21 takımlı lig, futbolun ölümü olur

BU ülkede bazı dedikodular nasıl ortaya çıkıyor bilinmez; lâkin döner dolaşır, o söylentinin gerçekleştiğini seyrederiz şaşkınlıkla.

Haberin Devamı

 21 takımlı lig dedikodusu da nereden çıktı, nasıl çıktı anlamadık doğrusu. Ama eskilerin deyimiyle ‘şüyuu vukuundan beter’ bir konu bu. Yani söylentisi, gerçekleşmesinden kötü neredeyse.

21 takıma çıkmanın tek avantajı, futbolu ülke sathına daha fazla yaymak, daha çok vilayeti oyunun içine sokmak. Ama o kadar çok dezavantajı var ki, futbolumuzun ayağına sıkmakla eşdeğer olur adeta böyle bir hamle.

ALTINCILIKLA 18’İNCİLİK EŞDEĞER

 HALEN 18 takımlı ligimizden 5 takım Avrupa bileti alıyor, 3’ü de küme düşüyor. Yani 18 pozisyondan 8’inin hedefi var; hedefsiz basamak sayısı 10... Hedefsiz pozisyon demek, özellikle ligin son 2 ayında bolca hedefsiz maç demek. Hedefsiz maç demek, tatsız tuzsuz eğlencesiz seyircisiz müsabaka demek. Premier Lig’de şu sıralar hedefsiz pozisyona geçen West Brom’la Southampton’ın son haftaki hallerini gördünüz mü bilmiyorum: Canavar gibi takımlar, kedi oldular bu hafta. 21 takımlı Süper Lig’de de altıncılıkla on sekizincilik arasında bir fark olmaması, son derece sakil durur öncelikle.

Haberin Devamı

ŞİKE İDDİALARI ARTAR

 18 takımlı ligde hedefsiz pozisyon sayısı 10’ken, 21 takımlı ligde hedefsiz basamak sayısı tam 13’e çıkacak haliyle. Şu anda UEFA ülkeler sıralamasında bizim hemen üstümüzde bulunan ülkelerden Rusya’da hedefsiz pozisyon sayısı 8, Ukrayna ve Belçika’daysa bütün pozisyonlar play-off yoluyla anlamlı hale getirilmiş. Fransa ve İtalya bile Avrupa’ya 6 takım gönderdikleri halde liglerini 18’liye düşürmeyi tartışıyorlar. İtalya Futbol Federasyonu’nun tecrübeli başkanı Tavecchio, daha fazla rekabet için takım sayısı 18’e düşmeli diyenlerden.

Fransız Profesyonel Lig Birliği’nin 12 yıllık başkanı Thiriez de 18 takıma düşmenin faydalı olacağı görüşünde.

Çünkü daha fazla takım demek, daha fazla hedefsiz pozisyon, daha fazla hedefsiz maç ve daha fazla şike iddiası demek.    

KALMA DEĞİL, KÜME DÜŞME YARIŞI

 SÜPER Lig’deki takım sayısını 21’e çıkarmanın bir başka handikabı da, turnuvadaki kalitesiz ekip miktarını artırma ihtimali. Şu anda Süper Lig’de o kadar çok kötü takım var ki zaten! Alt gruptaki 5 takımın hepsi o kadar kötü ki, ligde adeta kümede kalma yarışı yok, küme düşme yarışı var.

Haberin Devamı

Siz takım sayısını artırarak bu ligde daha fazla Antep, daha fazla Adana mı istiyorsunuz sahiden?

PLAY-OUT DÜŞÜNÜLMELİ

 SÜPER Lig’in bugün esas tartışması gereken konu takım sayısını artırmak değil, sayıyı azaltmak ya da formatı değiştirmek olmalı. 2011’de uygulanan başarısız play-off düzeneği, memleketi play-off’un p’sini duymak istemeyecek hale getirdi, doğru.

Ama bugün Avrupa’nın birçok değerli ligi, hedefli pozisyon sayısını artırmak için play-off ve play-out düzeneğinden faydalanıyor. Eğer bu ligde son bir Avrupa Ligi biletini 4 takımlı play-off yoluyla verebilirsek, lig sekizinciliğini anlamlı kılmış olacağız.

Eğer son küme düşme biletini de 4’lü play-out ile belirlesek, on üçüncü basamaktaki de düşme korkusu yaşayacak.

Haberin Devamı

Ve lig son haftanın son maçının son dakikasına kadar tüm maçlarıyla hedefli geçecek belki de.

DÖVÜŞÇÜ ARTMASIN!

BİR ligin güzelliği takım sayısıyla değil, kalitesiyle ölçülmeli. Maç başına 33 faul düdüğü çalınan, topun oyunda kaldığı sürenin 50 dakikalara gerilediği bir kavga liginin niteliği, dövüşçü takım sayısı artırılarak değil, azaltılarak değişecektir ancak.

Yazarın Tüm Yazıları