Yoğurt ömrü uzatır mı? Kemikleri güçlendirir mi? Diyabeti önler mi?

Yoğurdun sayısız faydasının olduğu bir gerçek ama 'Gerçekten kemikleri güçlendiriyor mu? Uzun ömür üzerinde etkili mi? Diyabet riskini azaltır mı? Market yoğurtlarının bir faydası yok mu?' gibi pek çok soru kafalarımızı karıştırmaya devam ediyor.Yoğurtla ilgili duyduğumuz bu ve benzeri bilgilerin ne kadarı doğru ne kadarı gerçek? Araştırmalar ve uzmanlar ne diyor? İşte 5 soruda yoğurtla ilgili duyduğumuz efsaneler ve gerçekler...

Haberin Devamı

 

YOĞURT YİYENİN ÖMRÜ UZAR MI?

Bu sorumuza İç Hastalıkları uzmanı Aytaç Karadağ, bu konuda yapılan bir araştırmanın sonuçları ile cevap verdi.

“Yoğurt tüketiminin ölüm riskinin azalmasıyla ilişkili olup olmadığını değerlendirmek için ABD'li 82348 kadın ve 40278 erkekten oluşan çalışmada kadın grubu 1980'den 2012'ye, erkekler ise 1986'dan 2012'ye kadar takip edildi. Bu çalışmanın sonucuna göre düzenli yoğurt tüketimi kadınlar arasında uzun ömürle ilişkilendirildi. Aynı araştırmada, günde bir porsiyon yoğurdun fındık veya tam tahıllarla değiştirilmesinin kadınlarda ölüm riskinin azalmasıyla ilişkili olduğunu, tam tersine yoğurt yerine kırmızı et, işlenmiş et, süt veya diğer süt gıdalarıyla tüketilmesi ise daha yüksek ölüm oranıyla ilişkili olduğunu saptandı.”

Haberin Devamı

Yoğurt tüketiminin ölüm oranı üzerindeki etkilerini bağırsak florasını düzeltmesi ve kemik sağlığı için kalsiyum, antioksidan özelliği olan magnezyum, selenyum ve çinko içermesi olduğunun düşünüldüğünü belirten Karadağ, ilave şeker ve aroma içermeyen ev yapımı yoğurdun uzun ömür konusunda sağlığa en faydalı olan yoğurt olduğunu sözlerine ekledi.

Yoğurt ömrü uzatır mı Kemikleri güçlendirir mi Diyabeti önler mi

KEMİKLERİ GÜÇLENDİRİR Mİ? 

Çocukken büyüklerimiz hep ‘Yoğurt ye de kemiklerin kaya gibi güçlü olsun’ derdi.

Yoğurt gerçekten kemikleri güçlendirir mi diye sorduğumuz Karadağ, yoğurdun zengin bir kalsiyum kaynağı olduğunu, dolayısıyla kemik sağlığını iyileştirmek için ideal bir besin olduğunu, düzenli yoğurt tüketiminin kemik kütlesini ve gücünü koruduğunu, bu nedenle kırık ve osteoporoz riskini de azalttığını ifade etti.

YOĞURT TÜKETMEK DİYABET RİSKİNİ AZALTIR MI?

The New York Times’e konuşan Harvard TH Chan Halk Sağlığı Okulu’nda beslenme ve epidemiyoloji profesörü Dr. Frank Hu, yoğurdun besin açısından zengin bir gıda ve sağlıklı bir beslenmenin parçası olabileceğini ve düzenli olarak yoğurt yiyen kişilerin Tip 2 diyabet riskinin daha düşük olduğunu gösteren bazı kanıtlar bulunduğunu söyledi. 

Haberin Devamı

Yakında ABD’deki yoğurt ambalajları üzerinde Tip 2 diyabeti önleyebileceği yazacak.

FDA, yoğurt ve Tip 2 diyabet riskine ilişkin kanıtları incelediği araştırmada 28 çalışmaya atıfta bulundu. Dr. Hu, genel olarak kanıtların sınırlı ve tutarsız olduğunu söyledi: Bazı araştırmalar, daha fazla yoğurt tüketen kişilerin şeker hastalığına yakalanma olasılığının daha düşük olduğunu, ancak bazılarında görülmediğini buldu.

Yoğurt ömrü uzatır mı Kemikleri güçlendirir mi Diyabeti önler mi
MARKET YOĞURDUNUN BİR FAYDASI YOK MU?

Geleneksel ev yoğurdunun süt ve yoğurt mayasından yapılan son derece temiz içerikli bir ilaç olduğunu, market yoğurtlarında ise raf ömrünü uzatacak sayısız katkı maddesi bulunduğu için; bu katkı maddelerinin yoğurdun içindeki faydalı bakterilerin gelişmesini engellediğini belirten Karadağ, sözlerine söyle devam etti:  

Haberin Devamı

“Çocuklarımız için üretilen meyveli market yoğurtlarında yüksek oranda suni şeker ve aroma bulunur. Tüm bu nedenlerden dolayı sağlıklı olmak için tükettiğimiz market yoğurtları; bırakın sağlık vermeyi bazen hastalanmamıza dahi neden olabiliyor.”

Yoğurt ömrü uzatır mı Kemikleri güçlendirir mi Diyabeti önler mi

TATLIYLA BİRLİKTE TÜKETİLDİĞİNDE KAN ŞEKERİNİ DENGELER Mİ?

“Tatlı gıdalar tüketirken besinin glisemik indeksini düşürmek için bazı hayat kurtarıcı hilelere başvurabiliriz” diyen Karadağ, bunun için yapılabilecekleri sıraladı:

• İçindeki fruktozdan dolayı meyve tüketirken meyveyi veya meyve kurusunu dilimleyip yoğurda döküp tüketmek
• Tatlının veya meyvenin üzerine tarçın dökmek
• Tatlıdaki ve meyvedeki şeker hızla bağırsaklarımızdan emilip yakılarak enerjiye çeviriyor. Bu durumda da hızla şeker düşüp tekrar acıkmamıza neden oluyor. Bu nedenle geç sindirilen kuruyemişle birlikte tüketildiğinde bu durum ortadan kalkıyor.

Yazarın Tüm Yazıları