhalle’ye gidiyor. Şehrin merkezindeki bu eski yapı restore edilmiş kocaman bir pazar, içinde el ürünlerinden gastronomi düşkünlerini mutlu edecek dükkanlara kadar çok çeşitli alternatifler var.

NEREDE YENİR?

Münih son yıllarda açılan restoranlarıyla da göz dolduruyor. Michelin yıldızlı işletmelerden ünlü şeflerin açtığı yerlere kadar çok sayıda restoran lezzet düşkünlerini konuk ediyor. Münih’e gitmişken Weisswürste dedikleri beyaz sosislerin ve obatzda peynirlerinin de tadına bakın. Acquarello: Michelin yıldızlı restoran, şehrin en iyi İtalyan mutfağı. Öğlen özel mönü, akşam şefin mönüsü var. (Mühlbauerstrasse, No: 36) Brenner: Alman usulü ocakbaşı, çok daha şık, lüks. (Maximilianstrasse, No: 15) Tantris: Restoranın yeme içme okulu bile var. 1970’lerde açılan mekanın dekorasyonu sıradışı. (Johann-Fichte Strasse, No: 7)

NEREDE EĞLENİLİR?

Münih’te 60 tiyatro, üç senfoni orkestrası var. 1818’de açılan Münih Milli Tiyatrosu bünyesinde opera ve bale bulunuyor. Residenz ve Gartnerplatz tiyatroları şehrin önemli sanat etkinliklerinin gerçekleştirildiği gözde mekanlar. Yazın düzenlenen Opera Festivali (www.staatsoper.de) önemli kültürel olaylardan. Maximilian Caddesi’ndeki kulüpler son modayı takip eden, seçkin bir kitleyi cezbederken, Kunstpark Ost civarındaki yerler gençliği çekiyor. Schumann’s (Odeonplatz, No: 6) şehrin en güzel barı ve seçkin bir müşteri kitlesine sahip. P 1 (Prinzregentenplatz, No: 1) terası ve fıskiyeleriyle dikkat çekiyor, ünlülerin akın ettiği bir kulüp. 089 ise partileri dillere destan bir gece kulübü. (Maximiliansplatz, No:5)
Yazarın Tüm Yazıları