2023/24 sezonunun peri masalını onlar yazıyor

Leverkusen, Girona ve Aston Villa imkansızı başarma yolunda.

Haberin Devamı

Futbol dünyasında her sezon bir peri masalına tanıklık ediyoruz. Bu kez o peri masalını birden fazla takım yazıyor; İspanya’da Girona, Almanya’da Bayer Leverkusen, İngiltere’de Aston Villa. Hepsi bu sezona o kadar iyi başlangıçlar yaptılar ki liglerinde şampiyonluğun favorileri arasına girdiler. Şampiyon olmaları elbette ki zor ama yıllardır süregelen hegemonyaların sona ermesi anlamında önemli bir iş başarıyorlar.

BAŞARININ SIRLARI NOT DEFTERİNDE

Xabi Alonso deyince aklımıza Real Sociedad’dan Liverpool’a, Real Madrid‘den Bayern Münih’e kadar mükemmel bir futbolculuk CV’si geliyor. Alonso, sahanın kenarına geçtikten sonra neler yapacağı en çok merak edilen isimlerin başında geliyordu. Teknik direktör lisansını Real Madrid U13 takımında alan Alonso ardından İspanya 3. lig takımı olan Real Sociedad B’nin başına geçti.

Haberin Devamı

Alonso, futbolculuk yıllarından bu yana tuttuğu not defterlerine, duyduğu önemli cümleleri, çalıştığı teknik adamlardan öğrendiklerini, taktiksel ayrıntıları ve oyun planlarını titizlikle not almasıyla bilinirdi. Hem oyunu hem de oyuncuları yönetmek onun için olmazsa olmazdı. Bu yüzden Jürgen Klopp ile Pep Guardiola’nın söylemleri ile eylemleri onun için birer başucu kitabıydı.

DÜŞME HATTINDAN AVRUPA'YA

2022 yılında Leverkusen’in başına geçtiğinde takım Bundesliga’da 17. sıradaydı. O takımı 6. sıraya çıkarmakla kalmadı; UEFA Avrupa Ligi’nde yarı final oynattı. Grimaldo, Xhaka, Hofmann ve Boniface transferleri takıma yeni bir soluk getirirken, Alonso’nun istediği oyun tarzının çok kısa sürede yakalanmasını sağladılar. Bu sezona ise daha üst seviyede başladı Alonso ve öğrencileri. Bundesliga’da 16 maçta hiç yenilmedikleri gibi 13 galibiyet aldılar. UEFA Avrupa Ligi’ndE de 6’da 6 yaparak gruptan çıktılar. Şimdi hedef Bundesliga’da Bayern Münih hakimiyetine son vermek. Xabi Alonso bunu başarırsa, geçmişte formalarını giydiği Real Madrid ve Liverpool onun için iştahlı bir yarışın içine girecektir.

REAL VE BARÇA'NIN YENİ RAKİBİ GIRONA

Bugünlerde La Liga’da Girona fırtınası esiyor dersek abartmış olmayız. Gironalılar şu an dikiz aynasına baktıklarında Real Madrid, Barcelona ve Atletico Madrid’i görüyor. Tam anlamıyla bir projeye olan bağlılığın istenen sonuçları verdiğini gösteriyorlar. Elbette Girona’nın ardında farklı bir hikaye var...

Haberin Devamı

1930 yılında kurulan kulüp yakın zamana dek hep alt liglerdeydi. Pep Guardiola’nın kardeşi Pere Guardiola 2017’de Girona’nın yüzde 16 hissesini satın aldı ve aynı sezon La Liga’ya yükseldiler. Elbette sıkıntılı süreçler ve düşüşler devam etti. Pere’nin 2020’de başkan olmasıyla geçen sezon La Liga’ya döndüler ve ligi 10.sırada bitirdiler. Daha önce Rayo Vallecano ve Huesca’yı La Liga’ya çıkarmış olan teknik direktör Michel ile yapılan projeye Manchester City’nin sahibi City Group’un gücü de eklenince bu sezon çok başka bir Girona izlemeye başladık.

2023/24 sezonunun peri masalını onlar yazıyor

SAVIO'YA DİKKAT

Kulübün yüzde 44,3’ünü satın alan City Group kendi bünyesinden Yan Couto, Yangel Herrera ve Savio gibi 3 oyuncuyu Girona’ya gönderdi. Şu andaki kadronun toplam maliyeti de sadece 38,5 milyon Euro. Futbolseverler Barcelona’nın oynamasını arzu ettiği oyunu artık Girona’da görüyor. Bir Bellinghamları yok ama o etkiyi yaratacak 19 yaşında Savio gibi bir yeteneğe sahipler. Son 20 yılda Real Madrid, Barcelona ve Atlético Madrid dışında 17 haftayı La Liga’nın zirvesinde geçiren olmamıştı. 38 hafta sonunda yeni şampiyon olarak adlarını yazdırırlar mı bilinmez ama ligin yeni gücü olacaklarını şimdiden kanıtladılar.

Haberin Devamı

VILLA PARK'IN YENİ SULTANI

Unai Emery ile Aston Villa tam anlamıyla altın dönemini yaşıyor. 17 hafta sonunda lider Arsenal’in sadece 1 puan gerisinde ve üçüncü sırada olan ekip şimdilerde şampiyonluk hayalleri kurmaya başladı. Haksız da sayılmazlar... Tottenham, Manchester City ve Arsenal’i yenen takım, ligin kaderini değiştirmekle kalmadı bir anda şampiyonluğun en güçlü adaylarından biri oldu. İç sahada 8’de 8 yapan Emery için İngiliz gazeteleri ‘Villa Park’ın Sultanı’ manşetleri atmaya başladı.

Sürekli yağışları ile bilinen Aston Villa’nın kenti Birmingham şu günlerde bir yaz havası yaşar hale geldi. Villa Park’ın etrafındaki duvarlarında en çok görülen şey ‘Dev uyanıyor’ yazıları. Emery ile birlikte oynanan futbol tribünlere de yansıdı. Bugünlerde bölgede en çok duyulan söz ise; “Biletler tükendi.”

Haberin Devamı

Sevilla ve Villarreal ile Avrupa’da kupa kazanan ancak PSG ve Arsenal’de istediği ortamı bulamayan Emery yeniden döndüğü İngiltere’de bu kez o havayı yakalamış durumda. Son 10 yıla damga vuran Guardiola ve Klopp dominasyonuna son verir mi bilinmez ama Emery ligi sonuna kadar kovalayıp en iyi bildiği yer olan Avrupa’da final için elinden geleni yapacaktır.

2023/24 sezonunun peri masalını onlar yazıyor

Yazarın Tüm Yazıları