Mabiala yılın penaltısını yaptı

Koray Gençerler, Konya-Kayseri maçında Mabiala’nın Bajic’e yaptığı perdelemeye penaltı verdi.

Haberin Devamı

Zaman çalmak ve rakibin topa ulaşmasını engellemek için de kullanılan perdeleme sahanın her yerinde cezalandırılmalıdır.GEÇEN cumartesi öğle saatlerinde Konyaspor ile Kayserispor arasında oynanan Süper Lig maçının ilk 88 dakikası aslında pek de eğlenceli ve hareketli geçmemişti.

Ülkenin savunma prensipleri konusunda uzmanlaşmış iki değerli hocası Kocaman ve Kafkas’ın herhangi bir karşılaşmasının da çok eğlenceli geçmesini beklemek hayalcilik olur sanırım.

Ancak maçın 88’inci dakikası, sabredip o ana kadar izleyenlere beklenmedik bir sürpriz saklıyormuş meğer:

O dakikada Konyasporlu Mbamba’nın pasına Bajic hareketlendi, Kayserili stoper Mabiala ise, pozisyona çok daha yakın olmasına rağmen topa vurmak yerine arkadan gelen rakibini engellemek için beklemeyi tercih etti. Gerçekten de Bajic topa yaklaştığı anda Mabiala’nın omuz engeliyle karşılaştı ve hakem Koray Gençerler, tereddütsüz verdi penaltıyı. 

Haberin Devamı

Mutlak gol şansını engelleyen Mabiala’yı da ihraç etti. Oyuncular böyle bir penaltı kararı verilmesine o denli alışık değillerdi ki itirazlar neredeyse 6 dakika boyunca sürdü, penaltı ancak 90+4. dakikada atılabildi.

 

FUTBOLUN KANAYAN BİR YARASI

 

Maç sonrası tartışmalar da epeyce sürdü zaten... Mabiala’nın Bajic’e vücuduyla yaptığı engelin, yani basketbolda ‘perde (screen)’ diye adlandırılan hareketin nizami olduğunu düşünenler de hiç az değil doğrusu. Benim fikrimse karşı yönde: Hakem Koray Gençerler, yüzde yüz doğru bir penaltı kararı verdi.

Belki de sezonun en net penaltısını çaldı o anda... Üstelik de öyle önemli bir penaltı verdi ki, ben bu pozisyonun sezon sonu MHK seminerinin kritik parçalarından biri olması gerektiğini düşünüyorum. Hatta daha da ileri götürüyorum önerimi: Bu pozisyona UEFA da hakem eğitimlerinde yer vermeli.

Belki abarttığımı düşünüyorsunuz ama bu kadar heyecanlanmamın gerekçesi şu: Bence futbolun kanayan yaralarından biri bu ‘perdeleme’ hareketi... Dünyanın her yerinde, özellikle aut çizgisi kıyısında bir oyuncunun topu köşeye saklayıp rakibini perdelemesine göz yumuluyor.

Haberin Devamı

İspanya’da da, İngiltere’de de, Dünya Kupası’nda da, Türkiye’de de... Oysa bire bir aynı perdelemeyi alın, orta sahaya taşıyın lütfen. Topa sahip oyuncunun meşin yuvarlağı önüne saklayıp kalçasını rakibe dayamak suretiyle perde koyduğunu hayal edin. Hatta hareketini 3-5 saniye sürdürdüğünü düşünün. Karar ne olur sizce?

Eğer bu hareketin orta sahada faul olduğunu düşünüyorsanız, aut çizgisi kenarında neden aynı düdük çalınmıyor? Futbolda orta yuvarlakla aut çizgisi kıyısında farklı kural kitapları mı kullanılıyor ki?

 

YÜZ YILLIK YANLIŞLIK

 

Bu hareketin iki genel temsili var, ikisi de acı verici: Birisi uzatmalarda vakit öldürmek için korner gönderine sıkıştırılan toplar... Bir diğeri de savunmacıların ağır ağır dışarıya çıkmakta olan topu saklayarak forvetlere müdahale şansı vermemesi.

Haberin Devamı

Bazen bu işi o kadar bayağı yapıyorlar, topla hiç alakaları olmadan hücum oyuncusunu öyle bariz itiyorlar ki, hakemlerin bu denli basiretlerinin bağlanıp düdük çalmamalarını aklım almıyor doğrusu. ‘Yüz yıllık yanlışlık’ bu! Çok bariz bir örneğini 3 Eylül 2015’teki Letonya maçımızın 9’uncu dakikasında Gabovs-Volkan Şen arasında gördük.

Maçın İsveçli hakemi Johannesson, aut çizgisi kıyısındaki bariz itmeye penaltı düdüğü çalmadığı gibi muhtemelen gözlemcisinden de herhangi bir kötü puan almadı. Herkesi hipnotize eden bir durum bu nedense!

Hiç kimse aut çizgisi kenarındaki bu kabadayılığı sorgulamıyor.İşte bu yüzden Koray Gençerler’in Mabiala için çaldığı penaltı düdüğü önemli...

Haberin Devamı

Umarım MHK de, UEFA da farkına varırlar bu garip durumun...

 


MUSTAFA DENiZLi’NiN YARDIMCISI KiM?

 

DİKKATİNİZİ çekti mi bilmiyorum; Mustafa Denizli, ikinci yarıdaki iki lig maçında da Sinan-Umut değişikliği yaptı. Sivas karşısında 2-1 galipken, Osmanlı önündeyse 3-2 mağlupken gerek duydu aynı değişikliğe... Ve bu iki maçta Galatasaray’ın attığı toplam 5 golün 4’ünün içinde Sinan’ın parmağı varken...

 

MERT ÇETİN’İ AÇIKLAR MI?

 

Osmanlıspor maçının 71’inci dakikasında Umut oyuna girerken, yani Galatasaray’ın önünde maçı çevirmek için koca bir 20 dakika varken, üstelik bu değişiklik Denizli’nin son hamlesiyken oluşan kareyse, sarı-kırmızılılardaki çaresizliğin özeti gibiydi: Umut’a kenarda pozisyon pozisyon taktikleri gösteren kişi, futbolculara maç sonu çevirilerde yardımcı olan Mert Çetin’di! Çetin, Umut’a Türkçe’den Türkçe’ye çeviri yapmadığına göre, o görev artık ondaydı belli ki...Mustafa Denizli, yardımcı antrenör konusunun çok hayati olmadığını söylüyordu basın toplantılarında... Bu amatör karenin de açıklaması vardır sanırım Mustafa Hoca’da...

 

Haberin Devamı


HAMBURG VE MALAGA DERSLERi

 

 

BU hafta sonu birbirinin kopyası iki maç izledik Avrupa’da: B. Münih, Hamburg’u, Barcelona da Malaga’yı deplasmanda 2-1 yendi ama ev sahiplerinin futbolu büyük övgü aldı ulusal basınlarından. Çünkü hem Hamburg koçu Bruno Labbadia hem de Malaga’nın patronu Javi Gracia öyle olumlu top oynattılar, öyle istekli ve başarılı pres yaptırdılar ki, dev rakiplerini özellikle ilk yarılarda gülünç durumlara düşürdüler.

Üstelik Hamburg Almanya’nın, Malaga da İspanya’nın zayıflarından. Ama futbol, 11’er kişiyle oynanıyor ve doğru yayılır, pozitif oynamaya çalışırsanız bazen yetenek açığını kapatabiliyorsunuz.

Hamburg’un da Malaga’nın da kazanamaması şanssızlıktı. Ama Türkiye’de orta sınıf takım çalıştıran ‘yenemiyorsan yenilme’ci hocaların alacağı dersler vardı... ‘Yenemiyorsan yenil’ bazen! Ama böyle yenil. Bu maçta yenilsen de sonrakilerde alacaksın yenme arzusunun karşılığını...

Yazarın Tüm Yazıları