GeriSeyahat Nereye gitmeli: 1 Mayıs’ı kutlamanın 1001 yolu
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Nereye gitmeli: 1 Mayıs’ı kutlamanın 1001 yolu

Nereye gitmeli: 1 Mayıs’ı kutlamanın 1001 yolu

İŞÇİ BAYRAMI
1 Mayıs, dünyanın dört bir yanında, binlerce yıldır törenlerle kutlanıyor. Tek tanrılı dinlerden önce yazın başlangıcı, Gregoryen takvimine göre yeni yılı kutlamak için şölenler yapılıyordu. Bu pagan şölenleri günümüzde de birçok ülkede sürdürülüyor. 1886’da ABD’nin Şikago kentinde, sekiz saatlik iş günü ve sosyal hakları için başlatılan grev işçilerin ölümüyle sonuçlanan olaylara dönüşünce 1 Mayıs yeni bir anlam kazandı. 1890’dan bu yana tüm dünyada Uluslararası İşçi Günü olarak kutlanıyor. 1978’den bu yana Türkiye’de ilk kez bu yıl Taksim alanında 1 Mayıs törenleri düzenlenecek. Dünyada ise en görkemli kutlamalar Küba’nın başkenti Havana’da yapılıyor.

OXFORD’UN ÇILGIN GÜNÜ
İngiltere’nin üniversite kenti Oxford’da Magdalen Koleji’nin öğrencilerden oluşan korosu şehir katedralinin çan kulesine çıkıyor. Ortaçağ ilahileri söylemeye başlıyor. Bu konseri dinlemek için binlerce kişi toplanıyor. Daha sonra şehrin sokaklarında ortaçağ kıyafetleriyle dans ediliyor. Ertesi sabah saat 05.00’te meraklılar Magdalen Köprüsü’nde toplanıyor. Cesaret timsali öğrenciler bu köprüden nehrin soğuk sularına atlıyor.
http://www.flickr.com/photos/yausser/301517064/

PROTEST KARNAVAL
Kaliforniya’nın Pasadena kentinde 34 yıldır dünyanın en tuhaf karnaval geçiti düzenleniyor. Bu geçitte ne tema ne motorlu araçlar ne de ilan panoları yer alıyor. 1976’da, Üniversitelerarası Futbol Kupası etkinlikleri sırasında düzenlenen geçit törenine kurallar getirilince kent halkı isyan etmiş. Kuralsızlığı kutlamak için Doo Dah Geçit Töreni’ni başlatmışlar. Her yıl 1500 kişi birbirinden komik protesto mesajlarıyla yürüyor, topluluğu 40 bin kişi izliyor. Geçit töreninin en popüler topluluğu Bond Çantalı Senkronize Matkap Ekibi. (www.pasadenadoodahparade.info)

ZENNE OLİMPİYATLARI
Londra’nın Crosswall semtindeki popüler travesti ve eşcinsel kulübü The Way Out Club, Geleneksel Drag Kraliçesi Olimpiyatları düzenliyor. Nice kadını kıskandıracak, kadın kılığındaki erkeklerin katıldığı bu olimpiyatlarda, yüksek topluklu ayakkabılarla podyum yürüyüşü, engelli atlama, ses yarışması gibi yarışmalar yapılacak. (www.thewayoutclub.com)

TUTUN, HEYKEL KAÇIYOR
ABD’nin Baltimore kentindeki Amerikan Sanat Müzesi (AVAM), kinetik heykeller yarışması düzenliyor. Fikir 1969’da heykeltraş Hobart Brown’dan çıkmış. Brown, oğlunun üç tekerlekli bisikletini yürüyen heykele dönüştürmüş. Heykeli şehirde büyük ilgi çekince, insanlar tarafından hareket ettirilebilen en tuhaf heykeli tasarlama yarışması başlatılmış. İlk yarışmada beş adaya karşı yarışan Brown, üç metrelik kaplumbağa heykeliyle birinci olmuş.(www.kineticbaltimore.com)

BAKİRE AVCISI TAHTA ATLILAR
İngiltere’nin güney batı ucundaki, perili efsaneleriyle ünlü Cornwall bölgesinda 16’ıncı yüzyıldan bu yana her 1 Mayıs’ta cinsel dürtüleri kışkırtacak özel bir festival düzenliyor. Keltlerin güneş tanrısı Bel’in dönüşünü, günlerin uzamasını kutladığı şölenin adı Obby Oss (tahta at) Festivali. Tüm kasabanın katıldığı dans şöleni Padstow’da, saat 10.00’da başlıyor. Kırmızı ve beyaz giysililer, kentin iki ayrı ucunda iki büyük geçit grubu oluşturuyor. Herbirinin önünde siyah pelerinli bir tahta atlı yürüyor. Bu gruplar mavi ve kırmızı tahta at ekibi adını alıyor. Gruplar caddelerden dans ederek yürüyüp şehir merkezinde buluşuyor. Yürüyüş sırasında tahta atlı yol üstünde rastladığı kızları, bekar kadınları pelerininin altına sokuyor. Pelerininin altına aldığı kişileri kömürle işaretliyor. Kömürle işaretlenmenin uğur getirdiğine, hatta çocuğu olmayan kadınlara yardımcı olacağına inanılıyor.(www.padstow.com)

Viyana Filarmoni’yle Baltık şehirlerine müzik yolculuğu

Dünyanın en önemli orkestralarından Viyana Filarmoni, Baltık şehirlerine düzenlenecek kruvaziyer turunda müzikseverlerle buluşuyor. 7 Temmuz’da Almanya’nın Kiel limanından hareket edecek olan Mein Schiff gemisi 11 günde Rusya’da St.Petersburg, Kaliningrad, Estonya’da Tallinn, İsveç’te Stockholm, Finlandiya’da Helsinki’ye uğrayacak. Bu yolculuk boyunca Viyana Filarmoni, gemide tüm yolculara açık prova yapacak. Dört şehirde konser verecek. Orkestrayı St.Petersburg’un ünlü Mariinski Tiyatrosu’nda vereceği konserde, son yılların en çok konuşulan şeflerinden Valery Gergiev yönetecek. Toolo Körfezi kıyısındaki Finlandiya Konser Salonu’nda ise Avusturyalı piyanist Rudolf Buchbinder, Beethoven’in konçertolarını yorumlayacak. Orkestra üçüncü konserini, kurucusu Otto Nicolai’nin doğduğu şehirde verecek. Kaliningrad konserinde orkestrayı Christian Thieleman yönetecek, Beethoven ve Nicolai’nin eserleri seslendirilecek. Yolculuk sırasında ayrıca piyanist Rudolf Buchbinder, gemide Beethoven’ın beş piyano konçertosunu seslendirecek. Soprano Ildiko Raimondi, orkestradan bir grup eşliğinde Tallinn’de konser verecek. 11 günlük bu müzik şöleninin ücreti 3145 Euro. (www.heytraveltrends.com)

19 Euro’ya Berlin Karnavalı’na

Almanya’nın başkenti Berlin, 21 - 24 Mayıs’ta 15. Kültürler Karnavalı’na ev sahipliği yapacak. Kültürel yakınlaşmayı hedefleyen karnavala Çin’den, Güney Afrika’ya, Brezilya’dan Kore’ye farklı ülkelerin sanatçıları katılıyor. Karnaval boyunca konserler, dans gösterileri düzenleniyor, egzotik yiyecekler tadılıyor. Geçen yıl Türklerin yoğun olarak yaşadıkları Kreuzberg semtindeki Hermannplatz meydanında başlayan geçit törenine, aralarında Türkiye ve çok sayıda Latin Amerika ülkesinin de bulunduğu toplam 70 ülkeden 4 bin 700 kişi, 90 süslü araçla katılmıştı. Festivali 1,5 milyon kişi izlemişti. Haftanın üç günü İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan Almanya’ya uçan Germanwings, yolcularına karnaval süresinde 19 Euro’dan başlayan fiyatlarla yolculuk yapma fırsatı sunuyor. (www.germanwings.com)

Sarıkeçililerin Göç Şenliği’ne katılın

Sarıkeçililer, Anadolu’nun son göçer Yörük aşiretlerinden. Yüzlerce yıllık göç geleneğini hâlâ yaşatıp İç Anadolu ile Akdeniz kıyıları arasındaki mevsimlik yolculuklarını sürdürüyorlar. Sarıkeçililer, korunması gereken önemli bir kültür mirası olan göçlerini her yıl bir şenlikle katılımcılarla paylaşıyor. Sarıkeçililer Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Pervin Çoban Savran, 8-9 Mayıs’taki “4. Göç Kervanı Şenliği”ne herkesi davet ediyor. Şenlik Atlas dergisi, Buğday Derneği ve Doğa Derneği tarafından da destekleniyor. Mersin’in Gülnar ilçesindeki şenlikte panel, Yörük düğünü, doğa yürüyüşü, konserler olacak, hep birlikte yörük ateşi yakılacak. Doğa Turizm, şenlik için gezi organizasyonu düzenliyor. (www.dogaturkiye.com)

İsteyene eğlence isteyene dinlence

Antalya Lara’daki Delphin Diva Premiere ve Delphin Palace birbirinden farklı eğlence seçenekleri sunuyor. Diva Premiere’de içindeki barlar ve gece kulübü keyifli dakikalar vaat ediyor. Her yaşa uygun çeşitli animasyonların olduğu otelde, çocuklu aileler için tatili kolaylaştıracak alternatifler sunuluyor. Delphin Otelleri’nde lunapark, çocuk diskosu, çocuk sineması, çocuk dinlenme odaları ve çocuk mönüleri var. Yeşillikler ve palmiye ağaçları içinde otellerin her yanına dağılan Bali evleriyse bahçe rahatlığı ve konforunu sunuyor. www.delphinhotel.com.

Pegasus’tan 59 Euro’ya Marsilya bileti

Pegasus Hava Yolları’nın Marsilya uçuşları 1 Mayıs’ta başlıyor. Biletler 59.99 Euro’dan başlayan fiyatlarla satışa çıkarıldı. Havayolu firması haftanın dört günü İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan Marsilya’ya uçacak. Pegasus Kart sahiplerine, nisan ve mayıs aylarında pazartesi - perşembe arasındaki günlerde yapacakları yurtiçi ve yurtdışı uçuşlarda yüzde 20 indirim uygulanıyor. (www.flypgs.com)

Yüzde 30 indirim için son hafta

Setur’dan Parolu Kart sahiplerine özel yurt içi seyahatlerde yüzde 30’a varan erken rezervasyon üçüncü dönem indirimleri 3 Mayıs’ta sona eriyor. Kampanya indirimlere ilave olarak iki kat paropuan avantajı ile devam ediyor. Tatilseverler, Ela Quality Resort Hotel, Gloria Hotels&Resort, Bordum Princess Deluxe Resort Hotel ve Select Maris Club Resort gibi tesis ve tatil köylerinde indirimlerden faydalanıyor. Parolu kart sahipleri ayrıca Setur ofislerinden yapacakları Seyahat İptal Sigortası ile 72 saat öncesine kadar rezervasyonlarını cezasız iptal edebiliyor.(www.setur.com.tr)

Hayal gücünü kışkırtan Kapadokya konağı

Kapadokya’daki Sacred House, 250 yıllık tarihi bir Rum konağı. 2004’te butik otele dönüştürüldü. 12 odasının herbiri Anadolu’nun geçmişinden farklı dönemleri yansıtan tasarımlarla dekore edildi. El işi ve antika mobilyalarla döşenen otel, sanat eserleriyle güzelleştirildi. Mönüler antika servis takımlarıyla şövalye masalarında sunuluyor. Ayrıca tüm odalardaki kristal şişelerde ev yapımı vişne likörü, kurutulmuş ve taze meyveler ikram ediliyor. Otelin standart odaları 210 dolar, lüks odaları 300, super lüks odaları 500 dolar. Bu fiyatlara kahvaltı dahil. Yarım pansiyon konaklamak için kişi başına 40 dolar ödemeniz gerekiyor. (0384 3417102)

Eski Yugoslav cumhuriyetlerine 12 günlük kültür turu

Antonina Turizm, eski Yugoslav cumhuriyetlerine 20 Mayıs - 31 Mayıs arasında 12 günlük kültür turu düzenliyor. Turun rehberliğini sanat tarihçi Atilla Tuna yapacak. Niş’teki Kelle Kule, Studenica Manastırı, Belgrad Kalesi, Kruşedol Manastırı, Balkanlar’ın en büyük ovası Slavonya, Ptuj Kalesi, Bled Gölü, Soça Vadisi, dünyanın ikinci en derin mağarası Postojna, Tito’nun doğum yeri Kumroveç Köyü, Plitviçe gölleri turun önemli duraklarından bazıları. Tur ücreti 1895 Euro. Tek kişilik oda farkı için 345 Euro ödemek gerekiyor. (www.antoninaturizm.com)

Boğaziçi’nde balık, ekmek, caz

Bosphorus Princess teknesi, haftanın üç günü İstanbul’un Boğaziçi’nde müzikli turlar düzenliyor. Hakan Erdoğan Prodüksiyon tarafından hazırlanan “balık-ekmek-caz”, ekim sonuna kadar çarşamba, cumartesi ve pazar akşamları yapılacak. Akşam saat 19.30’da Kuruçeşme Rıhtımı’ndan hareket eden tekne, Avrupa Yakası sahilini izleyerek Beşiktaş’a ulaşıyor, daha sonra Anadolu Yakası’na geçip, Üsküdar’dan Kanlıca’ya gidiyor. Teknede 1-2 Mayıs’ta Selen Beytekin Quartet, 8-9 Mayıs’ta Dolunay Obruk & Neşet Ruacan Quartet sahne alacak. Etkinlikte balık-ekmek ile sınırsız şarap ve bira servisi yapılıyor. Kişi başı 100 TL. (www.balikekmekcaz.com)

195 TL’ye üç gün Kahire

Tivoli Turizm’in “Erken rezervasyon + Biletinle Gel” kampanyası bu hafta sona eriyor. Kampanya dahilinde Tivoli Turizm kredi kartlarının alışveriş puanları veya mil programlarıyla biletlerini almak isteyen müşterilerine uçak biletlerini ilgili banka veya havayolu programından temin ediyor. Ayrıca rezervasyonlarının yapılmasını ve tüm yer hizmetlerini (otel, transfer, ekstra turlar) sağlıyor. Müşterilerine bu sayede; hem ekonomik tur seçenekleri sunuluyor hem de kendilerinin istediği esnek tarihlerde seyahat edebilme imkanı veriyor. 3 günlük Kahire turu 195 TL’den, 7 günlük Tayland turu 325 TL’den, 3 günlük Atina turu 395 TL’den, 3 günlük Amsterdam turu 295 TL’den itibaren başlıyor.
False