GeriSeyahat Kaz Dağları’nda büyük buluşma
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Kaz Dağları’nda büyük buluşma

Kaz Dağları’nda büyük buluşma

Her yıl okurlarıyla buluşan Atlas dergisinin bu yılki adresi İda Dağı oldu.

Atlas’ın 9-11 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirdiği gezinin ilk durağı Altınoluk’un dört kilometre doğusundaki Antandros antik kentiydi. Burada yapılan kazılarda bir Roma soylusunun altı odalı villası ortaya çıkarılmış.

Villanın tabanlarındaki seramiklerse bu toprakların zengin tarihine ışık tutacak güzellikte. Bugüne kadar çıkarılan diğer eserler Balıkesir Kuvayi Milliye Müzesi’nde sergileniyor.

Kaz Dağları’nda büyük buluşma


Atlas dergisi ve Renault KADJAR ‘Seyirci kalma, yaşama başla’ başlığıyla düzenlenen özel etkinliğin ikinci durağı Çamlıbel’deki Tahtakuşlar Etnografya Müzesi oldu. Alibey Kudar’ın kurduğu müze, Türkiye’nin ilk özel müzelerinden biri.

Müze, yörenin sakinleri Tahtacılar’ın kültürünü yansıtıyor. Tahtacılar, Fatih Sultan Mehmet döneminde bölgeye yerleştirilen bir Oğuz boyu. Tahtacılar denmesinin nedeni ise bu bölgeden gönderilen kerestelerin İstanbul’un fethinde kullanılmış olması.

Kaz Dağları’nda büyük buluşma



Çamlıbel’in bir diğer özelliği de iki yıl önce hayatını kaybeden Tuncel Kurtiz’in hayatının son yıllarını geçirdiği mekân olması. Kurtiz’in mezarını ziyaret ettikten sonra onun kurduğu, Edremit Körfezi’ne bakan butik otel Zeytinbağı’na geçildi. Çay molası ise köy yollarından geçtikten sonra ulaşılan Pınarbaşı’ndaki Ağlayan Şelale’de verildi.

HÜZÜNLÜ HİKAYE


Hasanboğuldu ise bölgenin en önemli mesire ve piknik yerlerinden. Göle adını veren Hasan’ın öyküsünü, Sabahattin Ali kaleme almıştı. Yörük güzeli Emine’ye kavuşmak için törelere göre 40 okkalık tuz çuvalıyla dağları tepeleri aşmaya çalışan çelimsiz âşık Hasan’ın bu hüzünlü hikâyesini, bu kez Sütüven Şelalesi’nin akan sularının önünde dinledi Atlas okurları.

Yolculuğun son noktası ise okurların kamp yaptığı Mehmetalan Köyü’nün yakınındaki Akaleos Kampı’ydı. Yeşil Kundura’nın Wolverine marka botlarıyla destek verdiği etkinliğin ikinci gününde Kaz Dağı Milli Parkı gezildi.

Kaz Dağları’nda büyük buluşma


Öğle saatlerinde Kaz Dağı’nın (İda Dağı) en bilinen efsanesinin adıyla anılan Sarıkız Zirvesi’ne varıldı. Etkinliğe ayrıca bölgede yeni faaliyete başlayan Venüs Butik Otel de destek verdi.

Kaz Dağı Milli Parkı, barındırdığı 31 adet endemik bitki türüyle Anadolu’nun en önemli doğa hazinelerinden biri. Ege’yi yükseklerden seyreden dağlar ayrıca yüzyıllardır tam bir efsaneler diyarı. Etkinliğin sonunda davetliler unutulmaz anılarla Kaz Dağları’ndan ayrıldı.

False