GeriSeyahat Talimhane Oscarları
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Talimhane Oscarları

Talimhane Oscarları

Talimhane dediğiniz, Taksim Meydanı’yla Elmadağ arasında, 3 cadde ve bunları kesen 2 sokaktan oluşan bir alan.

Savaş ÖZBEY
 
Uzun yıllar kendi halinde bir çöküntü bölgesi olarak kaldıktan sonra prestij alanı ilan edildi. Etraf yeşillendirildi, yollar trafiğe kapatıldı, binalar da elden geçirilince ortaya Taksim’in burnunun dibinde, şahane bir şehir alanı çıktı.

Önce oteller açıldı, ardından şık restoranlar, kafe ve barlar gelmeye başladı. Küçücük bölgede bir Hint, bir Kore, bir Japon, bir de Arap lokantası var. Yanı sıra balıkçılar, kebapçılar, şık kafeler ve barlar... Gün geçmiyor ki bir yenisi eklenmesin. Taksim’e yolunuz düştüğünde bir yarım saatinizi ayırın, turlayın, oturun kafelerinden birinde bir çay yudumlayın. Şehrin bu yeni prestij alanını şimdiden takibe alın, sizin de favori mekânlarınız olsun.

EN İYİ ETNİK: FALAFEL HOUSE
İşte falafel, humus derken müdavimi olduğum bir lokanta. Humusu biliyorsunuz, falafel ise nohut ve sebzeden yapılan bir Lübnan yemeği. İster yanında tahinli sosuyla porsiyon olarak, ister pide içinde domates ve yeşilliklerle yiyebiliyorsunuz. Falafel House, Yusuf Elherbavi adında bir Filistinlinin açtığı temiz, pırıl pırıl bir dükkân. Her şey gözünüzün önünde pişirilip hazırlanıyor. Haftanın her günü 11.00-23.00 arası açık. Falafelin porsiyonu 3, humusun porsiyonu 4 lira. (212) 253 77 30.

EN İYİ ESNAF: LADES
Lades aslında bir muhallebici. Fakat öğlenleri sıcak yemek de çıkarıyor, civar esnafının ve bankacıların en popüler yerlerinden. Ben hep hafta sonları gidiyorum, dışarıda oturup gelen geçeni seyrederek bal-kaymaklı kahvaltı ediyorum. Bal-kaymak, çay dahil 5 lira. Haftanın her günü 07.00-21.30 arası açık. (212) 237 85 82.

EN İYİ KULÜP: STR8
Bir zamanlar Yeşil Kabare’nin, Club 14, Club 20 gibi efsane eğlence yerlerinin bulunduğu Talimhane’nin gece hayatı epeydir sönüktü. Son olarak Other Side İstiklal Caddesi’ne taşındı, gay kulüp Ajda ise kapandı. Fakat Ajda’nın yerine yeni bir mekân açılıyor. Gay olmadıklarının altını çizmek için ismini Str8 (heteroseksüel) koymuşlar. Duyduğuma göre Str8 parfümleri de sponsor olmuş. Yeni sahipleriyle konuştum, Talimhane’nin yeni kulübü Str8 ay sonuna yetişecek.

EN SAKİN MEKÂN: ÇINARLI
Taksim’in göbeğinde ama sakin bir yerde vakit geçirmek isterseniz istikamet Çınarlı Kafe. Bir çınarın dalları altına kurulmuş, yıkılan tamirciler tarafında, karmaşadan uzak. Henüz hiç yemek yiyemedim, ama giden arkadaşlarım Kayseri mantısını çok güzel yaptıklarını söylüyor. Porsiyonu 12.5 lira. Yemek yemeseniz bile naneli-elmalı limon çaylarından mutlaka için, bardağı 4 lira. (212) 297 22 00.

EN JANJANLI MEKÂN: TAYLAND 85
İşte koca Talimhane’nin en cıss mekânı. Akşam 20’de açılan mekânda sabah 06.00’ya kadar şovun, revünün arkası kesilmiyor. Tayland 85’te kendi deyimleriyle “beynelmilel artistler” çıkıyor. Bir bira 20 lira. “Kendi özel üyelerimiz var” diyorlar ama yıllardır önünden geçerim, buraya giren hiç Türk görmedim. (212) 235 62 74.

EN İYİ MÜDAVİM BARI: İPEKYOLU
Tam müdavim mekânı. Herkes birbirini tanıyor. Haftanın 7 günü saat 04.00’e kadar açık. Saat 20.00’den sonra gitarla yerli canlı müzik var. Gece geç vakit çıkan yaprak sarması meşhur. Bir bira 10 lira. (212) 297 01 08.

EN İYİ AYAKÜSTÜ: MARMARİS BÜFE
Cumhuriyet Caddesi’nin kalabalığında kaybolan, çok özel bir büfe yılların Marmaris’i. İstanbul’daki Musevilerin gittiği söylenir ama yıllardır Leyla’sını yemeye giderim, hiç Yahudi’ye rastlamadım. Leyla dediğim Marmaris’in meşhur muzlu-çikolatalı tostu. 5 lira. Gecenin her vakti uğrayabilirsiniz, sabaha kadar açık. (212) 237 38 45.

EN İYİ FASIL: FLAMİNGO
Yeni adı Fuego ama herkes hâlâ Flamingo demeye devam ediyor. Buranın özelliği yazın bahçesinde yapılan fasıllar. Kışın ise içeri kapanıyorlar, cuma-cumartesi Hakan ve Nilüfer Türkçe pop yapıyor. Öğlenleri Osmanlı mutfağı çıkarıyorlar, hünkârbeğendileri pek tutuluyor, 13 lira. Akşamları dünya mutfağı var ama yine en beğenilen yemek çentik kebabı. 20 lira. (212) 235 78 54.

EN İYİ KAFE: ITALIANO
Yeri güzel. Cafe Italiano, Talimhane’nin Cumhuriyet Caddesi tarafında. Üçgen şeklinde bir mekân, iki taraftan sırf cam, en önde caddeyi gören koltuklar kapışılıyor. Öğlenleri civarda çalışan Türkler, akşamları turistler ağırlıkta. Şarküterili meat lover pizzası 15.50 lira. Arkadaşım da rokforlu bonfilesinden memnun kaldı. 19.50 lira. (212) 237 99 89.

EN VİNTAGE: PORTOFİNO
Larespark Otel’in restoranı. Özelliği Ferdi Özbeğen. Saat 22.00 gibi piyanonun başına geçip Dilektaşı diye bir başlıyor; İnleyen Nağmeler, Samanyolu, Eski Dostlar’la saati 02.00 ediyor. Ajda, Ayşegül Aldinç gibi sanatçı konukları ve 25-35 yaş yeni kuşak hayranları var. 9 Ocak’ta tekrar başlayacak. Yalnız aklınızda olsun, bu Larespark fena kazık bir yer. Ferdi Özbeğen’e fiks mönü en son 125 liraydı. O bir şey değil, biz bir kere akşamüstü oturduk, geçen yılın parasıyla 6 kadeh rakıya 90 lira ödedim. (212) 313 51 00.
 

False