AİHM’den Fransa'daki burka yasağına onay

Güncelleme Tarihi:

AİHM’den Fransadaki burka yasağına onay
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2014 13:41

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Fransa’da 2010 yılında yürürlüğe giren ve kamu içinde yüzü örten kıyafetlerin giyilmesini yasaklayan yasanın İnsan Hakları Sözleşmesi’ne (AİHS) aykırı olmadığına karar verdi.

Haberin Devamı

Yasa, kamuya açık alanlarda burka yasağına uymayanlara 150 euro para cezası ve yurttaşlık dersi alma zorunluluğu getiriyordu.

Fransa eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy tarafından getirilen yasağa uymayan genç bir kadın, yasayı Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ‘insanlık dışı uygulama, özel hayata ve aile hayatına saygı, düşünce, ifade ve inanç özgürlüğü ve ayrımcılık’ maddelerini düzenleyen altı ayrı maddesine aykırılık iddiasıyla AİHM’e götürmüştü.

İngiliz Birmingham Avukatlık Bürosu’ndan Tony Muman, "Ülkesinden tutkuyla söz eden, yurttaşlık görevlerini yerine getiren müvekkilim bir yurtseverdir" diyerek, kadının kimlik kontrollerinde yüzünü açmayı kabul ettiğini ancak kamusal alanda burkasıyla dolaşmak istediğini belirtti.

Fransız devleti ise başvurunun reddini talep ederek "Yasayla burkayı hedef almadıklarını, kamusal alanda yüzün saklanmasının karşısında olduklarını, aynı yasağı motosiklet kaskı ve kapüşon için de getirdikleri" şeklinde savunma yaptı.

Haberin Devamı

Dosyayı karar bağlayan AİHM, Fransız makamlarına hak vererek burka yasağına onay verdi.

YASAK GERİLETTİ

Fransa’da yasanın tartışılmaya başlandığı 2009 yılında bin 900 kadının yüzü örten peçeli burka giydiği belirtilmişti.

AİHM’e burka yasağı konusunda rakamsal bilgiler sunan Fransız Devleti, yasağın yürürlüğe girmesinin ardından burka takan kadınların sayısının yarı yarıya azaldığını bildirdi.

AİHM, gelecek günlerde yeniden Fransa ile ilgili bir laiklik yasasını daha görüşecek.

Baby Loup adlı kreşte çalışırken, doğum izninden sonra kreşe türbanıyla dönmek isteyen Fatima Afif adlı kadın işten atılınca kreş yönetimini mahkemeye vermişti. Fransız Yargıtay’ının kreş yönetimine hak vermesi üzerine Afif, AİHM’e başvurmuştu.

BAKMADAN GEÇME!