Kaç yaşında menopoza girilir, menopoz belirtileri nelerdir?

Menopoz adet döngülerinin bittiği, kadınlarda hormonal birtakım değişikliklerin olduğu ve buna bağlı olarak doğurganlığın sona erdiği bir dönemdir. Ortalama menopoz yaşı 48-50’dir; adet kanamalarının 40 yaşından önce sonlanması, birtakım cerrahi müdahalelerle yumurtalıkların alınması erken menopoz olarak değerlendirilir.

Haberin Devamı

Kadının menopoz yaşını belirleyen en önemli etken annesinin menopoza girdiği yaştır. Eğer ailede erken menopoz hikayesi varsa kadının erken menopoza girme riski yüksektir. Menopoz sürecine dair belirtiler her kadın için farklılık gösterse de en sık karşılaşılan şikayetler ateş basması, uyku problemleri ve düzensiz adetlerdir. Menopoz kadınlarda doğal bir süreç olduğu için tedavi gerektiren bir durum değildir ama süreci rahat geçirmeye ve semptomları hafifletmeye yardımcı olacak önerileri dikkate almak gerekir. Düzenli fiziksel aktivite ile kemik yapısını ve kasları güçlendirmeye özen gösterilmeli, menopozun beraberinde getireceği ruhsal etkilerden uzaklaşmak için stresten uzak durulmalı, uykusuzluk ve sıcak basması gibi durumları tetikleyecek çay- kahve gibi içecekler yerine rahatlatıcı bitki çayları tercih edilmeli, tuz ve şeker tüketimi sınırlandırılmalıdır.

Haberin Devamı

Kaç yaşında menopoza girilir, menopoz belirtileri nelerdir

MENOPOZ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Kadınlarda üreme hücresi olan yumurtanın olgunlaşması sonucu rahmin iç dokusu kalınlaşır. Eğer kadın vücudunda herhangi bir yumurta döllenmemiş ise bu kalınlaşmış olan doku belli bir miktar kan ile birlikte vajinal yollan adet kanaması olarak dışarı atılır. Yaş ilerledikçe yumurtalıklar da yaşlanır, 40 yaş civarında yumurtalıklar beyinden gelen hormonal sinyallere daha az cevap verir ve daha az östrojen salgılar. Adetler düzensizleşir ve menopoz öncesindeki bu dönemde östrojen seviyesi hızlı bir düşüş gösterir. Sonunda yumurtalıklarda yumurta gelişimi ve östrojen üretiminin durması ile adetler kesilir ve menopoz süreci başlar. Bir kadının menopoz tanısı alması için adet olmadan 12 ay geçirmiş olması gerekmektedir.

Ortalama menopoz yaşı 48-50’dir, ancak bu ortalama toplumdan topluma değişiklik göstermektedir. İyi beslenemeyen, zayıf, vejetaryen, rahmi alınan, anne karnındayken gelişme geriliği olan ve yüksek yerlerde yaşayan kadınlarda menopoz yaşı biraz daha erken olabilmektedir. Ayrıca sigara içen kadınlar menopoza daha erken girerler. Kadınlar genellikle annelerinin menopoza girdiği yaşta son adetlerini görürler. Yaşı ne olursa olsun cerrahi olarak yumurtalıkları çıkarılmış kadın menopoza girmiş kabul edilir. Rahmi çıkarılıp yumurtalıkları bırakılan kadınlarda adet kanaması olmaz ama yumurtalık fonksiyonları devam ettiği sürece menopoza girmiş olmazlar. Menopoz belirtilerinin en tipik örneği ateş basmasıdır. Baş, boyun ve göğüs bölgesinde ani kızarıklık, vücut ısısında artış ve ardından aşırı terleme görülür. Ateş basmalarına bağlı olarak hastanın uyku kalitesi ve dolayısı ile günlük yaşam kalitesinde bir bozulma görülebilir. Kilo alımı ile yavaşlayan metabolizma, saçlarda incelme-dökülme, kuru cilt ve vajinal kuruluk da menopoz belirtileri arasında gösterilebilir.

Haberin Devamı

ERKEN MENOPOZ TANISI ALAN KADINLAR TÜP BEBEK TEDAVİSİYLE ANNE OLABİLİR

Bir kadının 40 yaşından önce adet kanamalarının sonlanması erken menopoz olarak değerlendirilir. Erken menopozda östrojen hormonunun salgılanması azalır, FSH ve LH hormon seviyelerinde yükselme görülür. Eğer ailede erken menopoz hikayesi varsa kadının erken menopoza girme riski yüksektir. Herhangi bir nedenle kadının iki yumurtalığı da alınmışsa erken menopoz oluşur. Erken menopoz yaşanmasının en yaygın sebeplerinden biri de otoimmun hastalıklardır. Otoimmun hastalıklar, bağışıklık sisteminin kendi organlarını yabancı doku olarak kabul etmesi ve bu organlara saldırmasıdır. Eğer bu organlar yumurtalıklarsa erken menopoz görülür.

Haberin Devamı

Kanser tedavisi süresince alınan radyoterapi ya da kemoterapi yumurtalıklara zarar vererek erken menopoza neden olabilmektedir. Erken menopozda ilk belirti daha sık adet görmektir. Normal koşullarda kadınlar 28 günde bir adet olmaktadır, adetin 22 günden daha sık görülmesi genellikle yumurtalık rezervinin azaldığına işaret eder. Erken menopoz öngörülemeyen bir durumdur fakat düzenli doktor muayenesi ile erken teşhisi mümkündür. Yumurtalık rezervi azaldığını tespit ettiğimiz ve anne olmak isteyen hastalar için vakit kaybetmeden tüp bebek tedavisi öneririz. Evli olmayan ve kısa bir süre içerisinde gebelik düşünmeyen hastalarımız için ise yumurta dondurma uygulaması uygundur.

Haberin Devamı

FİZİKSEL AKTİVİTE VE SAĞLIKLI BESLENME MENOPOZ SÜRECİNİ RAHAT GEÇİRMEYE YARDIMCI OLUR

Menopozdan sonraki dönemde bazı hastalıkların ortaya çıkışı görülebilir. Östrojen seviyeleri düştüğünde kardiyovasküler hastalık riski artar. Bu yüzden düzenli egzersiz yapmak, sağlıklı bir diyet yemek ve normal kiloyu korumak önemlidir. Menopozdan sonraki ilk birkaç yıl boyunca kemik yoğunluğunu hızlı bir şekilde düşebilir. Osteoporozu olan kadınlar özellikle omurga, kalça ve el bileği kırılmalarına karşı dikkatli davranmalıdır.

Vajina ve idrar yolundaki dokular elastikiyeti kaybettiğinden öksürme, gülme veya ağır kaldırma gibi durumlarda idrar kaçırma yaşanabilir. İdrar yolu enfeksiyonları menopoz döneminde daha sık görülebilir. Vajinal kuruluk, cinsel ilişki sırasında rahatsızlığa ve hafif kanamaya neden olabilir. Menopoz geçişi sırasında ve menopozdan sonra yavaşlayan metabolizmaya bağlı olarak kilo alımı yaşanabilir. Menopoz kadınlarda doğal bir süreç olduğu için de tedavi gerektirmez ama süreci rahat geçirmeye yardımcı olacak öneriler dikkate alınmalıdır. Düzenli fiziksel aktivite yapılmalı, stresten uzak durulmalı, uykusuzluk ve sıcak basmasına yol açabilecek çay-kahve gibi içecekler sınırlandırılmalı, tuz ve şeker tüketiminde kontrollü olunmalıdır.

Yazarın Tüm Yazıları