Mürüvvet Adalı Uygun
Mürüvvet Adalı Uygun
Mürüvvet Adalı Uygun

Lütfen benim yerime ders çalışır mısın?

Çocuğunuzun yapması gereken şeyleri siz yapıyorsanız o zaman onun yerine derslerini de siz yapın.

Haberin Devamı

Yeni bir okul dönemi başladı. Bu dönemde öğrencilerimizi bekleyen sınavlar var. (Okul sınavları, TEOG, LYS, YGS). Üstelik ikinci dönem, baharı da karşılayan ve içinde barındıran bir dönem. Güneş’in kendini daha da çok göstermesiyle çocuklarımızın aklının dışarıda kalmasına çok da müsait bir dönem. 

Pek çok evde yeni dönem, belki de yine “ders çalışmak” problemi veya kaygısıyla başladı. Çocuğunuz belki kaygı duyuyor ya da kaygı duymaksızın isteksizliğiyle bu konuda hüküm sürüyor. En çok kaygıyı ebeveyni olarak sizle duyuyorsunuz. “Bu dönem ders çalışacak mı bakalım?” “Sınavlar başlar şimdi, bakalım ne yapacak?” “Bu çocuk nasıl ders çalışacak?” gibi gibi...

Çocuğunuz kaç yaşında olursa olsun ders çalışmak “sorumluluk” kavramıyla özdeşleşen bir kavramdır. Bunun için önce şu soruyu yanıtlamanızı isterim: “Çocuğunuz sorumluluk sahibi bir çocuk mu? 

Haberin Devamı

Lütfen benim yerime ders çalışır mısın

  • Sürekli ders çalışmasını hatırlatan bir ebeveyn misiniz? O halde ardına şu soruları da
  • ekleyelim.
  • Siz hatırlatmadan dişlerini fırçalar mı?
  • Siz hatırlatmadan banyosunu yapar mı?
  • Odasını ve eşyalarını kendisi mi toparlar?
  • Kirli kıyafetlerini odanın ortasında mı bırakır?
  • Çantasını ve okul hazırlığını kendisi mi yapar? Yoksa o yapmadan siz mi yapıyorsunuz? Ya da o yaptıktan sonra ona güvenmeyerek eksik eşyaları arkasından okula siz mi yetiştiriyorsunuz? 
  • Yemeği önüne mi geliyor? Ya da masa hazırlarken yardımcı olur ya da yemeği bittikten sonra tabağını kaldırır mı? 
  • Sabahları kendisi uyanabiliyor mu? Uyanamasa da bir çalar saate sahip mi? Akşamdan onu kurar mı? Sabah kalkamama paniği yaşar mı?

Ve pek çok soru...

Bu soruların pek çoğuna yanıtınız hayırsa ve yukarıda yazdıklarımın çoğunu çocuğunuz yerine siz yapıyorsanız o zaman lütfen onun için yaptığınız şeyler listesine bir de “ders çalışmayı” ekleyiniz. Çünkü pek çok sorumluluğu hatta öz sorumlulukları ebeveyni tarafından yapılan, hatırlatılan çocuk anne babasından şunu bekliyordur:

“LÜTFEN BENİM YERİME DERS DE ÇALIŞABİLİR MİSİN? “!!!!