Almanya hatasını düzeltsin

Güncelleme Tarihi:

Almanya hatasını düzeltsin
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 2017 23:26

Hamburg’da yapılacak G-20 Zirvesi öncesinde Die Zeit gazetesine konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Alman hükümetinin Türkiye ve kendisine karşı tutumunu sert eleştirdi. Erdoğan, “Almanya konuşmama izin vermeyerek intihar ediyor. Bu hatasını düzeltmeli” dedi.

Haberin Devamı

G-20 Zirvesi öncesi Die Zeit gazetesi yayın yönetmeni Giovanni di Lorenzo’nun sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya’da Türklere hitaben konuşma yapmasına izin vermeyen Alman hükümetinin kararını ‘siyasi intihar’ olarak niteledi.  

NEREDE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ

Erdoğan şöyle konuştu: “Almanya’da 3 milyonu aşkın bizim vatandaşımız var. Alman makamları niçin benim Türkiye Cumhurbaşkanı olarak onlarla buluşmamı, onlara hitap etmemi engelliyor? Nerede kaldı ifade özgürlüğü? Düşünce özgürlüğü? Bir ülkenin devlet başkanına bu hakkı vermezken, PKK üyeleri orada gayet rahat konuşuyor, gösteri yapıyor ve biz videodan bile konuşamıyoruz. Çünkü Anayasa Mahkemesi yasakladı. PKK, AB’nin terör örgütleri listesinde. Ama bu insanlar serbestçe gösteri yapıyor, buluşuyor. Para topluyor. Nasıl oluyor bu?”

Haberin Devamı

Almanya’nın hatasını düzeltmesi gerektiğini belirten Erdoğan şunları söyledi:

BU NE BİÇİM ZİHNİYET

“Alman makamları kararlarına gerekçe olarak, Türk makamlarını gösterirse, o zaman daha çok kötü zamanlar yaşarız. Olumsuz olayları öne çıkarırsak, bu gelecek için iyi olmaz. Biz NATO müttefikiyiz. Almanya’da 3 milyon Türk insanı yaşıyor. Ticaret hacmimiz 35.5 milyar dolar. Alman hükümeti ilişkilerimizi bir terör örgütüne kurban etmek istiyorsa, bu çok büyük bir hata olur. Biz ilişkilerimizi korumak istiyoruz. Birbirimize ihtiyacımız var. Almanya’da 80 bin civarında Türk işletmesi var ve 480 bin insan istihdam ediyor. Bunu inkâr edemezsiniz. Gelelim G-20 zirvesine. Biz vatandaşlarımızla buluşmak istiyoruz ve Alman makamları her yere talimat veriyor, ‘Erdoğan’ı konuşturmayın’ diye. Bu ne biçim bir zihniyet. Bu çok çirkin. Almanya intihar ediyor. Bu bir siyasi intihar. Almanya bu hatasını düzeltmeli.”

Erdoğan, Almanya’nın Gülen yanlılarını Türkiye’ye iade etmeyişini de eleştirdi ve “Ben bunu Bayan Merkel’den istedim. Niçin bize geri vermiyorsunuz? Alman hükümeti bunu yapmadığı sürece, Türkiye Almanya’yı teröristleri koruyan ülke olarak görecek” dedi.

MERKEL İLE SORUNUM YOK

 Alman vatandaşı da olan tutuklu gazeteci Deniz Yücel’le ilgili soruyu yanıtlayan Erdoğan,  “Bayan Merkel’in bir terör zanlısının kurtarılmasını gündeme getirmesini çok yadırgıyorum” dedi. Cumhurbaşkanı, ‘Bir gazeteci teröristlerle söyleşi yaparsa, sizin gözünüzde terör destekçisi mi’ sorusuna şu yanıtı verdi: “Terör propagandasına hizmet eder. Bu, tüm dünya yargısı tarafından da böyle değerlendirilir.” Cumhurbaşkanı, Almanya’yla iyi ilişkileri korumak istediklerini de vurguladı.

Haberin Devamı

G-20 zirvesi Erdoğan’la bu akşam bir görüşme yapacak olan Almanya Başbakanı Merkel ise “Bizim Almanya’da yaşayan Türkiye kökenli insanlarla birlikte iyi yaşamamız benim en büyük arzum. Bunun yanında Türkiye ile akıllı ilişkiler arzu ediyorum” ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!