GeriSeyahat Tanrı cenneti Mauritius’u kopyalayarak yaratmış
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Tanrı cenneti Mauritius’u kopyalayarak yaratmış

Tanrı cenneti Mauritius’u kopyalayarak yaratmış

Bu yazının başlığı ünlü Amerikalı yazar Mark Twain'e ait. Twain, adayı gördükten sonra Tanrı'nın önce Mauritius'u yarattığını, cennetin ise adanın ancak bir kopyası olabileceğini söylemiş.

Mauritius, Hint Okyanusu'nun güneyinde Madagaskar'ın doğusunda küçük bir ada devleti. Tarihi boyunca Hollanda, Fransa ve İngiltere'nin sömürgesi olmuş. Hindistan ve Afrika'dan göçmenler yerleşmiş. Bu yüzden her çeşit insan yaşıyor adada.

Kışa girdik demeyin, Güney Yarımküredeki Mauritius Adası'nda yaz yeni başlıyor. Gitmek için en uygun zaman ocak-nisan arası. Tropik ve volkanik bir ada olan Mauritius, bembeyaz kumsalları, dünyadaki sayılı bozulmamış mercan kayalıkları, binden fazla balık çeşidi, egzotik meyveleri ve palmiye ağaçlarıyla küçük bir cennet modeli. Endişe etmenize gerek yok volkan uzun zamandır faaliyet göstermiyor. Kraterin çevresinde artık bir orman var. Volkanik taşlar da duvar yapımında, bahçe süslemesinde kullanılıyor.

Mauritius'ta cumhuriyet, İngilizlerin adadan çekilmesiyle 1968'de ilan edildi. Batının dikkatini 16. yy'da çeken ada uzun yıllar çeşitli Avrupalı ülkelerin sömürgesiydi. Abanoz ağaçlarıyla dolu, insansız adaya ilk ayak basanlar 1000'de Arap tüccarlar oldu. Portekizliler 500 yıl sonra geldi. Adaya yerleşmediler, yerini haritalarına işleyip, yollarına devam ettiler.

Mauritius'un iyi bir liman olduğunu ilk farkeden Hollandalılar oldu. Adaya kendi prensleri Maurice'in ismini verdiler. Güney Afrika'dan köle ve şeker kamışı getirdiler. Kerestesinden dolayı kesilen abanoz ağaçlarının yerine şeker kamışı ekildi. Adayı bıraktıklarında binlerce abanoz ağacı kesilmiş, sadece bu adada yaşayan Dodo kuşunun nesli lezzetli eti nedeniyle tükenmişti. Dodo, uçamayan, tavuğa benzer etli bir kuştu. Kaçamadığı için Hollandalı denizciler ona Dodo (aptal) adını takıp, tüketene kadar yemişti.

Hollandalılar'ın ardından gelen Fransızlar adada yollar, binalar inşa etti. Mauritius'u İngilizlere terk ederken arkalarında dillerini, mimarilerini ve kanunlarını bıraktılar. İngilizler geldiğinde yıl 1810'du. Şeker endüstrisini geliştirdiler. Tarlada çalışmak üzere Hindistan ve Çin'den işçiler getirildi.

Bugün ada kültürü tam bir melez. İsmi ve şeker kamışı tarlaları Hollandalılardan, soldan akan trafik İngilizlerden miras. İngiliz gibi beş çayı içiyor, ama yanında Fransız kruvasanı yiyorlar. Mutfakları Hint etkisi altında. Evlerde baharatlı yemekler ve pilav tüketiliyor. Resmi dil İngilizce ama sokakta herkes Fransızca ya da Fransızca'ya çok benzeyen yerli dili Creole'ü kullanıyor. Kanunlar Fransız kanunları ancak İngilizce yazılı. Adada 1.2 milyon insan yaşıyor. Yarısı Hindistan'dan gelen işçilerin torunları. Ardından Güney Afrikalılar ve Çinliler geliyor. En küçük grubu sömügecilerin torunu beyazlar oluşturuyor.

Adada sadece iki mevsim var. Sıcak ve nemli yaz aralık-nisan arasında, serin ve kuru kış mayısla kasım arasında yaşanıyor. Yazın en yüksek sıcaklık 31 derece, kışınsa en fazla 22 dereceye kadar düşüyor. Tatil köylerininkiler dahil bütün plajlar halka açık. Ama en güzel plajlar halka verildiğinden kimse tatil köylerinin önüne gitmiyor. Halk haftasonu otomobillerle sahile gidiyor, yere kilimler seriyor, piknik yapıyor. Denize elbiseleriyle giren Hintli kadınlara rastlamak mümkün.

Bugün adada 100 civarında otel bulunuyor. Büyük bölümü beş hatta altı yıldızlı tatil köyleri. Pek çoğunda uzakdoğu masajlarıyla iddialı spa'lar, spor tesisleri, golf sahaları var. Su sporlarının hepsini burada yapmak mümkün. Mauritius'a gelen turistlerin önemli bir bölümünü çiftler oluşturuyor. Hatta pek çoğu buraya evlenmek için geliyor. Otellerde, evlenecek çiftler için hazırlanmış son derece romantik köşeler var.

Kısa bir süre öncesine kadar Türkiye'den Mauritius'a direkt uçuş yoktu ve önce Avrupa'ya geçmek gerekiyordu. Emirates Havayolları eylül ayından itibaren düzenli olarak Mauritius'a uçmaya başladı. Haftada 4 gün İstanbul kalkışlı uçuşlar Dubai üzerinden yapılıyor. Böylece yolda durup, bu alışveriş cennetini görmek de mümkün. Toplam uçuş süresi 11 saat civarında. Otel rezervasyonları da Emirates Holidays üzerinden yaptırılabiliyor.

Nesi meşhur?

Ani bastıran yağmur ve siklonları

Nesli tükenen Dodo kuşu

Afrikalı kölelerden kalan Sega dansı

Renkli hasır sepetleri

Baharatları

Bölgeye özgü desenli kumaşları

Romu

Kahvesi ve işlenmemiş şekeri

Mercan kayalıkları ve beyaz kumu
False