GeriSeyahat Tarihe, kültüre ve doğaya yolculuk
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Tarihe, kültüre ve doğaya yolculuk

Tarihe, kültüre ve doğaya yolculuk

16 il, 2.800 kilometre yol… Dünyanın en zorlu yarışlarından TransAnatolia’da mücadele eden 115 yarışmacının içinde parkuru başarıyla tamamlayan kadın pilotlar da vardı. Güzergâh boyunca bir Anadolu panoraması sunan yarışı kadın sürücülerle konuştuk.

Ülkemizde 2010 yılından beri her yıl düzenlenen, dünyanın en büyük ve zorlu motor sporları yarışlarından biri kabul edilen TransAnatolia’nın Hatay’da gerçekleşen startına katıldım. Motosiklet, 4x4 otomobil, kamyon, quad ve SSV kategorilerinde ve yol dışı etaplarda yarışan 115 yarışçı vardı. Hatay’da başlayan yarışlar Eskişehir’de son buldu. Toplamda 2.800 kilometrelik rota bir haftada tamamlandı.

Tarihe, kültüre ve doğaya yolculuk

Karaman’ın Taşkale ilçesindeki tahıl ambarları

Bu bir hafta içerisinde sadece yarışmadılar aslında... Geçtikleri tozlu yollarda, çıktıkları zirvelerde tarihe, kültüre ve doğaya doğru sürüp bu coğrafyaların bilinmeyenlerini keşfettiler. Yarışçılar TransAnatolia’da çıktıkları yolculukta Hatay’ın tarihini keşfedip muhteşem lezzetlerini tattı, Kayseri’de Kurtalan Ekspres’in konserine katıldılar, Genç Hitit devrine ait kalıntılar bulunan Karatepe Aslantaş Milli Parkı’nı görüp Amanos Dağları’nın zirvelerinden geçtiler. Sivas Şarkışla’da Âşık Veysel’in Sivrialan’daki müze evini görüp Türkiye’nin Alpler’i Aladağlar’a çıkan yarışçılar Tuz Gölü’nün uçsuz bucaksız düzlüğünde yol aldı. Benim ilgimi çekense kadın yarışçılar oldu. TransAnatolia’nın en çok merak edilen kadını Eylem Tekin’di.
Tarihe, kültüre ve doğaya yolculuk

Yarış sırasında 16 ile yayılan güzellikleri keşfeden yarışçılar Anadolu insanını da tanıma fırsatı buldu.

Çünkü o TransAnatolia’nın yarışan ilk ve tek kadın ralli pilotuydu. Eylem SSV kategorisinde yarıştı. Diğer kadın yarışmacılar daha çok navigasyonel mücadele verilen Raid kategorisinde katıldı. Jale Özel ve Ayşegül Telli, Günseli Gülel ve İran asıllı bir Türk olan Parinaz Seifloo ile Elif Özyıldırım bu yıl yarışa katılan kadın sürücülerdi. Eylem Tekin, Jale&Ayşegül ikilisi ve Elif Özyıldırım’la sohbet etme fırsatı yakalayarak aklımdaki sorulara cevap aradım.
Tarihe, kültüre ve doğaya yolculuk

Eylem Tekin

* Bir haftada 16 il sınırından geçerek toplam 2.800 kilometreyi geride bıraktınız. Sizi en çok heyecanlandıran yerler nereler oldu?

Eylem Tekin: Benim için Aladağlar, Bolkarlar ve Tuz Gölü çok etkileyiciydi. Özellikle Tuz Gölü’nün uçsuz bucaksız görünmesinden çok etkilendim. Aladağlar’da da kayalıklar arasından 2.500 metreye tırmanıp zirveden o manzarayı görmek muhteşemdi.
Tarihe, kültüre ve doğaya yolculuk

Jale Özel - Ayşegül Telli

Jale Özel-Ayşegül Telli: Hatay’ın lezzetleri dışında bizi en çok şaşırtan şey insanları oldu. Hatay müthiş bir birlik beraberlik hissi veriyor insana. Mesela Hazreti İsa’nın adına atanmış bir cami var. Caminin duvarı kiliseyle bitişik. Bunun 50 metre ilerisindeyse havra var. Bütün insanlar huzurlu ve mutlu.

Elif Özyıldırım: Aladağlar’ın eteklerindeki Kapuzbaşı Şelalesi ve Karaman’daki tahıl ambarları beni kendilerine hayran bıraktılar.

Tarihe, kültüre ve doğaya yolculuk

Elif Özyıldırım

* Yaşadığınız bu macera dolu haftada ileride hafızanızda yer edecek anlar yaşadınız mı?

Eylem Tekin: En unutamadığım anım yüzlerce kilometre dağ, taş, dere tepe gidip Tuz Gölü’nün düzlüğünde tamamen şanssızlık eseri üç takla atmam olabilir.

Jale Özel-Ayşegül Telli: Adana’ya yaklaşırken dağlardan geçtik ve hep ufacık köyler vardı. Dedeler, çocuklar, torunlar kayaların üzerine ailecek oturmuşlar, bizi izleyip kameraya kaydediyorlardı. Yerleşim olan yerlerde zaten kural gereği 30 kilometre hızla gidiyorduk. Oturan birkaç kadının bizi görünce “Helal olsun size” diye bağırmaları çok hoşumuza gitti.

Elif Özyıldırım: Gtiğimiz yerlerde beni en çok etkileyen, köylerden geçerken çocukların gözlerinin içinin parladığını görmek oldu. Öyle güzel bakıyorlar, öyle saf ve temizler ki... “Ben de büyüyünce yarışçı olacağım” diyen mi istersiniz, “Abla bu kaç yapıyor” diye soran mı...

Eşsiz bir deneyim

* Geçtiğiniz şehirlerin yol dışı etaplarında yarıştınız. Yarışın sizin için zorlukları neler oldu?

Eylem Tekin: Öncelikle yarışın hazırlık süreci çok sancılıydı. Yarıştan sadece iki gün önce gelen aracın bir günde yarışa hazır hale getirilmesi için sabahladığımız bir süreç yaşandı. TransAnatolia’da ilk kadın pilot olarak yarışacağım bu yarışın fiziksel ve mental anlamda beni zorlayabileceğinin farkındaydım.

Elif Özyıldırım: Anadolu gerçek anlamda çok sürprizli bir yer. Her gün yol dışı etaplarda geçiyor. Yani bu şu demek; asfalt olmayan, taşlı, tozlu, bol virajlı, ortalama 400 km araba üzerinde geçen bir yolculuk... Tabii tüm bunlar hem zorluklarını hem de güzellikleri barındırıyor.

Jale Özel-Ayşegül Telli: Asfalt dışı bol tozlu, taşlı yollarda her gün yüzlerce kilometre gitmek, bazen çamura saplanmak, bazen kaybolmak... Gerçekten şartlar oldukça zorlayıcıydı.

* Peki ya güzellikleri...

Eylem Tekin: Bence tüm yarış başlı başına eşsiz bir deneyimdi. Geçtiğimiz köylerde karşılaştığımız çocukların coşkulu karşılaması çok güzeldi.

Jale Özel-Ayşegül Telli: Farklı coğrafyaları görmek, yaşamak ve Anadolu insanını tanımak çok güzeldi. Mesela Hatay’da hem bizi karşılarken hem de uğurlarken her yerde “Hoş geldiniz” dediler. Veda etmek yokmuş mesela. Bir şey alıyorsun, yemek yiyorsun, ayrılırken de yine “Hoş geldiniz” deyip sizi uğurluyorlar. Gerçekten Anadolu insanının kalbinden öpmek lazım.

Elif Özyıldırım: Macera dolu bir yolculuk TransAnatolia. Her gün başka bir coğrafyada güne uyanılan muhteşem bir deneyim. Anadolu insanının samimiyeti, sıcaklığı beni çok mutlu etti.

* Her gün kat ettiğiniz yüzlerce kilometre mutlaka o yöreye ait bir lezzet şöleniyle son bulmuştur. En çok tadı damağınızda kalan lezzetler hangileri oldu?

Eylem Tekin: İlk Hatay’da başladığımız için Hatay’ın mezeleri aklımdan çıkmıyor.

Jale Özel-Ayşegül Telli: Hatay’ın mezeleri de yemekleri de muhteşem. Yemelere doyamadık.

Elif Özyıldırım: Aladağlar Belediyesi’nin yarışçılara düzenlediği ikramlar bu gezide beni benden aldı. Bütün köy halkı imece usulüyle öyle güzel davet düzenlemişti ki unutmak mümkün değil.

Biraz cesaretle...

* Keşfetmeye ve yollara meraklı biz kadın gezginlere bir tavsiyeniz var mı?

Eylem Tekin: Dışarıdan göründüğü kadar zor bir şey değil bizim yaptığımız. O yüzden imkânı olan, biraz adrenalin seven, keşfetmeye meraklı herkese ralli kategorisi olmuyorsa bile raid olarak bu organizasyonda yer almasını tavsiye edebilirim. Kesinlikle eşsiz bir macera.

Jale Özel-Ayşegül Telli: Merakınız varsa cesaretinizi toplayıp böylesine muhteşem bir yolculuk deneyimini mutlaka yaşamalısınız.

Elif Özyıldırım: Bu işin kadını erkeği yok, sadece yapabildiğini görmek yeterli. Macera yaşamaktan keyif alıyorsanız bu deneyimi yaşamanızı tavsiye ederim.

False