Katarakt: Güncel tanı ve tedavisi

Gözümüzün içindeki lensin şeffaflığını kaybetmesine “katarakt” adını veriyoruz. Katarakt, yaşın ilerlemesiyle birlikte toplumun büyük çoğunluğunu etkiliyor. Katarakt; görmede azalma, renklerde soluklaşma-sararma, ışık hassasiyeti-kamaşma, çift görme ve gözlük derecelerinde sık değişim gibi belirtilerle kendisini belli ediyor.

Haberin Devamı

Katarakt neden olur?

Gözümüzün içindeki lens, su ve proteinlerden oluşur. Proteinler parçalanmaya başladığında katarakt oluşur, lens bulanıklaşır ve sararır. Yaşlanma, kataraktın en yaygın nedenidir. Ancak bazı tıbbi durumlar, ilaçlar, yaralanmalar ve daha önce geçirilmiş göz ameliyatları da katarakta neden olabilir.

Katarakt nasıl tedavi edilir?

Günümüzde kataraktın tek tedavisi ameliyattır… Kataraktı tedavi eden bir göz damlası, ilaç veya vitamin mevcut değildir.

Katarakt: Güncel tanı ve tedavisi

Katarakt ameliyatı lazerle mi yapılır?

Katarakt ameliyatında esas olarak ultrason enerjisi kullanılır. Katarakt ultrason ile parçalanarak emilir. Bu yönteme “fakoemülsifikasyon (fako)” adı verilir.

Haberin Devamı

Katarakt ameliyatında bazen ultrasonun yanısıra “femtosaniye lazer” de kullanılabilir. Femtosaniye lazer; göze giriş kesilerinin yapılmasını, lensin ön kapsülünün kesilmesini ve kataraktın parçalara bölünmesini sağlar. Hem femtosaniye lazer, hem de ultrason kullanılan bu yönteme ise “femtofako” adı verilir. Femtofako yönteminin avantajı kesilerin daha düzgün yapılabilmesi, dezavantajı ise maliyetidir.

Görsel sonuçlar açısından; fako yöntemiyle femtofako yöntemi arasında belirgin bir fark yoktur. Her 2 yöntemde de katarakt temizlendikten sonra göz içine yapay bir lens yerleştirilir.

Katarakt ameliyatında göze takılan lenslerin hepsi aynı mıdır? Çeşitleri var mıdır?

Katarakt ameliyatında göze farklı lensler takılabilir:

1. Monofokal (tek odaklı) göz içi lensler: Bu lensler uzakta gözlüksüz net görüş sağlar ancak yakını görebilmek için okuma gözlüğü takılması gerekir.

2. Torik göz içi lensler: Bu lensler astigmatı düzeltir. Astigmat, hem uzak hem yakın görüşü etkileyen bir göz bozukluğudur.

3. Trifokal (3 odaklı) göz içi lensler: Bu lensler; uzak, orta ve yakın mesafede gözlüksüz görüş sağlar. Trifokal lensler gece ışıkların etrafında hale şeklinde dağılmalara yol açar. Bu dağılmalar
6 ay sonra azalır ama tamamen geçmeyebilir.

Haberin Devamı

4. EDOF göziçi lensler: Bu lensler yakını monofokal lenslerden daha iyi ama trifokal lenslerden daha az gördürür. Avantajları, gece daha az ışık dağılması yapmalarıdır.

Katarakt ameliyatı sonrası dereceler %100 sıfırlanır mı?

Ameliyat sonrası yaklaşık 100 kişiden 90’ı gözlük ihtiyacı duymaz. Ama 10 kişide gözlük ihtiyacı devam edebilir.

Gözünde derece kalanlara, gözlük ihtiyacını ortadan kaldırmak için katarakt ameliyatından 3 ay sonra lazer (femtoLASIK) tedavisi yapılabilir.

 

Yazarın Tüm Yazıları