Kimler COVID kaynaklı göz problemleri için risk altındadır?

Konjonktivit -yani gözlerde kızarma ve çapaklanma-, çocukların ve yetişkinlerin gözünde en sık görülen COVID belirtisidir. Konjonktivit, geçici bir durumdur ve görmeyi etkilemez…

Haberin Devamı

Bazı kişilerde ise COVID; gözün retina (ağ) tabakasında problemler yaratarak görmeyi tehdit edebiliyor. Bu problemler, genellikle covid-19 belirtilerinin ortaya çıkmasından sonraki 1 ila 6 hafta içinde gelişiyor. Bu sorunlar, covid nedeniyle çok hasta olan kişilerin yanı sıra görünüşte sağlıklı olan ve belirtileri olmayan kişilerde de ortaya çıkabiliyor.

Kimler COVID kaynaklı göz problemleri için risk altındadır

COVID’in retinada oluşturduğu problemler şunlar:

1. "Pamuk yünü" lekeleri:

COVID kaynaklı kan pıhtıları, besinlerin retinaya ulaşmasını engellediğinde retinadaki doku şişmeye ve ölmeye başlıyor. Bu alanlar pamuk gibi beyaz ve kabarık görünüyor. Bu lekeler genellikle kişinin görüşünü etkilemiyor.

Haberin Devamı

2. Retina atardamar tıkanıklığı:

Retina atardamarlarındaki kan pıhtıları, oksijen akışını engelleyerek hücrelerin ölmesine yol açıyor. Retina atardamar tıkanıklığı, ani ve ağrısız görme kaybına neden oluyor.

3. Retina toplardamar tıkanıklığı:

Retinadaki bir toplardamar tıkandığında, kan olması gerektiği gibi dışarı akamaz ve bu da kanamaya, şişmeye ve sıvı sızıntısına neden olabilir. Retina toplardamar tıkanıklığı; bulanık görme ve hatta ani, kalıcı körlüğe yol açabilir.

4. Retina kanaması:

Retina kanaması; görüşte kör noktalara, kademeli veya ani görme kaybına neden olabilir.

Kimler COVID kaynaklı retina problemleri için risk altındadır?

Bazı kişilerin COVID kaynaklı retina problemi geliştirme olasılığı diğerlerinden daha yüksektir. Aşağıdaki hastalıklara sahip kişiler en büyük risk altındadır:

• Şeker hastalığı

• Yüksek tansiyon

• Kan hastalıkları

• Kan damarlarını etkileyen diğer durumlar

COVID sırasında gözlerinizi nasıl korursunuz?

Gözlerinizi ve genel sağlığınızı korumak için başkalarının yanında maske taktığınızdan, gözlerinizi ellemediğinizden, ellerinizi sık sık yıkayıp dezenfekte ettiğinizden ve covid’e karşı aşı olduğunuzdan emin olun.

 

Yazarın Tüm Yazıları