KULÜPLER ÇİN’E HAKEMLER MASAYA

2017, futbolun reform yılı... Birkaç ay önce ilk kez 24’lü Avrupa Şampiyonası oynandı, Dünya Kupası da artık 48’li formata geçiyor.

Haberin Devamı

Şampiyonlar Ligi dönüşüyor, cumartesi maçları ve wild-card uygulaması geliyor. Gol çizgisi teknolojisine iyiden iyiye alıştık, şimdi başka bir yenilik olarak video hakem uygulaması kapıda.

Peki futbolun global ölçekte dönüşüm yaşadığı bu kritik yılda bizde neler değişmeli? Global dönüşümden Türk futbolu hangi dersleri çıkarmalı?

1- SPOR KULÜPLERİ YASASI REVİZE EDİLMELİ

İKİ hafta önce 1. Lig Kulüpler Birliği’nin yaptığı skandal açıklama, ülke futbolunun özeti gibi. Birlik başkanı Halil Ünal, “Bir kulüpten problemli ayrılan futbolcuyu diğer kulüpler de transfer etmeyecek” diyor özetle. Bu ülkede parası ödenmeyen futbolcu suçlu, işine karışılan antrenör suçlu, tehdit edilen hakem suçlu, bunu haber yapan medya suçlu, tüm bu çarpıklıkların temel sebebi olan kulüp yöneticileri suçsuz ne hikmetse!2017’de spor kulüpleri yasası, artık bu tip yönetici profilinden hesap soracak biçimde değişmeli. Süper Lig’de en az 6 kulüp Avrupa kupaları hakkı elde etse dahi gidemeyecek durumda. 1. Lig’de 6 kulübün puanı silinmiş. Önerim; bir kulüp, Avrupa kupaları ya da transfer yasağı alıyorsa, puanı siliniyorsa, o başkanın da görevi düşmeli. Ve bu duruma sebep olan yöneticiler, kulübün idari mekanizmasında yargılanmalı. Herkes bedel ödüyor, yöneticiler de ödemeli.

Haberin Devamı

2- BU ÜLKEDE KÜME DÜŞME YARIŞI VAR!

SON 10 yıldır durum aynı: Her sezon en az 5-6 takım, Süper Lig’den düşmeyi hak ediyor, ama statü gereği üçü düşüyor. Sivas’ın düşmesinin bu kadar gecikmesi, Antep’in bu kadar kötü yönetilip yıllardır düşmemesinin sebebi bu. Süper Lig’de son iki direkt düşmeli, onların üstündeki 4 takım, 1. Lig’in 3-4-5-6’sı ile play-out oynamalı. Hem Süper Lig kulüpleri, hem de 1. Lig’dekiler daha iyi yönetilecektir böylece. Hedefli takım sayısını artıracaktır.

3-ÇİN’İ SEYRETMEMELİ, PARÇASI OLMALI!

1 milyar Euro’luk değeriyle Avrupa’nın en pahalı 6. turnuvası olan Süper Lig, UEFA sıralamasında 10’uncu, milli takım FIFA Avrupalılar listesinde 15’inciyse bu hesapta bir verimsizlik vardır. Bunu çözmenin en kısa yolu da, Çin’le, Katar’la, Hindistan’la transfer kanalını geliştirmek. Özellikle Çin pazarını dışarıdan seyretmemeli, orada daha güçlü bir oyuncu olmalı. Serdar Güzelaydın’ın Süper Kupa’yı Çin’e taşıma fikri başta olmak üzere, sportif ilişkiler geliştirmeli. Saran’ın yeni spor kanalının Çin Ligi’ni yayınlayacak olması önemli. Orayı iyi izleyip, Çin’den oyuncu transfer edilmeli. Çin’den futbolcu alırsan, satma ihtimalin de artacaktır.

Haberin Devamı

4- BIRAKAN, TV YERİNE MASAYA GEÇMELİ

VİDEO hakem reformu kapıda. Bence son tahlilde FIFA Kulüpler Dünya Şampiyonası’ndaki uygulama değil, geçen sene Hollanda’daki model benimsenecek. Yani 4-5 hakem, stat dışında bir yayın aracına konuşlanacak. Aracın bir tarafında canlı yayın, diğer tarafında 5 saniye geriden gelen monitörler olacak. Sadece penaltı-kırmızı kart-gol gibi en kritik pozisyonlarda; sadece yüzde yüz eminlerse, dört hakem görüş birliği içindeyse butona basıp telsiz irtibatına bağlanacak. Orta hakeme görüşlerini iletecekler. Bence FIFA Kulüpler Şampiyonası’ndaki gibi, hakemin kenara monitöre bakmaya gitme ritüeli gereksiz. Dışarıdaki 4 hakemin telsize görüş bildirmesinin, yardımcıların telsize konuşmasından bir farkı yok. Bu durum doğru karar yüzdesini artırır.

Haberin Devamı

TFF, MASA HAKEMLİĞİ TEKLİFİ YAPMALI

TABİİ bu noktada FIFA’yı önemli bir istihdam sorunu da bekliyor: İçeride 4, dışarıda 4, her maça toplamda 8 hakem gerekecek. Üstelik Tayfun Bayındır’ın haklı bir itirazı var bu konuya: “Cüneyt Çakır’ın veya Fırat Aydınus’un yönettiği bir maçta masaya 4 çaylak hakemi oturtursanız acaba sıkıntı çıkar mı?”Bence TFF, yaş sınırı sebebiyle aktif hakemliğin sonuna gelmiş isimlere masa hakemliği için teklif yapmalı. Dünya henüz bu konuda doğru modeli ararken, TFF öncü olabilir bu alanda. Düşünsenize, sahada Bülent Yıldırım, yayın aracında Kamil Abitoğlu... Sahada Halil Umut Meler, masada Yunus Yıldırım... Telsizdeki hakem sayısını artırmak, kararlardaki isabet sayısını da artıracaktır şüphesiz.Daha âdil bir oyun, daha âdil bir dünya dileğiyle... Mutlu yıllar herkese...

Yazarın Tüm Yazıları