İftar Duası Türkçe Okunuşu (Diyanet Meali) - İftar Duası Anlamı ve Arapça Yazılışı (Diyanet)

Güncelleme Tarihi:

İftar Duası Türkçe Okunuşu (Diyanet Meali) - İftar Duası Anlamı ve Arapça Yazılışı (Diyanet)
Oluşturulma Tarihi: Mart 11, 2024 18:52

İftar Duası Türkçe okunuşu ve anlamı, İslam aleminde manevi heyecanla beklenen Ramazan ayının gelmesi ile Müslümanların odaklandığı konulardan oldu. İmsak vakti niyet ederek akşam ezanına kadar oruç tutan milyonlarca vatandaş paylaşımların arttığı iftar sofralarında, dualar edecek. İftar Duası Arapça yazılışı ve İftar Duası anlamı Diyanet kaynaklarında yer alıyor. Yardımlaşma, dayanışma ve dönüşüm iklimi Ramazan ayında iftar sofrasının bereketlenmesi için edilen İftar Duası, alimler tarafından tavsiye ediliyor. İşte, oruç açarken okunacak İftar Duası Türkçe okunuşu, anlamı ve Arapça yazılışı...

Haberin Devamı

İftar Duası Ramazan-ı Şerif'de orucumuzu açarken edeceğimiz bir duadır. "Kim bu aya (Ramazan ayına) ulaşırsa onu oruçlu geçirsin" diye buyurulduğu Diyanet kaynaklarında yer alan Ramazan ayında, iftar vakti orucu İftar Duası ile açmak İslam dünyasında büyük önem arz ediyor. Uzun ve kısa iftar duası ile iftarda oruç açarken Yüce Allah'ın günahları bağışlaması için dualar ediliyor.

İftar Duası Okunuşu

İftar duası Türkçe okunuşu şu şekildedir: Allahümme leke sumtu ve bike âmentü ve aleyke tevekkeltü, ve alâ rızkıke eftartü ve savme'l-Ğadi min şehri Ramazane neveytü, feğfirlî mâ kaddemtü ve mâ ahhartü.

İftar Duası Anlamı (Diyanet Meali)

Allah'ım! Senin rızan için oruç tuttum, sana inandım ve sana güvendim. Senin rızkınla orucumu açtım ve Ramazan ayının yarınki orucuna da niyet ettim. Benim geçmiş ve gelecek günahlarımı bağışla!

YEMEK DUASI

"Bismillâhirrahmânirrahîm

Haberin Devamı

Elhamdülillâhi’llezî et’amenâ ve sekânâ ve cealnâ minel müslimîn.Nimetu celillullah,Berakati Halillullah Şefaat ya Rasulullah, Külû ve’şrabû ve lâ tüsrifû, İnnehû lâ yuhibbü’l müsrifîn.Allahumme zid velâ tengus bi-hürmeti-l Fatiha…"

İftar Duası Türkçe Okunuşu (Diyanet Meali) - İftar Duası Anlamı ve Arapça Yazılışı (Diyanet)

Anlamı;

"Hamd Allaha mahsustur. Hamd Allaha mahsustur. Hamd Allaha mahsustur. Hamd bizi doyuran, içiren, ve bizi müslümanlardan eyleyen Allaha mahsustur.Yiyin, için ve israf etmeyin. Çünkü O, israf edenleri sevmez.Allahım Fatiha suresi hürmetine arttır eksiltme. AMİN…"

YEMEKTEN SONRA OKUNACAK DUA

Okunuşu: Elhamdülillahillezî et amenâ ve sekenâ ve cealenâ minel müslimin

Anlamı:

Açlığımızı ve susuzluğumuzu gideren ve bizi Müslüman kılan Allah'a hamdolsun.

ORUÇ NASIL AÇILIR?

Orucu duayla açmak sünnettir. İlk iş susuzluğun giderilmesidir. Bol sulu gıdalar tüketilmelidir. İftar öncesi 1 bardak su, hurma ya da zeytinle başlayıp ardından ılık bir çorba ve bir dilim ekmek yedikten sonra 15 – 20 dakika ara verilmelidir. Bu sürede beyinden mideye giden açlık uyarıları kontrol altına alınır. Besinler ağızda iyice çiğnenmelidir. Ana menü; ağır yağlı yemekler, kızartmalar, kalorisi yüksek yiyeceklerden uzak hazırlanmalıdır.Kan şekerini hızla yükselten yiyecekler yerine, posa miktarı fazla olan besinler tercih edilmelidir.

Haberin Devamı

ORUCA NASIL VE NE ZAMAN NİYET EDİLİR?

Niyet etmek orucun şartlarındandır. Niyetsiz oruç sahih değildir. Kalben niyet etmek yeterli ise de niyeti dil ile ifade etmek menduptur. Oruç için sahura kalkılması da niyet sayılır.Ramazan orucu, belli günlerde tutulmak üzere adanan oruçlar ile nafile oruçlar için niyet etme vakti, güneşin batması ile ertesi gün tepe noktasına gelmesi öncesine kadarki süredir Ancak imsaktan sonra yapılacak niyetin geçerli olması için bu vakitten itibaren bir şey yenilip içilmemiş, oruca aykırı bir iş yapılmamış olması gerekir. Aksi takdirde gündüz niyet caiz olmaz (Kâsânî, Bedâî’, II, 85). Bu oruçlar için, “yarınki orucu tutmaya” şeklinde mutlak niyet yeterlidir. Bununla birlikte geceden niyet edilmesi ve “yarınki Ramazan orucuna” şeklinde orucun belirlenmesi daha faziletlidir. Ramazanın her günü için ayrı niyet edilmesi gerekir (Mevsılî, el-İhtiyâr, I, 397, 400).

Haberin Devamı

Kaza, keffaret ve bir zamana bağlı olmaksızın adanan oruçlar için gün batımından itibaren en geç imsak vaktine kadar niyet edilmiş olmalıdır. Bu tür oruçlara niyet edilirken, “falanca kaza, keffaret veya adak orucuna” şeklinde belirtilmesi gerekir.Şafiî mezhebine göre ise nafile dışındaki tüm oruçlara geceden niyet edilmelidir. İmsak vaktine kadar niyet edilmemişse o günün orucu geçerli olmaz. Nafile oruçlara ise güneş tepe noktasına gelmeden öncesine kadar niyet edilebilir (Şirâzî, el-Mühezzeb, I, 331-332).

BAKMADAN GEÇME!