GeriSeyahat Yerlilerle dokunarak ve göz temasıyla iletişim kurduk
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Yerlilerle dokunarak ve göz temasıyla iletişim kurduk

Yerlilerle dokunarak ve göz temasıyla iletişim kurduk

Cerrah Ayla Oya Bayrı (69), İstanbul’da yaşıyor. Resim, heykel, seramik çalışmalarının yanı sıra seyahati seviyor. Senede birkaç kez yurt dışına çıkıyor. Bayrı, Etiyopya’nın Oromia Eyaleti’ndeki Omo Vadisi’nde dokuz farklı kabileyi ziyaret etti. “Beni en çok etkileyen farklı güzellik anlayışları ve çıplaklığı doğal kabul etmeleriydi” diyor.

Ne sıklıkta seyahat ediyorsunuz, nereleri gördünüz?
- Türkiye ve Avrupa’nın tümünü gördüm. Kuzey ve Güney Amerika’nın bir kısmına, Avustralya ve Asya’nın Japonya, Çin hariç bütününe gittim. Özellikle Hindistan’da, tam 9 kez seyahate çıktım.
Omo Vadisi’ne ne zaman gittiniz, ne kadar kaldınız?
- 27 Eylül-8 Ekim arasında gittim. İlk gün İstanbul’dan THY ile 5 saatlik yolculukla Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’ya vardık. Ardından cipe binip 6 gün süren off-road gezisi ile Omo Vadisi’ne vardık.
Neden bu vadiyi görmek istediniz?
- Omo Vadisi, Oromia Eyaleti’nde. Burası Etiyopya’nın 9 eyaletinin en büyüğü, Kenya’nın kuzeyinde, Somali’nin batısında. Florası çok zengin, içinden geçen Omo Nehri, Kenya’ya kadar gidiyor. Daha önce de gidip etkisi altında kaldığım Hindistan-Orissa bölgesindeki kabilelerden sonra Afrika-Etiyopya-Omo Vadisi’nde yaşayan kabileleri görme fikri ilgimi çekti.

KULAK VE DUDAKLARA KİL TABAK YERLEŞTİRİYORLAR

Kabile sizde hangi duyguları uyandırdı? Onlarla nasıl iletişim kurdunuz?
- Yerel rehber ve kendi rehberimiz aracılığıyla kabile üyeleriyle dokunarak, göz temasıyla iletişim kurduk.
Omo kabileleri çeşitli etnik gruplardan oluşuyor. Dil, din ve de kültürleri farklı. Biz 9 farklı kabile gördük. Etkilendiğim noktaları şöyle belirtebilirim: Yarı-çıplak veya tamamen çıplak dolaşıyorlar. Güzellik anlayışları farklı. Kendilerini jiletle kesip açtıkları yaralara kül ve kömür basarak kaba yara izleri yaratıyorlar. Örneğin Mursi kabilesinin kadınları kulak ve dudaklarına kil tabaklar yerleştiriyor. Tabak ne kadar büyük olursa kadın o kadar değerli. Her kadının çocuğu var, çünkü bütün kadınlar doğurmalı! Bazı kabileler anında akıttıkları hayvan kanını içiyor. Kaynatılan içilen suyla bulaşan sıtma ve benzeri hastalıklar erken ölümlere yol açıyor. Bu nedenle çocukların karnı şiş. Zaman onlar için önemli değil. Coşkularının yoğunluğu sizi hayrete düşürdü.
Oromia’da başka neler yapılabilir?
- Haftanın belirli günlerinde kurulan çok renkli pazar yerleri var. Kabile ziyaretlerindeki etnik dans gösterileri izlemeye değer. Bunun yanı sıra Çamo Gölü ve Omo Nehri’nde yapılan gezilere katılabilirsiniz. Bu geziler sırasında su aygırı ve timsah gibi oraya özgü hayvanları ve ulusal parkları görebilirsiniz.
Yemekleri nasıldı?
- Hiç aç kalmadık. Bol makarna, çorba... İnek eti de var, fakat çok sert. Bu yüzden sadece bir kez yedim. Biraları çok ucuz ve güzel.
Nerede kaldınız?
- Oraya özgü ufak ve oldukça rahat, turistik kulübelerde konakladık.
İlginç bir anınız var mı?
- Evet, bir sabah erken uyandığımda sanki hemen yanıbaşımda beni ürküten bazı sesler duydum, sorduğumda bunların babunların sesleri olduğunu öğrenince rahatladım.

MİSYONERLER FAALİYETTE

Gitmek isteyenlere neler önerirsiniz?
- Vakit geçirmeden gidilmeli. Yakın gelecekte neoliberalizm vasıtasıyla özelliklerini yitirecekler. Misyonerler kabile üyelerine tişört giydirip memelerini örtmek istiyor, baskı altına alıyor, Katolik yapmaya çalışıyor. Turistler kabileleri dilenciliğe alıştırıyor. Gitmeden mutlaka sıtma aşısı olmalı.
Güvenlik sorunu var mı?
- Yok, fakat bölgeyi iyi bilen bir rehber eşliğinde gezilmeli. Örneğin Mursi halkı turizmden önce kalaşnikofla tanışmış. 20 sene önce 30 inek karşılığında Sudan’dan silah almaya başlamışlar. Otlaklarına girene saldırıyorlar. Bizim başımıza şöyle bir olay geldi. Fotoğraf çekmek için kabile reisine para verildi. Buna rağmen akşam dönerken araçlarımızın yolu kesildi. Meğer bazı yerliler o akşam fazla içmiş! Yerel rehberimiz yarım saatlik konuşmayla onları ikna etti. Bölgeye gündüz saatlerinde gidenlerin hiçbir problem yaşamadıklarını öğrendik.

En sevdiği beş şehir: İstanbul, Luang Prabang (Laos), Katmandu (Nepal), Odesa (Ukrayna), Varanasi (Hindistan)

Seyahatte ne okur? Rehber kitaplar

Seyahate hangi ulaşım aracıyla gider? Uçak ve diğerleri

Seyahatte ne yer ne içer? Ne bulursa

Kiminle seyahat eder? Arkadaşıyla

Seyahat çantasının vazgeçilmezleri? Malt viski, keskin bir bıçak

Seyahatte nerede kalır? Otel, çadır

Seyahatten ne alır? Ülkeye özgü ufak hediyelikler, bilgi veren kitaplar

False