GeriSeyahat Yönetici sarımsak yemez (1)
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Yönetici sarımsak yemez (1)

Yönetici sarımsak yemez (1)

Yönetici. Şirketlerin her derde derman, şifa kaynağı. Peki ya sarımsak? Sarımsak bedene, yönetici şirkete şifa vermekle yükümlü. Ahh, şu güzelim yöneticilerin bunca güzellikleri yanında, bir de ağız kokularını çekmek zorunda olmasak? Çözüm; ‘Sarımsak Tipi Yöneticilik’

Yönetici ve sarımsak. Okurlarım, hocam bu ilginç benzetmeleri nereden buluyorsun diyorlar. İşkembeden. Nereden olacak. Yaşıyorum ve yazıyorum. Walla işkembeden atmıyorum. Geçen hafta bizim Cahit Bacanakla ünlü bir işkembeciye gittik. İşkembeciden naklen sallıyorum.

 

İşkembeci ünlü olmasına ünlü ama işin içinde sarımsak olunca biraz dikkatli olmak gerekiyor. Tuğrul Şavkay ağabey yaşasaydı ve o işkembecide bizim yaşadıklarımızı yaşasaydı, yıldızı tabelalarına değil de, başka bir yerlere takardı ama neyse.

 

Çalışanlar fiyakalı. Tabaklar yaldızlı. Bardaklar cazdıraklı. Önlükler beyaz. Papyonlar siyah. İçeri girince, kendinizi Cumhurbaşkanlığı resepsiyonunda sanmanız için, sadece bir cumhurbaşkanı eksik.

 

Ünlü gurme yemek yazarı, Tuğrul Şavkay ağabey, bir lokantayı 13-14 kıstasla değerlendirirdi. İsmi, markası, yeri (lokasyonu), mekan, masa, dekorasyon, aksesuarlar, yemek takımları, menü, yemek, malzeme kalitesi, sunum, eleman ve hesap.

 

Ama bu kıstaslara bakınca, bizim işkembecide her şey olağanüstü güzel görünüyordu. ‘Her şey ummadığın kadar iyi gidiyorsa, kendini bir kontrol et, işin cılkı çıkabilir’ prensibini unutmuş olmalıyım ki, biz de iyice yayıldık yani.

 

Birkaç kase, koyun midesinin dördüncü bölümü olan şırdanı, damarı, tuzlamayı, kelle paçayı mideye indirdikten sonra, üzerimize çöken rehavetten kurtulmak için bir kase de zerdeyi iç edince, bizim durum neredeyse az kalsın acile doÄŸru uzanıyordu.Â

 

Åžimdi ben bu lokanta deÄŸerlendirme kriterlerine 15. kriteri de ekliyorum. Maksat memlekete bir hizmetimiz olsun. 15. kriter. Lokantada yenilen haltların, eve gelince bünyedeki yansımaları. Yok valla. Hayatta olmaz. Bir daha bir lokantaya yıldız vereceksem, kırkı çıkmadan kalemi elime alırsam ne olayım.Â

 

Eve geldik, bacanak bir yanda, ben diğer yanda kıvrım kıvrım kıvranıyoruz. Evdekiler de az değil hani. Bizi götürmezsiniz haa... Geberin cinsinden bakışlar. J Şaka şaka. Onlarsız dışarıda yediğimizi belli etmemek için, itina ile salyası alınmış ev bamyasını da yumulunca olanlar oldu tabi. Biz vasiyetleri yazdırmak üzere, kâğıt kalem isterken, bizim Selaami! (pardon Cahit) bacanak baklayı ağzından çıkardı. ‘Ya biz işkembecide işkembeleri baya doldurmuştuk’

 

Valla bundan sonra başımıza gelenler, ev halkının ah’ından mı, işkembecinin kalitesinden mi, yoksa bizden mi bilmiyorum ama bir acile gitmediğimiz kaldı.

 

Tabi bu kadar meeceraa’yı yaşayınca da, size de ‘Ya hocam nereden buluyorsun böyle benzetmeleri’ sözünün tekrarı kaldı.

 

Nereden bulacağım. İşkembeden. Naklen canlı yayın. Yaşıyorum ve yazıyorum dedim ya dostlar.

 

Birkaç gün sonra yaşadığım macerayı anlattığım bir arkadaşım dedi ki, malzemeler geç işleme girmiş. Yani kuzunun kesilmesi ile, şırdan’ının kazana girmesi arasındaki zaman uzadıkça, sizin hastaneye yatma zamanınız kısalıyormuş. Olsun sağlık olsun. Ve arkadaş dedi ki, sizi sirke ile sarımsak kurtarmış. Yoksa durum daha da vahim olabilirmiş.

 

Tabi bize de hemen bağlantı kurup, bilgisayarın başına geçmek kaldı.

Hımmm. İşkembe. Sarımsak. Liderlik. Yöneticilik. İş dünyası…

Hımmm. Hahh. Tamam. Buldum. Tabi ya. Sarımsak ve yöneticiler.

Sevgili dostlarım. Sarımsak, ölümden başka her derde deva olan mucizevi bir bitki.

Yüzyıllardan beri biliniyor ve yaygın olarak kullanılıyor.

Şirketlerimizin her derdine deva yöneticilerimize benzemesi de bu yüzden zaten.

Eski devirlerde, savaşa giden askerlere cesaret vermesi için bol bol yedirilirmiş. Artık, sarımsağı bol yedikleri için artan cesaretlerinden mi, yoksa, düşman askerine yaydıkları sarımsağın kokarca etkisinden midir bilinmez ama savaş meydanında kazana onlar olurmuş.

 

Sarımsak, gribi engeller, antiseptik ve antibiyotik etkisi vardır. Kanı temizler. By-pass ameliyatları sonrası, kuvvetle tavsiye edilir. Kalp krizi riskini azaltır. Romatizmayı engeller. Nefes darlığına iyi gelir. Astıma şifa olur. Saçlarınızı güçlendirir. Vücuttaki askaris ve oxyuris solucanlarını düşürür. Balgam söktürür, Ağrı giderir. Güzelliğinizi borçlu olduğunuz Troid Bezi salgısını dengeler. Kanseri önler. Yaraları iyileştirir. Bağışıklık sisteminizi güçlendirir. Mide ve bağırsaklarını düzene sokar. Güç ve kuvvet verir. İştah açar ve de gece rahat bir uyku çekmenizi sağlar.

 

Şimdi bunca faydalarına bakıp da, ‘Sarımsak Tipi Yöneticilik’ diye bir kavram geliştiremeden ölürsem, gözüm açık giderim.

 

Şimdi siz, sarımsağın faydaları üzerine düşüne durun, ben de gelecek hafta sizlere sarımsakla yöneticilerin benzer yönlerini anlatayım.

 

Eee, ne de olsa, sarımsak bedene, yönetici de şirkete şifa veriyor değil mi?

 

Munir@MünirArıkan.com

NLP Trainer Düşünce Koçu

False