GeriSeyahat Nasıl avlanacaksınız balığın zekasına göre değişir
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Nasıl avlanacaksınız balığın zekasına göre değişir

Nasıl avlanacaksınız balığın zekasına göre değişir

Kasım ayıyla birlikte oltalar çinekop ve lüfer için denize savruluyor. Balık tutmanın meraklısı çok. Peki en bereketli av nerelerde yapılır? Tekne nasıl kiralanır? Av malzemeleri nerede çeşitli ve ucuza bulunur? Tüm bu soruların cevabını araştırdık.

Balık tutmak kaça malolur?

Kumkapı'da tekne kirası

(1 saat) 3-15 milyon

En ucuz kamış (toptancı fiyatı) 12 milyon lira.

Kamış ayağı 850 bin

Portatif tabure 2 milyon 700 bin

Takım çantası 4 milyon 500 bin

En ucuz iğne (100 adet) 750 bin

En pahalı iğne (100 adet) 220 bin

En ucuz misina (Meexpower-100 metre) 1 milyon 250 bin

En pahalı misina (Meexpower-100 metre) 4 milyon

En ucuz şamandra (Atlantis) 800 bin

En pahalı şamandra 1 milyon 500 bin

Kepçe 17 milyon

Can yeleği 10 - 16 milyon

Kamış çantası 13 milyon

Yağmurluk (0.2 mm) 5 milyon

Serpme ağ (Göl için, 5 kg) 16 milyon

Çapari (Tahta, 5'li) 750 bin

Kasım ayının lüfer ve çinekop tutmak için en uygun zaman olduğunu bilen usta balıkçılar sahilleri şimdiden doldurdu. Oltada sallanan balıkları görüp de, balık tutmaya heves etmeyen yok gibi ama pek çok kişi hangi balığı nasıl avlayacağını, nereden olta alacağını, bunun maliyetinin ne olduğunu bilmiyor.

Eğer haftada birkaç saatiniz, biraz sabrınız ve 20-30 milyon liranız da varsa balık tutmak, aslında deniz havası alarak dinlenmek için en ucuz hobilerden.

Öncelikle hangi balığı tutmak istediğinize karar vermeniz gerekiyor. Şu sıralar tutulacak en uygun balıklar çinekop, lüfer ve her zaman avlanabilen istavrit ile kefal.

EN KOLAY KEFAL

Eğer derdiniz sadece balık avlama zevkini tatminse, kefal en uygun balık. Bir kere her mevsim kolayca avlanabiliyor. Avlamak için mısır ya da ekmek yem olarak oltanın iğnesine takılıyor ve mümkün olduğunca kıyıdan uzağa fırlatılıyor. Gerisi kolay, bekliyorsunuz. Kefal, balıkçıların yenecek balıklar listesinde son sıralarda yer alıyor. Dibe yakın gezdiği için kötü kokulu. Üstelik diğer balıklarla karşılaştırıldığında eti sünger gibi, lezzetsiz ve sert. Bu yüzden usta balıkçılar kefali daha çok yem yapmak için tutuyor.

ŞAPŞAL İSTAVRİT

Her mevsimin gözdesi olan istavrit hem lezzetli bir balık, hem de kefali aratmayacak kadar şapşal. İstavriti avlamak için yem bile gerekmiyor. Oltanın ucuna çapari adı verilen yalancı tüy yemli iğnelerden bağlarsanız, bir kerede iki-üç tanesini tutmanız işten bile değil.

Şimdi çinekop ve lüfer avlama zamanı. Fakat bunlar kefal ve istavritten daha zeki balıklar. En azından onları kandırmak için gerçek yem ya da kısık kullanmak gerekli. Çinekop genellikle midye ya da yem balıklarla tutulabiliyor. Kıyıya yakın yaşadığı için yapılması gereken, iğnesi yemle iyice gizlenmiş oltayı denize atıp beklemek.

Lüfer balıkların içinde en zekisi. Lüferi avlamak için kısık adı verilen ince uzun, kaşığın ucuna benzeyen ve genelde parlak metal bir hileye ihtiyaç var. Denize atılan ve ucunda iğne bulunan bu kaşık, balığın önünden hızla geçerken, lüfer kaşığı kendisinden kaçan küçük bir balık sanıp hızla üstüne atılıyor ve kaşığın ucundaki iğnelere takılıyor. Bu avlanma yönteminin adı sıyırtma. Ama kıyıdan yapılması biraz zor.

Canınız ille de lüfer çektiyse üzülmeyin, Kumkapı barınağında kürekli ya da motorlu tekneler kiralamak mümkün. Bunların saatlik ücreti, büyüklüğüne ve pazarlık gücünüze bağlı olarak değişiyor. Tekne avı için tavsiye edilen en iyi yerler Kumkapı ve Adalar açıkları.

'Yok beni deniz tutar' diyenler ise Sarayburnu, Çengelköy, Kuzguncuk, Kuleli Askeri Lisesi önü, Büyükdere ve Aşiyan gibi akıntının balıkları kıyıya ve yüzeye yaklaştırdığı yerleri tercih etmeli.

El oltasında şansınız daima var ama kamış işi garantiye alır. Bunların en kalitelisi hem hafif hem dayanıklı olan karbon bazlılar. Ama fiberden yapılan içi boş bir kamış da istavrit için iş görebiliyor. Toplu halde balık tutulan yerlerde av malzemesi satan seyyar satıcılardan her şeyi satın alabiliyorsunuz.

OLTA İÇİN TOPTANCI

Fiyatlar makul ama en ucuzu seyyarlar değil, onların da alışveriş ettiği toptancılar. Sirkeci Büyük Postane'nin karşı sokağında birkaç tane, Karaköy Vapur İskelesi'nin tam karşısında da büyük bir tane toptancı var. Karaköy'deki Sürmeli Balıkçılık'ın sahibi İlhami Çoşkun, gelen amatörlere bilgi yönünden de yardımcı oluyor. Burada köpekbalığı bile tutabileceğiniz profesyonel kamışlar da bulabilirsiniz.

Bir de her olasılığa karşı, birkaç kilo balık satın almaya yetecek kadar para ayırın. Karaköy Balık Pazarı'nda şu sıralar çinekobun kilosu 6 buçuk, olta istavrit 2 milyon lira. Ne olur, ne olmaz. Ne de olsa avcı eli boş dönmez!
False