GeriSeyahat Marmara sahillerinde bu yaz
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Marmara sahillerinde bu yaz

Marmara sahillerinde bu yaz

Başta İstanbul olmak üzere, bu yaz Marmara’nın tüm sahillerinde denize girilebiliyor. Tekirdağ’daki Şarköy Halk Plajı’ndan sonra bu yıl ikinci Mavi Bayrak, Karamürsel’in Altınkemer Halk Plajı’nda dalgalanıyor.

SAHİLLER

Karamürsel’e Mavi Bayrak geldi

Marmara Denizi kıyısındaki plajlarda bu yıl sadece iki Mavi Bayrak dalgalanıyor. İlk kez 2006’da bayrak taşımaya hak kazanan Tekirdağ’ın Şarköy Belediye Plajı, geçen yıl listeden çıkarılmıştı. Bu yıl altıncı kez bayrak taşımaya hak kazandı. Türkiye Çevre Eğitim Vakfı’nca yapılan değerlendirme sonucunda İzmit Körfezi’nin güney sahillerindeki Karamürsel Altınkemer Halk Plajı da kriterlere uygun bulundu ve Mavi Bayraklı plajlar listesine alındı. İstanbul’daki Ataköy ve Fenerbahçe Setur marinaları, Ataköy’deki Armata yatında da bu yaz Mavi Bayrak dalgalanacak. (www.mavibayrak.org.tr)
Adaların tüm sahillerinde denize girilebiliyor. Büyükada’nın sadece çiftleri kabul eden aile plajları Yörükali ve Nakibey’in giriş ücretleri 30 TL. Büyük tur yolunda Orman Bakanlığı arazisine kurulan plajda ise 17 TL. Bu plajlara Büyükada İskelesi yanından ücretsiz tekne seferi düzenleniyor, ayrıca şezlong, şemsiye ücreti alınmıyor. Heybeli’deki Çamlimanı plajı bu yıl da açık.
TURYOL’un Kadıköy ve Eminönü’nden, İDO’nun Yenikapı ve Bostancı’dan denizotobüsü servisi yaptığı Esenköy ve Çınarcık plajları özellikle hafta sonunda İstanbul’dan çok sayıda günübirlik tatilci çekiyor. Geçen yıl sahiline kayalarla küçük dalgakıranlar yapılan Esenköy’de bu yıl kumsal alan genişledi. Sahilde şemsiye, şezlong hizmeti veren kuruluşların sayısı üçe çıktı.
Esenköy muhafazakar kesimin tatil tercihi. Çınarcık ise plajları kadar renkli gece hayatıyla öne çıkıyor. Yanıbaşındaki Teşvikiye sahilinde en büyük işletme Mawish Beach. Su kaydırağı bulunan tesiste ayrıca jet ski de kiralanıyor. Hafta sonunda beş bin kişiyi ağırlayan Mawish’e giriş ücretsiz, şezlong 5 TL.

ŞARKÖY’E YENİ İSKELE

Tekirdağ’ın Şarköy, Hoşköy ve Mürefte ilçelerinin toplam uzunluğu 60 kilometreyi bulan kumsallarından yaz boyunca 400 bin tatilci yararlanıyor. Yaz boyunca esen poyraz kıyıları şiddetli sıcaklardan korurken, sörfçülere enerji veriyor. Mavi Bayraklı Şarköy Belediye Plajı’ndaki Guitar Club’a bu yıl 20 metre uzunluğunda, beş metre genişliğinde iskele yapıldı. Burada 7.5 TL’ye gün boyu şezlongda güneşlenmek mümkün. Plajın yanındaki sörf okulu, meraklılara ders veriyor, ekipman kiralıyor. Şarköy’den çarşamba, cumartesi, pazar günleri Marmara ve Avşa adalarına günübirlik turlar düzenleniyor. TURYOL’a ait 800 kişilik tekne mehtap turuna çıkıyor. Tekirdağ Yamaç Paraşütü ve Doğa Sporları Kulübü’nün pilotları, sahilleri kuşbakışı görmek isteyenlere hafta sonunda Uçmakdere ve Ayvasıl mevkiinden tandem atlayışlar yaptırıyor. (www.tedohavk.com)

ADALARDAKİ PLAJLAR

Marmara Adası’nın akıntılar sayesinde berraklığını koruyan sahilleri, tatilcilere ucuz ve keyifli olanaklar sunuyor. Kum plajlarının yanı sıra Badalan Körfezi’nde beyaz çakıl taşlardan oluşan dolamit plajları da mevcut. Doğa yürüyüşü ve dalış için uygun olan adada termal turizm tesisleri de bulunuyor. Bu yaz adaya ulaşım imkanı kolaylaştı. İDO, Bostancı’dan adaya günde dört deniz otobüsü servisi düzenliyor. Erdek’ten günde dört, Tekirdağ’dan iki sefer yapılıyor.
Avşa Adası, hem renkli gece yaşamı hem de fiyatlarıyla tercih ediliyor. Temiz koylarının yanı sıra özellikle 5 kilometre uzunluğundaki plajıyla tatilcilerin ilgi odağı ada, dünyaca ünlü şaraplarıyla da biliniyor. Altınkum, Tavşanlı ve Çınar koyları tatilcilerin en çok tercih ettiği plajlar. Bu yıl adanın geleneksel yaz etkinliği Avşa Güzellik Yarışması 9 Ağustos’ta yapılacak.

MUDANYA’DA OTELLER ARTTI

Bursa’ya 28 kilometre, İstanbul’a hızlı feribotla 75 dakika uzaklıktaki Mudanya sahilleri, güney sahillerinin kavurucu sıcağından kaçan tatilcileri ağırlıyor. Geçmiş yıllara kadar sadece birkaç otel bulunan ilçede otel sayısı bu yaz arttı. Butik otellerle birlikte konaklama tesislerinin 10’a ulaştı. İlçeye bağlı Güzelyalı, Trilye ile Kumyaka Köyü ve Zeytinbağı Beldesi’ne bağlı Eşkel, Esence, Eğerce, Ayazma’daki ince sarı kumla kaplı sahil şeridinin genişliği kimi yerde 100 metreyi buluyor.
Ihlamur ormanlarının arasında denize girmek ve dinlenmek isteyenlerin tercih edebileceği Bursa’nın Karacabey Yeniköy sahili, tatilcilere şifa sunuyor. Bölgeye yolu düşenler lagün gölleri ve longoz ormanlarını da görme fırsatı yakalıyor.

ERDEK’İN OFFSHORE VE TRİATLONU AĞUSTOSTA

Erdek’te denizin birden derinleşmeyen yapısı, geniş kumsalları çocuklu ailelere güvenle tatil yapma olanağı sunuyor. Günlük tekne turlarına katılanlar Erdek ve Kapıdağ yöresinin el değmemiş koyları keşfedip bu koylarda denize girme olanağı buluyor. Pınar, Çuğra, Kurbağlı ve Gedeve en popüler plajlar. Erdek’in triatlon şampiyonası bu yıl 4-5 Ağustos’ta, Offshore sürat motoru yarışmaları 10-13 Ağustos’ta düzenlenecek.

TERMAL YILDA 40 BİN KİŞİYİ AĞIRLIYOR

Çınar ağaçlarının gölgesinde, şifalı sulardan yararlanmak isteyenler yaz aylarında Yalova’daki Termal Kaplıcaları’nın yolunu tutuyor. Temmuzda Termal turist patlaması yaşıyor. Özellikle Ortadoğu ve Arap ülkelerinden gelenlerin sayısı artıyor. Geçen yıl tesislerde konaklayanların sayısı 41 bin kişiye ulaştı. Günübirlik kültür turlarıyla 22 bin kişi gezdi. Bu yılın ilk yarısında ise 13 bin kişi konakladı. Termal’de 48 odalı Limak ve 50 odalı Green Termal Otel hizmet veriyor.

LEZZETLER

Marmara Adası’nda şevketi bostan yahnisi Tekirdağ’da dondurmalı peynir tatlısı

Yazarımız Mehmet Yaşin, Tekirdağ’a yolunuz düşerse, Hüseyin Pehlivan Caddesi’ndeki Meşhur Köfteci Özcanlar’a uğramanızı öneriyor. 56 yıllık restoranda köfteler dana etinden hazırlanıyor, 12 saat dinlendirildikten sonra kömür ateşinde pişiriliyor. Dondurmalı peynir helvasının adresi Peştemalcı Caddesi’ndeki Tekirdağ Peynir Helvası.
Şarköy’deki Ganohora bağlara ve denizi kuşbakışı görebileceğiniz şekilde konumlandırılmış. İğnebağları köyünün girişinde. Aynı zamanda butik otel ve yöre ürünlerini sunan bir şarap tadım merkezi. Tandır çeşitleri, kuyu kebabı, çiğ börek en aranan yemekler.
Karşı sahildeki Mudanya’nın özgün yaz lezzeti ise kökeni Girit’e uzanan, otlarla yapılan vruvez ve marata salataları. Vruvez ayrıca yumurtayla kavrulup, sıcak yemeği hazırlanıyor. Sahildeki restoranlarda yazın sofralar mezelerle zenginleşiyor. Halitpaşa Caddesi’ndeki Ahtapot Restoran’ın mezeleri kadar dilbalığı kavurması da meşhur. İlçenin Arnavutköy mevkiinde, balıkçı barınağının karşısındaki Erol Balık, barbundan mezgite mevsim balıklarını bulabileceğiniz lezzet duraklarından biri.
Trilye’deki Mahur Restoran karides ve barbunda iddialı.
Erdek sahilindeki en ünlü lezzet durağı belediyenin işlettiği Taş Restoran. Kanava mevkiindeki restoranın mönüsü balık ağırlıklı. Bu mevsimde olta balıkçıların tuttukları sofraya çıkıyor. Fiyatları çevredeki restoranlardan biraz daha uygun.
Marmara Adası’nın Kole plajındaki 40 yıllık butik oteli Mola aynı zamanda bir restoran. Mönüsü Türk - Rum mutfağından oluşuyor. Zeytinyağlıları, kuzu veya oğlakla pişirilen askalibrus (şevketi bostan), karidesi mönüsündeki başlıca yaz lezzetleri.

False