GeriSeyahat Türkiye’nin kış sporları merkezi: Palandöken
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Türkiye’nin kış sporları merkezi: Palandöken

Türkiye’nin kış sporları merkezi: Palandöken

Erzurum’daki Palandöken’in yıldızı 2011 Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları ile parladı. Yaklaşık 600 milyon liralık yatırım yapıldı. Her şey çok güzeldi, ta ki oyunlar bitene kadar. Tesisler sonraki yıllar atıl oldu. Geçen yıl atlama kulesindeki toprağın kaymasıyla Palandöken’in imajı da çöktü. Şu sıralar bir yönetim zafiyeti yaşasa da Palandöken Türkiye’nin ‘kış sporları merkezi’. Her seviyeye hitap eden 48 kilometrelik pistleri, nefes kesen manzaraya sahip Ejder Zirvesi’yle kayakseverleri her yıl kendine çekiyor...

Palandöken, kış sporu sevdalılarının yıllardır kullandığı, pistlerin ve otellerin olduğu ana bölgenin adı. Kış oyunları yatırımları ise farklı noktalara yapıldı. Konaklı, Kandilli ve Kiremitlik Tepe bölgelerinde Alp disiplininden biatlona, atlama kulelerinden kayaklı koşuya kadar pek çok branş için yeni tesis yapıldı. Zaman zaman milli takım buralarda antrenman yapsa da pistlerin çoğu vatandaşlara kapalı. Mevcut bir potansiyel var ancak değerlendirilmiyor. Bu nedenle günübirlik ya da konaklamalı asıl tercih edilen bölge Palandöken.

YÖNETİM EL DEĞİŞTİRİYOR

Türkiye’nin kış sporları merkezi: Palandöken

Batı bölgelerindeki kayak merkezlerinin aksine doğuda bu yıl kar beklenenin altında kaldı. Şu sıralar Palandöken’de kar kalınlığı 80 santim. Ancak son yıllarda yapılan yatırımlar, 4 yıl önce açılan Xanadu Snow White, aydınlatmalı pistler, Palandöken’de kayak yapmanın keyfini arttırdı.

Bu yıl Palandöken’de köklü bir değişikliğe de gidiliyor. Mekanik tesislerin yönetimi el değiştiriyor. Özelleştirme Dairesi Başkanlığı’ndan Erzurum Büyükşehir Belediyesi’ne geçiyor. Bu durum bölgedeki işletmeciler için de büyük bir umut kaynağı. Çünkü Palandöken’de uzun yıllardır ciddi bir yatırım yapılmıyor.

Kayakseverleri üzen asıl konu ise Türkiye’nin pek çok kayak merkezindeki sorunla aynı. Ortak ski pass uygulamasının olmaması. Otellere ve devlete ait mekanik tesislerle ulaşılan pistlerin toplam uzunluğu 48 kilometre. Ancak otellerin ya da kamunun mekanik tesislerinde kaymak isterseniz ayrı ayrı bilet almak zorundasınız. Bu durum Palandöken’de herkesin canını sıkan ortak bir sorun. Ancak yönetimin tam olarak belediyeye geçmesinin ardından atılacak adımlardan ilkinin bu yönde olacağı konusunda büyük bir beklenti var.

TÜRKİYE'NİN EN UZUN PİSTİNE SAHİP AMA...

Türkiye’nin kış sporları merkezi: Palandöken

Palandöken’in zirvesi 3 bin 180 metre. Tepenin adı Ejder. 3 bin 140 metreden itibaren piste başlıyor. Zirveden aşağıya siyah pistlerin (zorluğu en yüksek) yanı sıra 12 kilometrelik, bir köy yolundan da geçen pist bulunuyor. Erzurum’un zirvesinden süzüle süzüle dakikalarca kayak yapmak da mümkün. Ancak bu yıl işletme sorunlarından dolayı Ejder’e çıkan mekanik tesisler çalışmıyor.

Konaklı kayak merkezinde konaklama imkânı yok. Palandöken’e uzaklığı yaklaşık 20 kilometre. Kuş uçuşu ise yalnız dokuz kilometre. Palandöken ve Konaklı tesislerini dağdan birbirine bağlamak mümkün. Eğer bu yapılırsa tıpkı Avrupa’daki Alpler’de olduğu gibi kayakseverler bir dağdan diğerine geçebilecek. Eğer dağlar birleştirilirse pistlerin toplam uzunluğunun 200 kilometreye kadar çıkarılma ihtimali var. Tek bilet uygulaması da başlarsa Palandöken ‘Türkiye’nin kış sporları merkezi’ unvanını gerçekten hak edecek. İki dağın birleştirilme projesinin adı bile şimdiden belli ‘Grand Erzurum’...

OTOPARK SORUNUNA ÇÖZÜM BULUNDU

Türkiye’nin kış sporları merkezi: Palandöken

Palandöken’deki en büyük sorunlardan biri de otopark. Özellikle hafta sonları yeterli otopark olmadığından tam bir keşmekeş yaşanıyor. Belediye hem bu sorun hem de tesisleri günübirlik kullanacaklar için yeni bir çözüm üretti. Otellerin başladığı bölgeye büyük bir kapalı alan yapılıyor. Burada özellikle dileyenlere kayak malzemeleri kiralanacak. Alanda büyük bir de otopark bulunuyor. Özellikle günübirlikçiler buraya araçlarını bırakacak ve kaymaya ring servisleriyle çıkacak. Bu sistemin bu sezon aktif olması bekleniyor.

AYDINLATILMIŞ PİSTLER ARTTI

Türkiye’nin kış sporları merkezi: Palandöken

Palandöken’de 5 otel bulunuyor. Xanadu Snow White 2011’de açıldı. 181 odası var. Palandöken’in en yeni ve en lüks oteli. Ancak Xanadu’nun asıl önemli özelliği aydınlatması olan ve suni kar yapma sistemine sahip olan 12 kilometrelik pistleri. Erzurum’da hava 16.00’dan sonra kararmaya başlıyor. Xanadu’daki aydınlatma sayesinde 20.00’ye kadar kayma imkânı var. Otelde bu yıl bir yeni mekanik tesis daha eklendi. ‘T bar’ adı verilen tesisle pistler 9 kilometreden 12 kilometreye çıktı. Aydınlatılan alan da 800 metreden 1300 metreye ulaştı. Ayrıca otelin alt bölümüne büyük bir otopark yapıldı. Bir de kayakçıların kayak sonrası kullanımı için Apreski Bar açıldı. Xanadu Snow White’ın Yönetim Kurulu Başkanı Can Dikmen, Palandöken’de kış oyunlarının ardından bir bocalama dönemi yaşandığını anlattı. Palandöken’de para sorunu olmadığını ancak bürokrasinin uzadığının altını çizen Dikmen, “Palandöken şu anda bir numara. Gelecekte de popülaritesi daha da artacak” diyor. Dikmen amaçlarının sezonu suni karlama ile 120 güne çıkarmak olduğunu söyledi. (Otelin hafta içi fiyatı oda başına sabah, öğle ve akşam yemekleri ve ski pass dahil 610 TL, hafta sonu 760 TL, sömetir içinse 910 TL.)

YABANCI TURİST AZALDI

Palandöken’de Dedeman’ın iki oteli bulunuyor. Dedeman Palandöken Ski Resort 1992’de açıldı. 188 odası var. Zirveye yaklaşık 1000 metre mesafede. Daha sonra açılan Palandöken’in ilk butik oteli Dedeman Ski Lodge kısmında ise 66 oda bulunuyor. Otelin Genel Müdürü Mehmet Varol’un verdiği bilgiye göre, otelde 15 Şubat’a kadar yer yok. Varol, Palandöken’le ilgili başka bir ayrıntıya daha dikkat çekiyor: “2011 sonrasında yabancı turist sayısı Erzurum’da düştü. Eskiden yerli turist sayısı yüzde 80’e yüzde 20 iken, şu anda yabancı yerli turistin oranı yüzde 75. Gelen yabancı turistlerin de büyük çoğunluğu Polonyalı.” (Otelde hafta içi kişi başı 178 TL, hafta sonu 243 TL, sömestir fiyatı ise oda başı 740 TL.)

YENİ EĞLENCE MEKANI: BUZZ

Türkiye’nin kış sporları merkezi: Palandöken

Renaissance Polat Erzurum Otel’de 224 oda bulunuyor. Otelin mekanik tesisi yenilendi. İki kişilik olan liftler artık dört kişilik. Pistlerin yanına yeni bir kayak odası yapıldı. Otel artık Türkiye’nin liftlere en yakın (5 metre) kayak odasına sahip. Bu yıl çocuklar için özel bir snowpark yapıldı. Gece eğlencesi için de Buzz Clup adında yeni bir mekân açıldı. Otelin tüm yatak ve yorganları da yine bu yıl değişti. Pistlerdeki aydınlatma tek hattaydı, artık her iki hat da aydınlatılmış durumda. Renaissance Polat Genel Müdürü Bora Kanber de ortak ski pass uygulamasının gerekli olduğunu ancak bunun için önce belediyenin yönetimi devralması ve otel sahipleriyle masaya oturması gerektiğini söyledi. (Otelde hafta içi ve hafta sonu tek fiyat uygulanıyor. Üç öğün yemek, içecekler, ski pass dahil kişi başı 280 TL. Sömestir fiyatı ise kişi başı 350 TL.)

KAR MOTORU ÜCRETSİZ

Palan Otel’in ise 258 odası bulunuyor. Otelin Genel Müdürü Ali Güney’in verdiği bilgilere göre, odaların tamamı ve oteldeki mobilyalar bu yıl yenilendi. Otelin yakınlarında, orman içindeki acemi piste artık otel müşterileri ücretsiz yeni alınan 9 kişilik kar motoruyla taşınıyor (Sömestir boyunca oda kahvaltı kişi başı 205 TL, diğer zamanları kişi başı 168 TL).

MAKUS TALİHİNDEN KURTULACAK

Daha önce Kartal ve Samandıra’da belediye başkanlığı yapan Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Erzurum’la ilgili yatırımları Hürriyet’e anlattı. Sekmen, Erzurum’un makûs talihini değiştireceklerini söyledi. Yüksek irtifa kamplarından termal otellere, büyük bir doğa ve bilim parkından 80 milyon Euro’luk bütçesi olan bir gözlemevine kadar yapılmış ve de yapılacak olan yeni yatırımlar olduğunu söyledi. Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçakaçık da açıköğretimle birlikte 150 bin öğrencinin olduğu büyük ve köklü bir üniversitelerinin olduğunu anlatarak, öğrencilerin kayağı sevmelerini sağlayacak daha çok etkinlik içinde olacaklarını belirtti.

False