İdrar Rengi Beslenmeyi Yönlendiriyor

İdrar rengi ve kokusu bize neler söylüyor?

Haberin Devamı

İdrar renginin ve kokusunun vücuttaki değişlikleri bildirdiğini söyleyen İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya, sağlığımızı yakından takip edeceğimiz çok önemli bilgiler verdi.

Vücudumuz çalışırken birçok atık madde meydana gelir. Bu atık maddeler idrarla, terle ve dışkıyla vücuttan uzaklaştırılır. Yediğimiz yiyeceklerin içeriğine ya da vücudumuzdaki bir hastalığa bağlı olarak da vücut salgılarımızın rengi ve kokusu değişebilir. Özellikle idrardaki değişimler metabolizma açısından çok önemlidir. Normalde idrar açık sarı renklidir ve kendine özgü hafif bir kokusu vardır. Günlük idrar değişimlerinizi yakından takip ederseniz, vücudunuzdaki değişimleri anlayabilirsiniz.

İdrar Şeklinizden Vücut Analizinizi Yapın

• İdrar renginiz koyu sarı ve miktarı az ise, o gün çok az su içmişsiniz demektir. Su alımınızı artırın diye böbrekleriniz size uyarı gönderiyor.

Haberin Devamı

• İdrar miktarınız çok fazla ve rengi çok açık ve hiç koku yoksa o gün çok fazla su içmişsiniz demektir. Su alımınızı derhal azaltın.

• İdrarınızı sık sık ve az az yapıyorsanız, idrar yaptıktan sonra tam boşalamamış hissediyorsanız, idrar yolu enfeksiyonunuz olabilir. Bir doktora başvurmayı ihmal etmeyin.

• İdrarınız koyu çay renginde çıkıyorsa, dışkınız da beyaz renkli çıkıyorsa bu karaciğer veya safra yollarınızda bir tıkanıklık olduğunu gösterir. Acilen bir doktora başvurmalısınız.

• Çok susuyorsanız, çok idrara çıkıyorsanız, sürekli ağzınızda bir kuruluk hissediyorsanız ve idrarınızdan aseton kokusu geliyorsa şeker hastalığının habercisi olabilir. Bu açıdan muayene olmanızda fayda var.

• Genital bölgenizde rahatsızlık hissediyorsanız ve beraberinde kaşınma şikayetleriniz varsa, idrarınız koyu bulanık renkli ve akıntı ile birlikte ise, bu durum genital sisteminizde bir iltihaplanma olduğunu gösterir.

• İdrar renginde değişim olmadan kokusu baharatlı çıktığında da yediğiniz yiyecekleri sorgulamanız gerekir. Pastırma, çemen, sucuk, kimyon, köri gibi baharatlı yiyecekler, tüm vücut sıvılarınızın kokusunu değiştirir. Bununla birlikte soğan, sarımsak, lahana, karnabahar, brüksel lahanası gibi sebzelerin içeriğinde bulunan sülfür ve kükürtlü bileşenler nedeni ile idrara baharatlı bir koku verebilir. 24 saat bu yiyeceklerden yenmediğinde ve bol sıvı tüketildiğinde vücut tarafından temizlenir.

Yazarın Tüm Yazıları