TCL 30 SE incelemesi

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 2022 16:59

Dünyanın önde gelen teknoloji üreticilerinden TCL, Türkiye’de ürettiği TCL 30 SE ile raflardaki yerini aldı. Peki bu telefon hangi özellikleriyle öne çıkıyor? Fiyatını hak ediyor mu? Bu telefon kimler için? TCL 30 SE’ye dair merak ettiğiniz ne varsa bu içeriğimizde bulacaksınız.

Dünya markalarının Türkiye’de kurdukları fabrikalarda telefon üretip tüketicilerle buluşturması son yılların en önemli gelişmelerinden biri olsa gerek. Yerli olması sayesinde fiyat/performans tarafında öne çıkan telefonlara şahit oluyoruz. Bu markalardan biri de TCL. Türkiye’deki üretim kapasitesini ve ürün çeşitliliğini de gün geçtikçe artıran marka, Türkiye’de şimdiye dek TCL 20SE, TCL L7, TCL 20E, Alcatel 1 2021 ve TCL 303’ü üretti. Şimdi de sırada TCL 30 SE var.

Tasarımıyla başlayalım. İlk bakışta ince ve hafif bir telefon olduğu söylenebilir. Yaklaşık 190 gram ağırlığında ve zarif bir görünüme sahip. Arka yüzde üçlü kamera kurulumu var ve hemen altında da parmak izi sensörü mevcut. 3.5 mm kulaklık yuvası üst kısmında yer alırken, sağ yan kısmında ses açma/kapama butonları ile güç tuşu ve alt kısımda da hoparlör ile birlikte USB Type-C portunu görüyoruz. SIM kart tepsisi de sol yan kısımda.

TCL 30 SE incelemesi

Telefon, üç farklı renkte geliyor. İncelemekte olduğumuz Uzay Grisi, Buz Mavisi ve Atlantik Mavisi renkleriyle çeşitlilik sunuyor. 

6.52 inç büyüklüğünde IPS LCD ekran kullanıyor. 450 NIT ekran parlaklık seviyesi de iyi bir değer. Işığa fazlaca maruz kaldığımız anlarda da ekrana yansıyan içerikleri rahat görebiliyoruz. Ekran/gövde oranı yaklaşık yüzde 89 seviyelerinde. 720x1600 piksel ekran çözünürlüğü sunan TCL 30 SE’de bir TCL standardı haline gelen NXTVISION teknolojisi de bulunuyor. Bu teknoloji sayesinde izlenen videoların rengi, kontrastı ve netliği gerçek zamanlı olarak iyileştiriliyor ve çok daha canlı görüntüler ekrana geliyor.

TCL 30 SE incelemesi

Ekran tarafında dikkatimi çeken bir başka nokta da göz konforunun da unutulmamış olması. Uyarlamalı Parlaklık ayarı ile bulunduğunuz ortamdaki ışığa göre ekran parlaklığı otomatik ayarlanırken, Karanlık Işık Modu sayesinde ışığın yetersiz olduğu ortamlarda daha düşük ekran parlaklığını seçebiliyoruz. Göz Yormayan Mod ise ekrandan yayılan zararlı mavi ışığı filtrelerken, renk sıcaklığını gözümüze en uygun şekilde ayarlıyor ve göz yorgunluğu da böylece azaltılmış oluyor. Özellikle uyku öncesi telefonu kullandığımız anlarda bu modu kullanmakta fayda var.

TCL’in bu yeni yerli telefonu 12 nm sürecinde üretilen, sekiz çekirdekli Helio G25 işlemciden gücünü alıyor. Bulunduğu segmentte gayet iyi bir performans sağlıyor ve özellikle de bataryaya yük bindirmeyen yapısıyla öne çıkıyor. 2.0 GHz hızında çalışıyor olması sayesinde oyunları ve uygulamaları sorunsuz çalıştırabiliyoruz. Diğer yandan bataryaya çok fazla yük bindirmemesi sayesinde prizlerden daha fazla uzak kalabiliyoruz. TCL’in paylaştığı verilere göre 18 aylık kullanımdan sonra telefonda dikkate değer bir yavaşlama meydana gelmiyor. Yani zamanla telefonum yavaşlar mı diye düşünüyorsanız bu konuda içiniz rahat oalbilir.

Bu batarya dostu işlemciye 4 GB RAM ve 64 veya 128 GB dahili hafıza eşlik ediyor. microSD kart desteği ile birlikte toplam hafızayı 512 GB’a kadar artırma imkanımız da var.

TCL 30 SE incelemesi

Batarya demişken telefonda 5000 mAh kapasiteli batarya bulunuyor ve 15W hızlı şarj desteği ile geliyor. Bu dev bataryası ile günlük kullanımlarınıza rahatça eşlik ediyor. Batarya ömrünü daha da uzatmak istediğiniz anlarda Pil ayarlarına girerej Normal ya da Süper tasarruf modlarından birini seçebiliyoruz. Normal tasarruf modunu açtığımızda ekran parlaklık ayarını batarya ömrünü uzatacak şekilde optimize ederken, Süper tasarruf modu ile de siyah bir ana ekran üzerinde sınırlı sayıda uygulamaya erişerek batarya ömrünü olabildiğince artırabiliyoruz. Özellikle batarya ömrünüzün fazlaca az olduğu ve priz bulamadığınız anlarda hayat kurtaran bir özellik.

Biraz da kamera performansına bakalım. Arka yüzde üçlü kamera kurulumu mevcut. 50 MP çözünürlüğünde görüntü alan ana kameraya 2 MP makro ve 2 MP derinlik sensörü eşlik ediyor. Elbette cihazımız her fotoğrafı 50 MP çözünürlüğünde yakalamıyor. Bu çözünürlüğe ulaşmak için kamera ayarlarından Yüksek Piksel’i seçtiğimizde 8160x6120 gibi oldukça yüksek çözünürlükte görüntüler yakalayabiliyoruz. Fotoğraflar oldukça kaliteli ve detaylar çok daha belirgin bir hale geliyor. Gece çekimlerinde de beklentilerin üzerinde bir performans elde ediyor ve ışığın yetersiz olduğu anlarda da detayların çok kaybolmadığı net görüntüler yakalanabiliyor.

TCL 30 SE incelemesi

Portre modu ile arka planı bulanıklaştırıp profili öne çıkaran fotoğrafları çekebilirken, Süper Makro modu ile de mikro dünyaları gözle görülür hale getiriyor ve sıra dışı görüntüler elde edebiliyoruz. 30 SE’de ayrıca Stop Motion, Panorama ve Işık Takibi gibi farklı modlar da mevcut ve denemenizi öneririm. Bu telefonla 1080p 30 fps video kaydı yapabilmek de mümkün.

Ön yüzde ise 8 MP çözünürlüğünde görüntü yakalayabilen bir kameramız var. Bu kamera da 1080p 30 fps video kaydı yapabiliyor.

TCL 30 SE incelemesi

Yazılım tarafına geldiğimizde TCL 30 SE’nin Android 12 yüklü olarak geldiğini görüyoruz. TCL’in kendi yazılımı TCL UI 4.0 yazılımıyla birlikte daha özelleştirilmiş bir Android deneyimi elde ediyoruz. Dikkatimi çeken özelliklerden biri Kenar Çubuğu oldu. Ekrandan kaydırıp sıkça kullandığınız uygulamalara hızlıca ulaşabiliyoruz. Akıllı Yönetici de işinizi görecek bir özel oda. Bu oda içinde pil ayarlarına erişebilirken, bellek temizliği yapabiliyor, bildirim ayarlarını görebiliyor ve Uygulama Kilidi’ni kullanarak istediğimiz bir uygulamayı şifreleyebiliyoruz.

Oyun Kutusu altında toplanan oyunlar için de ince ayarlar yapabilmek mümkün. Game Turbo modunu aktif hale getirerek oyunlardan aldığımız performansı artırabilirken, oyun esnasında bildirimlerin bizi rahatsız etmesini engelleyebiliyor veya bulunduğumuz ağı optimize edebiliyoruz.

TCL 30 SE, yaklaşık 5000 TL’lik bir fiyat etiketine sahip. Bu fiyatlara telefon bulmak gün geçtikçe zorlaşıyor ve yerli olmanın da getirdiği avantajla birlikte tüm bu saydığım özelliklere daha uygun bir fiyatla sahip olabiliyorsunuz. Şu sıra 5000 TL civarı bir bütçenizi telefon için ayırdıysanız TCL 30 SE’ye şans verebilirsiniz.

Detaylı bilgi için tıklayın.


İlandır

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!