GeriSeyahat Troya Kültür Yolu Festivali başladı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Troya Kültür Yolu Festivali başladı

Troya Kültür Yolu Festivali başladı

Türkiye’nin uluslararası marka değerine katkıda bulunmak için düzenlenen festivallerden en yenisi 16 Eylül’de Çanakkale’de başladı. Genellikle deniz tatili için gidilen kenti, kültür ekseninde gezmenin tadını çıkarın.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca düzenlenen Troya Kültür Yolu Festivali’nin sergi, konser, söyleşi ve atölyelerden oluşan 100’den fazla etkinliği, birbirinden farklı ve ilginç noktada gerçekleşiyor. Kimi etkinlik antik kentte, kimiyse 1. Dünya Savaşı’nın yönünü değiştiren bir tabyada buluşuyor izleyiciyle. 25 Eylül’e kadar, 40’tan fazla mekânda yapılacak etkinliklere 1.000’den fazla sanatçı katılıyor.

Festival süresince Anadolu Hamidiye Tabyası, Kilitbahir Kalesi, Kordon Troya Atı, Assos Antik Kenti ve Parion Antik Kenti’nde kurulacak açık hava sahnelerinde Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü ve Genel Sanat Yönetmeni Murat Karahan, İstanbul Devlet Opera ve Balesi solist sanatçısı Efe Kışlalı ile İzmir Devlet Opera ve Balesi solist sanatçısı Levent Gündüz’den oluşan ‘3 Tenor’dan Fahir Atakoğlu’na, Shantel’den Göksel’e onlarca isim ve grup konser verecek. Haldun Taner’in ölümsüz eseri ‘Keşanlı Ali Destanı’ ve ‘Hisseli Harikalar Kumpanyası’ gibi tiyatro oyunları ve müzikaller de sergilenecek. Festivalin en etkili olduğu alansa sergiler…

Tarihten modern sanata her alanda onlarca sergi düzenlenecek ve kent gerçek anlamda sanata doyacak. Festival kapsamında farklı alanlarda birçok felsefe söyleşisi düzenlenirken, Deniz Müzesi’nde her gün film gösterimleri gerçekleşecek. Dünya prömiyerini geçen yıl 74. Cannes Film Festivali’nde yapan ‘Bağlılık Hasan’ filminin gösteriminin ardından izleyiciler yönetmen Semih Kaplanoğlu ile yapılacak söyleşiyi dinleme fırsatı bulacak.

‘Rüzgârın demir atlıları’ yola çıkıyor
Bisiklet, dalış ve maraton

Bugün yüzlerce bisikletli Rüzgârın Demir Atlıları Troya’ya Sürüyor sloganıyla Kordon’daki Troya Atı önünde buluşup 35 kilometre pedal çevirerek Troya Antik Kenti ve Troya Müzesi’ne varacak. Gelibolu’daki Mehmetçik Feneri’nde de 24 Eylül Cumartesi günü Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı’na anı dalışı olacak. Festivalin son günü olan 25 Eylül’deyse Gelibolu Maratonu koşulacak.

Troya Kültür Yolu Festivali başladı

‘Yabancı basın ve tur operatörleri geliyor’

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz festivali anlattı: “Sokaklara taşan festival ruhu, beklenmedik bir yerde karşısına çıkan sanat etkinliği, uzun süredir gitmediği bir mekâna konser için gitme fikri herkesin çok hoşuna gitti. Troya Kültür Yolu etkinliklerimiz ağırlıklı olarak Çanakkale merkezde ama Kilitbahir Kalesi’ne feribotlarla rahat ulaşıldığı için orada da etkinlikler tasarladık. Biga, Ezine gibi ilçelere biraz yayılacağız, hatta Assos’a gideceğiz. İlk 3 gün çok farklı ülkelerden 18 yabancı basın mensubunu ağırlıyoruz. Ayrıca yurtdışından, dalış turizmi yapan yabancı tur operatörlerini de davet ettik. Dolayısıyla festivalle Çanakkalelilere güzel anlar yaşatırken bir taraftan Çanakkale’yi bir turizm destinasyonu olarak yurtdışında da konumlandırmaya çalışıyoruz.”

False