Diyabet hastalığı baba adayları için risk oluşturabilir

Bir çocuğun dünyaya gelmesinde spermin yükü çok fazladır.

Haberin Devamı

Bir çocuğun dünyaya gelmesinde spermin yükü çok fazladır. Öncelikle yumurtaya taşıdığı genetik malzemesinin hazırlanması için testiste 74 gün boyunca yoğun bir metabolik faaliyet sürdürür. Testisi terk ettikten sonra ise yumurtaya ulaşmak için en az 5 metrelik bir yolu kat etmesi gerekir. Bunu da ancak güçlü kuyruk hareketiyle başarabilir. Hedefine ulaştığında ise yumurtanın etrafındaki zarları delebilmek için başında taşıdığı akrozom kesesini açarak içindeki enzimleri boşaltmalıdır. Bütün bunlar enerji harcamasını gerektirir. Spermin enerji kaynağı başta glukoz olmak üzere besinlerle aldığımız şekerlerdir. Diyabet hastalarında insülin yetersizliğinden dolayı hücreler şekerden faydalanamaz. Bir yandan şekerden mahrum kalmak, diğer yandan da bozulmuş metabolizmadan dolayı ortamda biriken artık ürünler spermi işlev göremez hale getirerek kısırlığa neden olur. Diyabeti olan erkekler bu bakımdan ciddi bir risk altındadır.

Haberin Devamı

Sperm enerjisini, mitokondri adlı organelinde şekeri yakarak sağlar. Mitokondri bir bakıma spermin aküsü gibi çalışır. Ürettiği ATP molekülleri spermin olgunlaşmasında, kuyruğun hareket ettirilmesinde diğer yandan da yumurtanın zarlarının geçilmesinde kullanılır. İnsülin ise şekerin mitokondriye girmesi için gerekir. Diyabette insülin yetersizliği vardır ve dolayısıyla şekeri alamayan mitokondri enerji üretemez. Buda tahlillerde sperm hareketinde azalma ile kendini gösterir. Döllenmedeki aksaklık da doğal yolla gebe kalma şansını azaltır.

Diyabetin bir diğer etkisi ise sperm DNA hasarlarında artış yapmasıdır. İnsülin metabolizmasındaki bozukluk, spermlerin içinde yüzdüğü sıvıda toksik metabolitlerin artımı neticesi oksidatif strese yol açar ki bu da DNA hasarlarının önemli bir nedenidir. Tüp bebek başarısızlıklarında sperm DNA hasarları önemli rol oynar. Embriyo kalitesinde bozulma ve tekrarlayan gebelik kayıpları ile DNA hasarlarındaki artış arasından da anlamlı ilişki gösterilmiştir.

Şeker hastalığı damar ve sinirlerde yarattığı tahribatla kalp ve böbrekler başta olmak üzere ciddi sağlık problemleri yaratabilir. Benzer şekilde testis sağlığını da olumsuz etkiler. Sperm üretimi için gereken FSH hormonu ile testislerden testosteron üretimi azalır. Obezite de eşlik ediyorsa hormonal dengede bozulma daha da artar. Şeker hastalarında görülen cinsel fonksiyonlardaki azalmanın önemli bir nedeni testosteron düşüklüğü ile ilişkilendirilir. Yine genital sinirlerdeki zayıflamaya bağlı olarak cinsel ilişki sırasında atılan meni miktarı azalır. Bütün bunlar, erkeğin çocuk yapma başarısında azalmayı da beraberinde getirir.

Haberin Devamı

Bilimsel araştırmalar, diyabetli annelerin hamilelikleri sırasında çocuğun testislerinde gelişim bozukluklarının ortaya çıkabileceğini göstermekte. Epigenetik değişiklikler olarak adlandırılan bu olaylar, ileride çocukta da diyabet hastalığına ve hatta kalıtsal sperm bozukluklarına yol açabilir.

Netice olarak, şeker hastalığı vücudun diğer sistemlerinin yanı sıra üreme sistemi için de önemli bir risktir. Erken tanı konup zamanında müdahale edilirse olası problemlerin önüne geçilmesi de mümkün olabilir. Özellikle anne adaylarının bu bakımdan dikkatli olmaları, buna yönelik önlemler almaları önerilir.

 

Yazarın Tüm Yazıları