Manolya Özek
Manolya Özek
Manolya Özek

Masters of Sex

Bedeninizi tanımak için ona zaman ayırın ve onu fazla aç bırakmayın.

Haberin Devamı

Bu ay benim için anlamlı bir projeye katıldım. İngilizce eğitim veren üniversitelerde psikoloji öğrencilerinin mutlaka okuduğu ‘Abnormal Psychology-Anormal Psikolojisi’ ders kitabının ‘Cinsel İşlev Bozuklukları’ bölümünü Türkçe'ye çeviriyorum. Çeviri sırasında seksin tarihçesinde çığır açan araştırmalarıyla tanınan, bir süredir takip ettiğim ‘Masters of Sex-Seksin Ustaları’ dizisinin kahramanları William Masters ve Virginia Johnson ile karşılaşınca bu yazımda sizlerle paylaşmaya karar verdim.

Cinsellik üzerine çalışan pek çok araştırmacı cinsel tepki döngüsünü anlamaya odaklanmıştır. İlk olarak Kinsey grubu 1940’larda insanlarla cinsel hayatları hakkında görüşmeler yaparak çığır açmış, ardından da Masters ve Johnson, 50 yıl önce kişileri mastürbasyon yaparken ve cinsel ilişki esnasında direkt gözlemleyerek ve fizyolojik ölçümlerini toplayarak devrim yaratmışlardır. Günümüzdeki pek çok kavramlaştırma, özünü Masters ve Johnson (1966) ve Kaplan (1974)’ün önerilerinden alır.

Haberin Devamı

Cinsel tepki döngüsünde 4 evre tanımlanmıştır:

Arzu evresi: Bu evre genellikle cinsel olarak harekete geçiren fantazi ve düşüncelerle ilişkilendirilmiş cinsel ilgi ya da istek evresidir.

Heyecan evresi: Bu evrede, kadın ve erkek haz deneyimi ve genital organlara kan akışında artış yaşar. Erkeklerde, dokulara kan akışı penisin erekte olmasına yol açar. Kadınlarda, kan akışı göğüslerin büyümesine ve vajinada kayganlığın artması gibi değişime yol açar.

Orgazm evresi: Bu evrede cinsel tatmin zirveye ulaşır. Erkeklerde neredeyse her zaman boşalma görülür. Kadınlarda, vajinanın dış duvarları kasılır. İki cinsiyette de genel bir kas gerginliği yaşanır.

Çözülme evresi: Bu son evre rahatlama ve genellikle orgazm sonrası yaşanan iyi hissetme halidir. Erkeklerde daha fazla boşalmanın mümkün olmadığı tepkisiz bir dönem görülür. Kadınlar genellikle neredeyse hemen cinsel heyecan gösterebilirler, birçok defa orgazm olabilme yetenekleri vardır.

Orgazm ve cinsel tepki döngüsünün araştırıldığı Masters of Sex dizisinin konusu kısaca şöyle:

Dr. William Masters, işinde başarılı, aşırı disiplinli ve titiz bir jinekologdur. O güne kadar üzerinde bilimsel bir araştırma yapılmamış olan seks sürecinde kadın ve erkekte yaşanan cinsel tepki döngüsünü araştırmak ister. En başlarda hayat kadınlarıyla çalışmaya başlayan Dr. Masters, Virginia Johnson ile birlikte bir süre sonra işi bilimsel bir araştırma konusu haline getirmek için hastaneye taşımaya karar verir. Fakat işler hiç de beklediği gibi gitmez, çünkü seks bir tabudur ve onun hakkında çalışma yapmak sapıklık olarak nitelendirilmektedir. Dizi, onların bu süreçte yaşadıkları zorlukları anlatırken bizi homoseksüel ilişkiler, mutsuz evlilikler ve aldatmalar üzerine de düşündürmektedir.

Haberin Devamı

Türkçe altyazılı olarak internetten izleyebileceğiniz bu dizi 50 yıl öncesinin bakış açısını anlatıyor ama günümüz Türkiye’sinde gün geçtikçe radikalleşen nüfusu düşündüğümüzde, bırakın sağlıklı bir seks hayatı yaşamayı, seks üzerine yazmak ve konuşmak halen bir tabu. Cinsellik, açlık susuzluk gibi temel bir ihtiyaçtır ve bu ihtiyacı doyuramadığımızda sağlıklı olmayan tepkilere dönüşebilir.

Yasağın ve baskının olduğu, ‘suçluluk’ ve ‘utanç’ duygu tohumları ekilen her yerde öfke duygusu beslenir ve bastırılan öfke er geç ya şiddete ya bir hastalığa dönüşür. Ülkemizde gün geçtikçe artan suç, şiddet ve hastalık oranlarını incelediğinizde pek çoğunun bastırılan cinsellik kaynaklı olduğunu görebilirsiniz.

Haberin Devamı

Bir şeyleri değiştirmenin ve iyileştirmenin temeli bilmekten ve öğrenmekten geçer.

Cinsel işlev bozukluklarının pek çoğunun nedeni korkular ve yanlış öğrenmelerdir.

Bu korkularınızı tanıdığınızda ve gerçekçi olup olmadığını anladığınızda bedeniniz özgürleşir.

İşte o zaman iyileşme başlar.

Lütfen bedeninizi tanımak için ona zaman ayırın.

Ve onu fazla aç bırakmayın.