GeriSeyahat 36 saatte Como Gölü
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
36 saatte Como Gölü

36 saatte Como Gölü

Como Gölü Alp Dağları’nın eteğinde, lades kemiği şeklinde bir göl. Kış boyunca ıssız. Martın ortasında uykusundan uyanıyor, hareketleniyor. Zengin bir kesim etrafındaki kasabaları doldurmaya başlıyor. Gözde kasabalar; Bellagio, Menaggio, Tremezzo, Varenna. Güneybatısının popülaritesi son yıllarda iyice arttı. Her bütçeye hitap ediyor. Yeni açılan mekânlar buradaki hayatı değiştirdi. Eskiden gözden kaçan bu bölge artık herkesin görmek ve görülmek istediği yer...

36 saatte Como Gölü

15.30
DENİZ FENERİNE GİDİYORUZ

36 saatte Como Gölü

Yükseklik korkunuz yoksa Como’da fünikülerle dağlardan Brunate’ye giden kalabalığa karışın (15 TL). Brunate küçük bir kasaba. Gölün 487 metre yukarısında. Vardıktan sonra kalabalıktan ayrılın. Dik taşlı patikayı takip edin. Yaklaşık 1,5 kilometre süren yol Faro Voltiano’ya gidiyor (funicolarecomo.it). Ücra bir deniz feneri. Tüm şehre, göle ve komşu İsviçre’ye tepeden bakıyor. Yorucu yol bu manzaraya değiyor.

18.00
DUVARA ASILI

36 saatte Como Gölü

2013’ün sonlarına doğru duvar resmi sanatçısı Pierpaolo Perretta bir sanat galerisi açtı. Galeriye kendi takma adı olan Mr. Savethewall ismini verdi. Perretta duvar resmi sanatına başlamadan önce bir işadamıydı. Tutkusuna odaklanmak için takım elbiselerinden kurtuldu ve düzenli maaşından vazgeçti. Resimlerini duvarlara zarar vermeden mukavva gibi materyallerin üzerine çiziyor. Galeride provokatif resimlerin yanı sıra dokunaklı resimler de var. Bunlardan bir tanesi küçük bir kızın “Kutsal iPad, lütfen babamı geri ver” demesinin tasvir edildiği resim. Nazik ressam genelde kendi çalışmalarına ilham olan şeyleri açıklamak için galeride oluyor (savethewall.it). Borularla yaptığı eseri Milano’da prestijli galeri Salone Internazionale del Mobile’de sergilendi.

20.00
MEVSİMİNE GÖRE AKŞAM YEMEĞİ

36 saatte Como Gölü

Como’da, son yıllarda akşam yemeği yenilecek restoranların sayısı azdı. Ama 2010’da açılan Market Place yerel mutfağa yeni bir boyut getirdi (themarketplace.it). İki düzine masası olan restoranın yemekleri cam duvarlı mutfağından servis ediliyor. Masa örtüleri, servisler siyah. Karides ve favalı mürekkepli tagliolini (uzun yassı makarna) mönüdeki mevsimsel yemeklerin öne çıkanlarından. Tatlıları da çok lezzetli. Portakallı krema dolgulu şekerlemeli ve fleur de sel’li (Fransa’da üretilen özel bir tuz) milfoyü denemelisiniz.

23.00
CANLANDIRICI YUDUMLAR

Göl kenarındaki villalardan birindeki bir partiye davetiyeniz yoksa Como’da gece eğlenceleriniz sınırlı sayıda. Fresco Coctail Shop eğlenebileceğiniz kısıtlı yerlerden biri (frescococktailshop.it). Eskimiş mobilyalarla dekore edilmiş ancak mönü çok yenilikçi ve yaratıcı. Kokteyl önerimiz Flora. Aperol, nane, şampanya ve çarkıfelek meyvesi kremasıyla hazırlanıyor.

36 saatte Como Gölü

9.00
FİNCANLAR VE KUBBELER

36 saatte Como Gölü

Cremaria Bolla 1893’te açılan bir kafe (cremeriabolla.it). Como’da sabah kahvesi için herkesin favorisi. Dışarıdaki masalarından birinde leziz kapuçinonuzu yudumlarken şehrin uyanışını izleyin. Ardından yandaki Duomo di Como’ya geçin. Tarihi 1300’lere dayanan yeşil kubbeli, gotik bir katedral (cattedraledicomo.it). İçeride Rönesans dönemi sanatçısı Gaudenzio Ferrari’ye ait çok eski goblenler, resimler görebilirsiniz. Giriş ücretsiz.

11.00
GARDIROP KAZANIMLARI

36 saatte Como Gölü

Milanolu her adam Como’da kendisini sıcak tutan bir kazak ve şık bir cekete ihtiyaç duyar. Bunları bulabileceği adres A.Gi.Emme. Marka işe başladığında yalnızca küçük bir ayakkabıcıydı. Ama artık şehirde dört şubeye sahip küçük bir moda imparatorluğu. Kadın ve çocuk koleksiyonu da var. Erkek koleksiyonunda modası hiç geçmeyen parçalar, klasikler satılıyor. Kaşmir kazaklar, özel dikilmiş yün ceketler, rahat kaşkollar en çok satılanlar (agiemme.com).

13.00
İSKELE KENARINDA YEMEK

36 saatte Como Gölü

Bellagio’ya gitmek için bir otobüse atlayın. Büyüleyici bir manzaraya sahip, popüler bir kasaba. Como’nun 28 kilometre kuzeyinde. Öğle yemeği için turistik mekânları es geçin. Ristorante alle Darsene di Loppia’ya gidin (ristorantedarsenediloppia.com). Dışarıda verandada veya içeride aydınlık salonda yemeğinizi yiyebilirsiniz. Restoran balıklarıyla ünlü. Hindiba salatası ve lardo di Colonnata (hayvan veya bitkilerden üretilen içyağı) ile servis edilen çiğ kılıçbalığı (46 TL) ve midyeyle deniz kabuğu şeklindeki makarnadan yapılan çorba mönüden denemeniz gerekenler. Öğle yemeğinin ardından Villa Melzi’nin bahçelerine (18 TL) gidin. Göl kenarında gezinti yapabileceğiniz bahçeler size Bellagio’daki feribot iskelesine de kestirmeden götürecek (giardinidivillamelzi.it).

16.00
BİR VİLLA YETERLİ

36 saatte Como Gölü

Como Gölü’nün etrafındaki evlerden çoğu ziyaretçilere kapalı özel mülkler. Ancak aralarında kamuya açık olanlar da var. Bunlardan en büyüleyicisi Villa Carlotta ( villacarlotta.it). Marquis’nin 17. yüzyıldan kalma malikânesi. Artık müze olarak kullanılıyor. Tremezzo’da, gölün karşısında. Ulaşım Bellagio’dan feribotla 20 dakika sürüyor. Antonio Canova’nın heykelleri gibi birçok sanat eseri sergileniyor. Ama evle ilgili en etkileyici şey evi çevreleyen romantik İtalyan bahçeleri. 80 dönümlük alana ekili kamelyalar, güller ve turunçgil ağaçları görenleri büyülüyor (giriş 25 TL).

19.00
ARİSTOKRAT YEMEK ÖNCESİ İÇKİLERİ

36 saatte Como Gölü

Bahçe gezintinizin ardından sahile gidin. Como Gölü’nün kumlu bir kıyısı yok. Ancak Grand Hotel Tremezzo’nun bünyesindeki T Beach’te plaj deneyimi yaşayabilirsiniz (grandhoteltremezzo.com). Kamyonlarla getirilmiş kumlar, şezlonglar, şemsiyeler ve gölün içine yapılmış havuz lüks otelin sunduklarının bir kısmı. Akşamüstü yemek öncesi bir ‘campari’ için (28 TL). Bellagio’nun altın rengi manzarasını izleyin, dinlenin. Yapay plaj ortamından sıkıldıysanız güneye Villa d’Este’e gidin. Cernobbio kasabasında sofistike bir otel. Barı ünlü Terazza. Birçok jenerasyondan müşteri burada içkilerini yudumladı. Barda yerinizi alın. Lezzetli zeytin ikramını yerken kestane ağaçlarının altında turistik gemileri izleyin.

21.30
SARAYDA GECE

Güneş battıktan sonra akşam yemeğinizi yemek için başka bir görkemli binaya geçin. Como Gölü’nün kenarındaki 2 katlı saray 2013’te yenilenerek hizmete girdi. Theoria, çayevi, bar ve restoran olarak hizmet veriyor (theoriagallery.it). Geniş bir avluda, küçük ışıklarla aydınlatılıyor. İlk katı zarif bir yemek salonu. Kemerli büyük pencereleri ve tahta, süslü bir tavanı var. Garsonlar Trentino Halkı’nın geleneksel kıyafetlerini giyiyor. Duvarlarda dönen sanat eserleri sergileniyor. Fransız mutfağından esinlenilmiş yemekler sunuluyor. Buna örnek yemekler balık köftesi, ahududuyla servis edilen foie gras (Fransızların kaz ve ördek ciğerini yağlandırarak elde ettikleri yiyecek). Akşam yemeğinden (110 TL) sonra üst kata çıkın. Güzel salonda ilginç ve lezzetli içkiler servis ediliyor. Mürver çiçeği şurubundan ve prossecco’dan (İtalyan şampanyası) yapılan, naneli, misket limonlu, Hugo denemeniz gereken bir içki (25 TL).

36 saatte Como Gölü

10.00
ENERJİ VEREN SABAH

36 saatte Como Gölü

Güne merhaba demenin en güzel yolu Como Gölü’nde bir yürüyüştür. Piazza Cavour’dan başlayarak göl kenarında Tempio Voltiano’nun batısına yürüyün. Alessandro Volta’ya ithaf edilmiş, neoklasik bir müze (cultura.comune.como.it/tempio-voltiano). Volta, Como’lu bir fizikçi. Tüm dünyada fen öğrencileri tarafından iyi tanınıyor. Elektrik bataryasının mucidi. Buradan sonra görkemli Villa Olmo’ya geçin. Buradaki ki gezintiden sonra Galetaria Lariana’da ağız sulandıran dondurmalardan deneyin. İncir ve Bronte fıstığı aromalı dondurmaları şiddetle tavsiye ediyoruz.

12.30
SUYUN ÜZERİNDE

36 saatte Como Gölü

Pazar öğleden sonralarını geçirmenin en güzel yolu Como’da yavaş ve sakin bir tekne gezintisi. Villaları, küçük kasabaları keyifle izleyebilirsiniz. Gemi gezintinizin ardından Varenna’ya gidin (gidiş-dönüş 67 TL). Gölün doğu kıyısını kucaklayan küçük bir kasaba. İskeleden güneye, kaldırım taşı patikayı takip ederek Villa Monastero’ya gidin. Eskiden bir manastırdı. Bir dönem soyluların evi olarakda kullanıldı. Ziyaretçilerin en çok ilgisini çeken özelliği gölün kenarındaki geniş bahçesi. Giriş 15 lira. Ardından selvi ve turunçgil ağaçlarının arasında dolaşarak kemeraltına gidin. Manzarası yüzyıllardır her göreni kendine hayran bırakıyor.

False