ALES sonuçları ne zaman açıklanacak? Sonbahar dönemi soruları ve cevapları

Güncelleme Tarihi:

ALES sonuçları ne zaman açıklanacak Sonbahar dönemi soruları ve cevapları
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2016 09:51

ALES sonuçları öncesi soru ve cevaplar açıklandı! Lisans eğitimlerinin ardından akademik kariyer yapma kararı alan adayların başvurduğu ALES sınav soruları ve cevapları yayımlandı. Soru ve cevapların ardından ALES sonuçlarının açıklanacağı tarihi merak eden adaylar, alacakları puanı ilgiyle bekliyor. Peki sınav sonuçları ne zaman açıklanacak? İşte sınav sonuçlarıyla alakalı detaylı bilgiler

Haberin Devamı

ALES sonuçları öncesinde sorular ve cevapların açıklanması adayların ilgisini çekti. On binlerce adayın akademik kariyer hayali ile girdiği ALES sonuçları, sorular ve cevaplar açıklaması ile gündeme geldi. Sınavda işaretledikleri soruların doğruluğunu ALES sonuçları öncesinde araştırmak isteyen adaylar, ÖSYM tarafından yayımlanan yüzde 10'luk soru kitapçığını incelemeye başladı. Peki merakla beklenen ALES sonuçları ne zaman açıklanacak? İşte konuyla alakalı bazı detaylar

SONUÇLAR NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

ALES sınavı, ilkbahar döneminde 8 Mayıs Pazar günü gerçekleştirilmişti. Sınav sonuçları ise sınavdan 17 gün sonra, 25 Mayıs Çarşamba günü gerçekleşmişti. Bu yıl yapılan sınavda geçtiğimiz yılın açıklanma tarihi baz alınırsa, sonuçların 4-5 Aralık tarihlerinde duyurulucağı öngörülebilir.

Haberin Devamı

SORULAR YAYIMLANDI

ALES soruları ÖSYM tarafından 19 Aralık Pazartesi günü saat 17.10 itibariyle erişime açıldı. İşte merak edilen o sorular ve ÖSYM'nin yaptığı duyuru;

2016-ALES (Sonbahar Dönemi): Temel Soru Kitapçığı ve Cevap Anahtarının Yayımlanması

18 Aralık 2016 tarihinde saat 09:30'da uygulanan 2016-ALES (Sonbahar Dönemi) Sınavının Temel Soru Kitapçığı ile Cevap Anahtarına, 19 Aralık 2016 tarihinde saat 17:10'dan itibaren aşağıdaki bağlantıdan erişilebilecektir.

2016-ALES (Sonbahar Dönemi) Soruları, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında eser niteliğinde olup, telif hakları ÖSYM'ye aittir. ÖSYM'nin yazılı izni olmadan hiçbir şekilde çoğaltılamaz, dağıtılamaz ve yayınlanamaz.

Adaylara saygıyla duyurulur.

ALES SORULARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ

ALES NEDİR?

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES), 78 sayılı Yükseköğretim Kurumları Öğretim  Elemanları Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye, 5538 sayılı Kanunla eklenen Ek Madde 8 uyarınca,  yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim  planlamacısı kadrolarına yapılacak atamalarda, ülkemizde lisansüstü eğitime girişte, yurt dışına lisansüstü  eğitim için gönderilecek adayların seçiminde ilgili kurumların kullanacakları puanları sağlayan sınav 
sistemidir.

Haberin Devamı

Sınav kaç yıl geçerlidir?

ALES sınavı sonuçlar açıklandığı tarihten itibaren 3 yıl geçerlidir.

Sınava gireceğim. Puanım nasıl hesaplanıyor?

ALES sınavında 4 test var, en az 3 test çözmeniz gerekir hangi puan türünüzün hesaplanmasını istiyorsanız bu 
puan hesabına göre yapmanız gereken testler, ilgili kılavuzda yer almaktadır.

ÖYP NASIL HESAPLANIR?

Öğretim Üyesi Yetiştirme Programına araştırma görevlisi olarak atanmak üzere veya alan sınavına girebilmek için ya da program gereğince bir ÖYP Üniversitesinde lisansüstü eğitim-öğretim görmek amacıyla başvuran her bir ÖYP araştırma görevlisi için bir ÖYP puanı hesaplanır.

ÖYP puanının hesaplanmasında lisans not ortalamasının % 35’i, Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Giriş Sınavı (ALES) puanın % 50’si ve varsa yabancı dil sınavı puanın % 15’i dikkate alınır. Bu puan en son girilen ALES ve yabancı dil sınav sonuçlarına göre güncellenebilir. Adayların mezun oldukları alanlardaki başvurularında söz konusu puanlar arasında 10 puana kadar yüzdelik oranlarını artırmaya veya eksiltmeye ve ÖYP puanını % 10’a kadar artırmaya YÖK Yürütme Kurulu yetkilidir.

Haberin Devamı

Alan Sınav Puanı ile ÖYP araştırma görevlisi kadrolarına başvuracak adayların ÖYP puanının hesaplanmasında lisans not ortalamasının % 20’si, Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Giriş Sınavı (ALES) puanının % 25’i, Alan Sınav Puanının % 40’ı ve varsa Yabancı Dil Sınavı Puanının % 15’i dikkate alınır.
ÖYP ile araştırma görevlisi alımları yakın dönemde beklenmemektedir. YÖK’ün yeni bir sistem üzerinde çalıştığı ve yakında ilan edeceği bilgisi basında yer almıştır.

MÜHENDİSLİK TAMAMLAMA KONUSUNDA 50 PUAN ŞARTI

YÖK, mühendislik tamamlama sınav barajını 50 olarak belirledi. İşte, "Mühendislik Tamamlama Programı Giriş Sınavı" Hakkında YÖK'ten yapılan duyuru

Haberin Devamı

3795 sayılı Kanun'un 4. maddesi gereğince hazırlanan ve 07.08.1992 tarihli ve 21308 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Teknik Öğretmenler İçin Düzenlenecek Mühendislik Programlarının Uygulama Esas ve Usulleri Yönetmeliği" uyarınca, Mühendislik Tamamlama için ALES-Sayısal sınavının referans alınması ve baraj puanı olarak 50 belirlenmesi, Genel Kurul'un 10.11.2016 tarihli toplantısında uygun bulunmuştur.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!