Prof. Dr. Berkan Reşorlu
Prof. Dr. Berkan Reşorlu
Prof. Dr. Berkan ReşorluYazarın Tüm Yazıları

7 soruda prostat sağlığı

Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Berkan Reşorlu, prostat sağlığı konusunda dikkat edilmesi gerekenleri anlattı ve konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.

Haberin Devamı

1. İYİ HUYLU PROSTAT BÜYÜMESİ KANSERE DÖNÜŞÜR MÜ?

İyi huylu prostat büyümesi ve prostat kanseri birbirinden bağımsız gelişen 2 hastalık olup birbirine dönüşme durumu söz konusu değildir. İyi huylu prostat büyümesi, prostat kanseri gelişimi açısından bir risk faktörü oluşturmamaktadır.

2. PROSTAT BÜYÜMESİ CİNSEL HAYATI ETKİLER Mİ?

İyi huylu prostat büyümesi (BPH) olan erkeklerde beraberinde aynı zamanda sertleşme sorunu, boşalma problemleri, cinsel isteksizlik gibi cinsel fonksiyon bozuklukları da görülebilir. Bu cinsel fonksiyon bozukluklarının direk sebebi prostat büyümesi değildir. BPH ve cinsel fonksiyon bozuklukları ileri yaş grubunda sıkça görülen sorunlar olduğu için birbirinden bağımsız olarak sıkça bir arada bulunabilirler. Ancak prostat büyümesi için kullanılan ilaçların, prostat büyümesinin kişinin sosyal hayatında ve yaşam kalitesinde yaratmış olduğu sorunların cinsel fonksiyon bozukluklarına zemin hazırlayabileceği unutulmamalıdır.

3. PROSTAT BÜYÜMESİ TEDAVİ EDİLMEZSE NE OLUR?

BPH, idrara çıkma düzenini ve biçimini etkileyebilir, yaşam kalitesi üzerinde olumsuz bir etki yapmasının yanında alt idrar yolu problemlerine yol açabilir. Erken teşhis ve tedavinin önemli olduğu iyi huylu prostat büyümesinde geç kalındığında böbrek yetmezliği, mesane taşı, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları, hatta kronik irritasyona bağlı mesane kanseri gelişebilmektedir.

4. AYAKTA İDRAR YAPMAK PROSTATI ETKİLER Mİ?

Ayakta ya da oturarak idrar yapmanın prostat büyümesi, prostat kanseri ya da prostat iltihabı gelişmesi ile hiçbir ilişkisinin olmadığı literatürde yapılmış birçok çalışma ile gösterilmiştir.

5. YÜRÜYÜŞ YAPMAK PROSTATA İYİ GELİR Mİ?

Düzenli yapılan tempolu yürüyüş gibi egzersizlerin prostat kanseri gelişme riskini azalttığı, prostat büyümesi ve kronik prostatite bağlı gelişen şikayetleri hafiflettiği çeşitli çalışmalarda gösterilmiştir.

6. PROSTAT BÜYÜMESİ VE KANSERİNE İYİ GELEN YİYECEKLER NELERDİR?

Prostat hastalıklarına iyi geldiği bilinen prostat dostu gıda maddelerini şu şekilde sıralayabiliriz;

1. Domates: Prostat kanseri riskini azalttığı bilinen güçlü bir antioksidan olan likopenden zengin bir yiyecektir.

2. Brokoli: Zengin sulforaphane ve diğer antikanser içerikli komponentleri sayesinde prostat kanserine karşı koruyucu bir besin maddesi olarak kabul edilmektedir.

3. Yeşil Çay: İçermiş olduğu zengin ksantin deriveleri, epigallocatechin ve epicatechin gallate gibi güçlü antioksidanlar sayesinde prostat kanserine karşı savaşan dost bir içecek olarak kabul edilir. İçerdiği hücre ölümünü tetikleyen enzimler sayesinde günde 2 bardak yeşil çay içen erkeklerin prostat kanserine yakalanma riskinin azaldığını öne süren çalışmalar mevcuttur.

4. Baklagiller ve Soya Fasulyesi: Soya fasulyesi de dahil olmak üzere mercimek, yer fıstığı ve fasulye gibi baklagiller içermiş oldukları zengin fitoöstrojenler sayesinde tümör büyümesine engel olmakta ve prostat kanserine karşı savaşmaktadır.

5. Nar Suyu: Antioksidan yönünden oldukça zengin içeceklerdir. Prostat kanser hücrelerinin çoğalmasını engellediği çeşitli hayvan deneylerinde gösterilmiştir.

6. Yağlı Balıklar: Somon ve uskumru gibi omega-3 yönünden zengin yağlı balıkların prostat sağlığının korunmasında etkili olduğu çeşitli çalışmalarda gösterilmiştir.

7. Soğan ve Sarımsak: Prostat büyümesine karşı koruyucu olduğu, bu besinleri tüketmeyenlerin tüketenlere göre prostat büyümesi problemini daha çok yaşadığı yönünde çalışmalar vardır.8. Kabak Çekirdeği: Hormonal, antioksidan ve anti-inflamatuar etkileri nedeniyle hem prostat büyümesine hem de prostat kanserine karşı önleyici etkileri olduğu kabul edilen besin maddesidir.

7. PROSTATTAN KORUNMAK İÇİN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

Prostat sağlığını korumak; prostat kanseri ve prostat büyümesine karşı kendini korumak için alınması gereken önlemler şu şekilde sıralanabilir;

1. İdeal Kiloyu Korumak

2. Dengeli ve Düzenli Beslenmek: Antioksidan özellikleri yüksek sebze ve meyveleri bol tüketmek prostat kanseri riskini azaltmaktadır. Domates, kabak çekirdeği, brokoli, soğan, sarımsak, baklagiller bu açıdan faydalı en çok bilinen sebze ve meyvelerdir.

3. Doymuş Yağlardan Zengin Gıdaları Azaltmak: Hayvansal yağların çok tüketilmesi ile prostat kanseri gelişimi arasındaki risk birçok çalışma ile ortaya konulmuştur.

4. Yağlı Balıkların Sık Tüketilmesi: İçermiş oldukları omega-3 sayesinde prostat kanserine karşı koruyucu gıdalardır.

5. Egzersiz Yapmak: tempolu yürüyüş, koşu ve yüzme gibi sporlar prostat kanserine karşı koruyucu olmalarının yanı sıra prostat büyümesi ve prostatite bağlı gelişen şikayetlerin azalmasına yardımcı olmaktadır.

6. Sigarayı Bırakmak: Sigara birçok kanseri türünde olduğu gibi prostat kanserine karşı da risk oluşturmaktadır. Sigaranın ayrıca prostat kanseri tanısı alan erkeklerde hem hastalığın seyrini hızlandırdığı hem de ölüm riskini arttırdığı bilinmektedir.

7. Düzenli Kontroller: Ailesinde prostat kanseri olan erkeklerin 45 yaşından sonra, olmayanların ise 50 yaşından sonra hiçbir şikayeti olmasa da düzenli ürolojik kontrollerini yaptırmaları tavsiye edilmektedir. Kişinin idrar yakınma problemleri varsa kaç yaşında olursa olsun mutlaka bir üroloji uzmanına görünmelidir.

Yazarın Tüm Yazıları