Doğru adımlarla testis sağlığı iyileştirilebilir

Erkeklik hormonu ve sperm üretiminde görev yapan testisler, erkek üreme sisteminin en hassas ve bir o kadar da kritik parçasıdır. Erkeklerin cinsel fonksiyonlarında ve sperm kalitelerinde temel öneme sahip olan testislerin sağlığının korunması için basit ama olmazsa olmaz bazı tedbirlerin alınması gerekir. Bu haftaki köşe yazımda testis sağlığını koruyup iyileştirmeye yardımcı olacak bilgiler paylaşacağım. Hadi birlikte, önemli detaylara göz atalım.

Haberin Devamı

Oksidatif Stresi Azaltacak Besinler Tercih Edin

Erkek kısırlığı gelişiminde, oksidatif stres önemli bir etkiye sahiptir. Oksidatif stres, hücrelere zararı olan ve serbest radikal olarak adlandırılan moleküllerin, hücreleri koruyan antioksidanlara oranla daha fazla olması ile karakterize bir durumdur. Erkek üreme sistemi de testislerin dokusu da oksidatif strese karşı oldukça hassastır. Ancak oksidatif stresin yol açtığı zararın yalnızca testis sağlığı ve sperm üretimi ile ilgili olduğu düşünülmemelidir; oksidatif stres, kanser türlerinin de dâhil olduğu birçok kronik rahatsızlıkla bağlantılıdır.

Doğru adımlarla testis sağlığı iyileştirilebilir


Oksidatif stresi azaltıp kontrol altına almanın birçok farklı yolu bulunur, bu yollardan biri kiraz, turunçgiller, brokoli, havuç, zeytin ve yeşil yapraklı sebzeler gibi antioksidan zengini besinlerin tüketilmesidir. Diyete yeterli antioksidanı eklemek, serbest radikallerin nötralize edilmesi ve bunun sonucunda da oksidatif stresin azaltılması anlamına gelir. Antioksidan içeren besinlerin tüketilmesi ile oksidatif zincir reaksiyonunun bozulabileceği, vücudun oksidatif stresle savaşma gücünün artabileceği ve tüm bunlardan sperm kalitesinin olumlu anlamda etkilenebileceği bilinmektedir. Bu nedenle taze meyve ve sebzelerden vazgeçmiyoruz, görüldüğü üzere “sebze ve meyve tüketin” önerileri salt düşük kalorili olmaları ile ilgili değil.

Sigara İçmeyin, Dumanına Maruz Kalmaktan Kaçının

Erkek cinsel ve üreme sistemi sağlığının korunması için sunulan öneriler arasında olmazsa olmazlardan biri sigara içilmemesidir. Sigara kullanımı mesane kanseri, böbrek kanseri, prostat kanseri ve testis kanseri gibi ürolojik sorunlara yol açabilir. Sigaranın içindeki binlerce zararlı kimyasalın sperm kalitesini olumsuz etkilediği, damar sağlığını tehdit ettiği ve sertleşme sorununa neden olabildiği de bilinir. Vücudun genel sağlığına olan etkilerini ise ne yazık ki saymakla bitiremeyiz. Sigara içmeyenlerin de sigara içilen ortamlarda bulunmamaları ve sigara dumanına maruz kalmamaları şiddetle tavsiye edilir. Yapılan çalışmalar, sigara içilmese dahi sigara dumanına maruz kalmanın akciğer kanseri başta olmak üzere birçok hastalığa yakalanma riskini yükselttiğini göstermektedir.

Spor Yaparken Tedbirli Olmayı Unutmayın

Testislerin vücut dışarısında bulunması, dikkatle korunmasını gerektirir. Nitekim testislere en sık zarar veren durumlardan biri travmalardır. Testise alınan travmalar skrotuma ve testislere ciddi hasarlar verebilir. Çok şiddetli bir ağrı hissedilmesine yol açan travmalar şişmeye, morarmaya, idrar yaparken zorlanmaya, idrarda kan görülmesine ve ateşe yol açabilir. Dahası da var; şiddetli bir travma sonucunda skrotumdaki veya testislerdeki kan damarlarının zarar görmesine bağlı olarak kanama meydana gelebilir, testislerin kasık kemiğine sert bir şekilde çarpmasıyla rüptür oluşabilir, testislerden biri ya da ikisi ters dönebilir. Ne yazık ki travmaya bağlı olumsuz senaryoları çoğaltmamız mümkün. Bu nedenle travma ihtimalinin gündeme geldiği aktivitelerde testislerin korunması öncelik hâline getirilmeli.

Yazarın Tüm Yazıları