GeriSeyahat Didim gezi rehberi: Deniz, doğa, tarih
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Didim gezi rehberi: Deniz, doğa, tarih

Didim gezi rehberi: Deniz, doğa, tarih

Betonlaşma baskısıyla karşı karşıya olan Didim’in en gözde yeri Altınkum. Hele Apollo Tapınağı’nı görmediyseniz, Didim’e gitmiş sayılmazsınız.Didim otelleri, yemek yenecek yerler gibi Didim'de gezinize zenginlik katacak her şey bu yazıda. İşte Didim gezi rehberi

Aşırı yapılaşma yüzünden Didim de Kuşadası gibi gözümden düşen yerlerden biri. Oysa Altınkum’u öyle severdim ki. Şimdi ise Kalkan gibi İngilizlerin yerleşik düzene geçtiği ilçelerden biri oldu. Didem’e giderken yol üstünde uğramanız gereken yer İyon şehirlerinin en eski ve önemlilerinden biri, Karadeniz’de yüze yakın kolonisi olan Milet’tir.

Didim gezi rehberi: Deniz, doğa, tarih

 

Eğitim ve sanatın beşiği bu şehir, Menderes’in taşıdığı alüvyonlardan önce deniz kenarındaymış. Milet’e gelen kişilerin kutsal bir yoldan geçerek ulaştıkları Didim ise kehanet merkezi olarak kullanılmış.

ANTİK KEHANET MERKEZİ: DİDİM

Didim gezi rehberi: Deniz, doğa, tarih

Milet bilim insanlarıyla da tanınan bir şehir. Anaksimandros, Aneksimenes, Thales ve İstanbul’daki Ayasofya’nın mimarı İsidoros şehrin ünlü şahsiyetlerinden bazıları. Milet’in bugün ayakta kalan en güzel binalarından biri Roma Dönemi’nde kapasitesi 15 bin kişiye çıkarılan tiyatrosu. Tiyatronun üzerinde Bizanslılar döneminde inşa edilen, ardından Selçuklular döneminde de kullanılan bir kale bulunuyor. Dünyada, denizlerde egemenlik kavramını ilk ortaya atan ve hayata geçiren Miletliler, Sinop’tan Trabzon’a kadar tüm kolonilerinde bu kavramın takipçisi olmuşlar.

MEDUSALI TAPINAK

Didim gezi rehberi: Deniz, doğa, tarih

 

KENDİNE BAKANI TAŞA ÇEVİREN YILAN SAÇLI MEDUSA

Didim deyince akla gelen ilk şey olan Apollo Tapınağı’nın girişinde, Yunan mitolojisinde adı geçen, kendine bakanı taşa çeviren, saçları yılanlı kadın Medusa kabartması var. Didim Yunanca’da ikiz anlamında bir kelime; Artemis, Apollo’nun ikizi olduğu ve ona da burada bir tapınak yapıldığı için bu isim verildiği söyleniyor. Bazı arkeologlara göre ise buradaki kehanet yani bilicilik merkezi Yunanlılardan bile eski. Bu da isminin Anadolu kökenli olma ihtimalini güçlendiriyor. Apollo Tapınağı dünyanın en görkemli eserlerinden biri ama hiçbir zaman inşaatı tamamlanamamış, bitirilseymiş dünyanın sekizinci harikası olabilirmiş. Didim’deki Apollo Tapınağı’na tarih boyunca ünlü kişiler gelip sorular sormuşlar. Büyük İskender geldiğinde tapınağın kâhini ona Persler’i yeneceğini söylemiş. Roma İmparatoru Sezar, tapınağın sınırlarının genişletilmesini emretmiş. Tapınağa gelen kişiler önce kendilerini kuyudan aldıkları suyla arındırmışlar, tanrılara bir hayvan, genellikle de bir keçi kurban ettikten sonra merakla cevaplarını bekledikleri soruları sormuşlar: “Evlenecek miyim? Yeni bir işe başlayacak mıyım? Ne olacak bu ülkenin hali?” Aynen günümüzün falcılarına sorulanlara benzer sorular yüzyıllar çerçevesinde hiç değişmemiş! Hıristiyanlık döneminde şeytan işi olarak görülen kehanet merkezleri yasaklanmış ve inşaatı hiçbir zaman bitirilemeyen
tapınağın içine bir kilise yapılmış.

Didim gezi rehberi: Deniz, doğa, tarih

DİDİM'DE YEMEK YENECEK YERLER

Didim gezi rehberi: Deniz, doğa, tarih

Kamacı Restaurant’ı (0256 811 00 28) belki turistik bulabilirsiniz ama restorandan harika bir tapınak manzarası var. Marinanın içerisindeki Upstairs ve Key-f restoranları Didim’de önerebileceğim nadir mekânlardan. D-Marin Didim’de haftanın dört gecesi canlı DJ performansları var. Didim Yat Kulüp’te yer alan Blue Point’te D-Marin Didim Yacht Club 14 odası, kişiye özel hizmet anlayışı, kompakt mimarisi ile misafirlerine 12 ay hizmet veriyor.

False