Barça'nın 13 uğuru!

Katalan devi FC Barcelona sadece oyun sistemiyle değil duran toplardan attığı gollerle de futbol felsefesinde değişiklikler yapmaya devam ediyor.

Haberin Devamı

Pep Guardiola ile birlikte zirveye çıkan “Pas Futbolu”, Tito Vilanova ve Tata Martino’nun ardından Luis Enrique ile birlikte bambaşka bir formata dönüştü. Sürekli ayağa pas yapan ve rakibi kontrol altında tutmasıyla bilinen FC Barcelona bu oyun tarzını özellikle bu sezon oldukça farklı bir noktaya taşıdı. Topu ayağında tutmak yerine rakip sahaya hızlı kontrataklar yapan Katalanlar, duran toplardan attığı gollerle de dikkat çekmeye başladı. El Clasico ve Celta Vigo maçlarının kahramanı olan Mathieu’nun attığı kafa golleri de tamamen bu sistemin ürünü.

Eski kaleci takımın çehresini değiştirdi

Sistemin arkasında Luis Enrique’nin en çok güvendiği isimlerin başında gelen Juan Carlos Unzue bulunuyor. Takımın ofansif ve defansif stratejilerinden sorumlu olan Unzue, önceki sezonlarla karşılaştırıldığında takımın duran toplardan gol atma yüzdesini artırırken, savunmada da daha az gol yenmesinin mimarı oldu. Bu sezon korner ve serbest vuruşlarda 130 kez topun başına geçen Katalanlar, bunların %10’unda başarı sağlayarak topu filelere gönderirken, kalesinde ise 37 maçta 23 gol (La Liga ve Şampiyonlar Ligi dahil) gördü. Takıma farklı blok çalıştırmaları yaptıran Unzue, Pique - Mathieu ile uzun, Messi – Jordi Alba ikilisiyle de kısa duran top organizasyonları yarattı.

Haberin Devamı

Sistemin içinde basketbol da var!

Luis Enrique ve Juan Carlos Unzue, bu organizasyonları yaparken eski basketbol oyuncusu olan Tonin Llorente’den büyük yardımlar alıyor. Korner ve serbest vuruşlarda uzun oyuncuların rakip ceza sahasında içinde kalmasını isteyen Llorente, dönen topları ribaunt gibi toplayacak oyuncular görevlendirmekle kalmıyor, rakip savunmaya perde yapan diğer oyuncular sayesinde Messi’ye daha boş alanlar açılmasını sağlıyor. Bu konuda futbolculara görevlerini anlatan isim de Unzue’den başkası değil. Duran top organizasyonlarında ceza sahasında yer alacak futbolculara ne yapması gerektiğini anlatan Unzue, bu tip organizasyonların karambolle değil bilinçli bir şekilde sonuçlanması için tüm detayları hesaplıyor.

Haberin Devamı

Üçüncü kez Barça dedi…

Eski bir kaleci olan Unzue, kariyerine Osasuna’da başladı. Barcelona, Sevilla, Tenerife, Oviedo gibi takımların yanı sıra İspanya Milli Takımı’nın da kalesini koruyan Unzue, Frank Rijkaard ve Guardiola döneminde kaleci antrenörü olarak görev yaptı. Daha sonra Numancia ve Santander maceraları için iki kez daha Katalan ekibiyle yollarını ayıran Unzue, son olarak Celta Vigo’da Luis Enrique ile birlikte çalıştı. Juan Carlos Unzue, Enrique’nin Barcelona’ya imza atmasıyla yeniden Katalonya’nın yolunu tuttu.

Pique ve Mathieu golcüye dönüştü

Üç uzun (Pique, Mathieu, Busquets) ve iki kısa (Messi, Alba) ile bu tip organizasyonlardan bu sezon 13 gol kaydeden Barcelona ligde 2,8’lik bir gol ortalaması yakaladı. Pique ve Mathieu ikilisi savunmadaki hünerlerinin yanı sıra rakip filelere 10 gol bırakarak sistemin en başarılı isimleri olarak dikkat çekti.


Yazarın Tüm Yazıları