GeriSeyahat Muhteşem manzaraları, otantik mutfağı keşfedilmeye değer
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Muhteşem manzaraları, otantik mutfağı keşfedilmeye değer

Muhteşem manzaraları, otantik mutfağı keşfedilmeye değer

İstanbul’da yaşayan inşaat mühendisi Murat Ergin, lisanslı dalgıç, yelkencilikle ve sualtı fotoğrafçılığıyla ilgileniyor. Ayrıca fırsat buldukça seyahat ediyor. Yurtiçi ve yurtdışında pek çok şehir gezdi. Dört yıl Romanya’da yaşadı. Ergin, manastırıyla ünlü tipik Rumen kasabası Sinaia’da en çok dağ manzaralarından etkilendiğini söylüyor. “Geçmişte kralların, bestecilerin tatil mekanıymış, şimdi önemli bir turizm merkezi” diyor.

Murat Ergin (30), ODTÜ’den mezun, inşaat mühendisi. Son dört yıldır Romanya’nın başkenti Bükreş’te yaşıyordu. 2011 Ekimi’nde Türkiye’ye kesin dönüş yaptı, İstanbul’a yerleşti. Şu anda VİRAMER Mühendislik ve İnşaat Şirketi’nde deprem güçlendirme çalışmaları yapıyor. Aynı zamanda lisanslı dalgıç, yelkencilikle ve sualtı fotoğrafçılığıyla ilgileniyor. Fırsat buldukça seyahate çıkıyor. “Değişik coğrafyaları görmek, kültürleri keşfetmek, insanları tanımaktan hoşlanıyorum” diyor.

Ergin, özellikle üniversite yıllarında Türkiye’de Kuzey Ege’den, Hatay’a kadar pek çok noktada tüplü dalış yaptı, tekneyle kıyıları gezdi. Yurtdışında ise Londra, Liverpool, Edinburgh, Manchester, Leeds gibi İngiltere’nin büyük şehirlerini, İskoçya’da Edinbrugh, Glasgow, ayrıca Slovenya, Hırvatistan, Hollanda ve İtalya’nın bazı şehirlerini, Amerika’da ise Las Vegas, Los Angeles, San Francisco, San Diego, New York, Norfolk ve Washington’u gördü.

Muhteşem manzaraları, otantik mutfağı keşfedilmeye değer


KIŞ SPORLARI İÇİN İDAEAL

Romanya’nın orta bölgesinde, Karpat dağları içerisine kurulmuş küçük, şirin bir kasaba olan Sinaia’ya (Sinaya okunuyor) 2009 ve 2010 yıllarında şubat ayında gitti. “Bu kasaba adını Mısır’daki Sinaia Dağı’nın isminden esinlenerek 17’nci yüzyılda yapılmış Sinaia Manastırı’ndan almış. Eskiden Rumen kralları ve ünlü
/images/100/0x0/55eab450f018fbb8f8916856
besteciler yaz aylarını bu bölgede geçirirlermiş. Şimdilerde ise güzel evlerin ve vilların bulunduğu cazip bir dinlenme bölgesi Sinaia. Bucegi Tabiat Alanı içerisinde bulunan Sinaia, sahip olduğu doğal güzellikler ile hem doğa sporları yapmak isteyenler hem de gezerek iyi vakit geçirmek isteyenler için cazip bir turizm bölgesi” diyor ve Sinaia’da yapılacak etkinlikleri şöyle anlatıyor:

“Kasaba dağlık bölgede ve yeşillikler içerisinde olduğu için kış aylarında kayak en çok tercih edilen etkinlik. Sinaia’da ve buraya 30-40 kilometre uzaklıktaki Predeal ve Brasov bölgelerinde, Romanya’nın en önemli ve büyük kayak merkezleri bulunuyor. Bunun dışında kasabada kayakla gezi, yürüyüş, cip turları, teleferikle gezinti en çok tercih edilen etkinlikler. Dağlık yapı ve muhteşem doğa manzaraları Sinaia ve bol virajlı çevre yollarını motosikletçiler için de cazip bir rota haline getirmiş. Kasaba çevresinde gezilebilecek etkileyici yapılar ise Sinaia Manastırı, Peleş Kalesi ve Müzesi, Bucegi Müzesi.”

Ergin, Sinaia’da gece hayatının da oldukça renkli olduğunu söylüyor: “Romanya’daki çoğu şehir gibi güzel vakit geçirilebilecek bar ve kulüpler var. Özellikle hafta sonları canlı müzikli eğlenceler katılmaya değer.”

FETASCA NEAGRA ŞARABINI TADIN

Rumen mutfağıyla ilgili ise şunları söylüyor:

“Geleneksel Rumen yemeklerini, güzel ve otantik restoranlarda veya köylülerin işlettiği daha mütevazı yerlerde tadabilirsiniz. Kahvaltı ve öğle yemeklerinde tüketilen, yağda kızartılmış kaşar peynirinden hazırlanan kaşkaval ayrıca mısır unundan yapılan püreye benzer bir yemek olan mamaliga’dan tatmalarını öneririm. Rumen kültürünün Türklere olan yakınlığını bu tip küçük kasabalarda yediğiniz yemeklerden anlayabileceğinizi söyleyebiliriz. Bu arada kuzey bölgelerine doğru gidildikçe lezzeti artan şaraplardan tatlı olan Rumen şarabı Fetasca Neagra’yı denemenizi öneririm.
Peki konaklama seçenekleri nasıl: “Kasaba içinde ve tepe bölgelerde her bütçeye uygun 4-6 kişinin kalabileceği kiralık eski tip villalar ve oteller bulunuyor...”

Ergin, Sinaia’ya gideceklere şu önerilerde bulunuyor: “Rumen, Doğu Avrupa kültürünü tanımak, doğayı keşfetmek ve kış sporlarını bir arada yapmak isteyenlere en az bir haftalarını bu kasabaya ve çevresindeki güzelliklere ayırmalarını tavsiye ederim. Ayrıca Peleş Kalesi’ni mutlaka görsünler. Serin dağ havası ve güzel manzaralar için bile bu kasaba ziyaret edilmesi gereken bir yer.”

MANZARA HARİKA VİRAJLARA DİKKAT

Sinaia’ya karayoluyla 2 saat uzaklıktaki Romanya’nın başkenti Bükreş’ten otobüs ve trenle ulaşabilirsiniz. Ama otomobil kiralayarak bölgeye seyahat edersiniz, çevreyi istediğiniz gibi gezebilir, güzel manzaralarda durup fotoğraf çekebilirsiniz. Ayrıca meraklılarının çok uzaklardan sırf bu yollarda otomobil kullanmak için geldiğini belirtmek isterim. Biz otomobille giderken yoldaki manzaraların güzelliklerine dalıp tehlikeli anlar yaşamıştık. Bu nedenle otomobille gidecek olanları, virajlı yollarda dikkatli olmaları konusunda uyaralım.

False