GeriSeyahat Kuzey Ege’de bu yaz
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Kuzey Ege’de bu yaz

Kuzey Ege’de bu yaz

Geçen yıl Kuzey Ege sahillerine 12 yeni Mavi Bayrak gelmişti. İzmir, Balıkesir ve Çanakkale bu yıl bayraklı plajlarını artıramadı.

Tam tersine toplam mavi bayrak sayısı azaldı. Edirne ise hâlâ bayraksız. Geçen yıl popülerliğini kaybeden Çeşme’nin beach club’ları bu sezonda tekrar eski formuna kavuştu, festival düzenlemeye başladı: Fun Beach, Chill-Out Festivali’ni, Babylon ise Sound Garden Festivali’ni düzenliyor. Çeşme’nin restoranlarına da yeni isimler, yeni lezzetler katıldı.

SAHİLLER

52 Mavi Bayrak dalgalanıyor

İzmir, Kuzey Ege’de 28 plajla Mavi Bayrak’ta liderliğini sürdürüyor. Türkiye Çevre Eğitim Vakfı’nın (TÜRÇEV) 24 kritere göre bu yıl yaptığı değerlendirmede Balıkesir’in iki bayrağı geri alındı; kıyılarında dalgalanan bayrak sayısı 19’a düştü. Çanakkale’de ise geçen yıl olduğu gibi beş Mavi Bayrak var.
İlçeler arasında Çeşme dokuz bayrakla önde. İzmir’deki bayraklı sahillerin çoğu otellere, beach clublara ait. Halk plajları arasında bayrak taşımaya hak kazananlar Seferihisar’daki Akarca, Büyük Akkum, Ürkmez, Foça’daki Karakum, Dikili’deki Belediye, Kayra, Paparazzi plajları. Balıkesir’de ise Ayvalık Belediye, Ören Halk, Altınoluk Merkez, Antandros halka açık bayraklı plajlar. Ayrıca SETUR Marina ve Tuana K adlı yat Mavi Bayrak taşıyor. Çanakkale’deki bayraklı tüm tesisler otel ya da tatil köyü. (Mavi Bayraklı tesislerin tam listesini TÜRÇEV’in web sitesinde bulabilirsiniz: www.mavibayrak.org.tr)

ÇEŞME’DEN SAKIZ’A 8 EURO’YA YOLCULUK

Bu yıl Çeşme ve Foça’dan Ege Adaları’na düzenlenen seferler artırıldı, fiyatlar ucuzladı. Ege Birlik’e ait Chios gemisi Sakız Adası’na rekabet nedeniyle 8 Euro’ya yolcu taşıyor. Foça’dan Midilli Adası’na TURYOL’un gemileri haftada dört sefer yapıyor. Ücret 20 Euro. Fiyatlar düşünce, akşam yemeği için Yunan Adaları’na geçenlerin sayısı arttı. Foça’da İncir, Fener adaları, Siren kayalıkları, Hamamcı Koyu, Kosova Plajı, Orak Adası, İngiliz Burnu’nu içeren günübirlik yemekli tekne turlarının fiyatları bu yıl 25-30 TL.

49 kilometrelik kıyı şeridiyle, Türkiye’nin en uzun sahiline sahip ilçelerinden Seferihisar’da bu yıl üç Mavi Bayrak dalgalanıyor. Hepsi merkezdeki tesislerde. Sığacık Mahallesi’ndeki Akkum Plajı, aynı zamanda sörf merkezi. Ürkmez Plajı, ilçenin en uzun sahil şeridi. Akarca Plajı da tatilcilerin gözdeleri arasında. Popüler TV dizisi Kavak Yelleri bu yıl Sığacık’a hareket kazandırdı. Günübirlik gelenlerin en çok ziyaret ettiği yerler: Sığacık Limanı, Akkum Plajı ve dizide Aslı karakterini canlandıran Pelin Karahan’ın evi. Sığacık’tan Sisam Adası’na haftada bir feribot seferi başlatıldı.

Ayvalık, 24 adası, 60 dalış noktasıyla bu yıl da yüzlerce dalgıcı bölgeye çekiyor. Beş dalış okulunda, 14 yaşından büyük kişiler eğitmen gözetiminde kısa bir ön eğitimden sonra 60 TL’ye 5 metreye kadar dalış yapabiliyor. Lisanslı dalıcılara günde iki dalış 90 TL. Saat 11.00 - 18.00 arasındaki günübirlik yemekli tekne gezilerinin fiyatı bu yıl 20 TL. Bölgedeki su oyunları merkezi Altınoluk’ta yeni açılan Ferhatoğlu Aqua Olivepark. Üç büyük havuz, 13 su kaydırağı, çocuklara altı animasyon havuzu bulunan tesise giriş ücreti 3 - 10 yaş için 15 TL, 11 yaş üzeri 25 TL.

BOZCAADA’YA ULAŞIM BU YIL DAHA KOLAY

Çanakkale’deki beş Mavi Bayrak’tan üçü Behramkale’de. Assos ve Küçükkuyu’da ise birer bayrak dalgalanıyor. Bozcaada, GESTAŞ’ın Deniz Otobüsü seferleriyle daha kolay ulaşılabilir hale geldi. Çarşamba, cumartesi ve pazar günleri Çanakkale’den Bozcaada’ya ulaşım sağlanıyor. Ayrıca Geyikli-Bozcaada arasında saat 07.30 - 22.00 arasında tarifeli feribot servisi yapılıyor; seferler cumartesi ve pazar saat 24.00’e kadar sürüyor.
Edirne’nin sahil beldesi Enez geçmiş özelliklerini koruyor. Bunda sahillerindeki yıldızlı otel yasağının ve sit alanlarının önemli payı var. 10 bin yazlık ve dört motelin bulunduğu ilçenin nüfusu yaz aylarında 10 bin’den, 80 bin’e ulaşıyor. 11 kilometrelik sahil şeridindeki ücretsiz plajlar haftanın her günü doluyor. Enez’in sahile bağlantılı her noktasından denize rahatlıkla girilebiliyor. Bu yıl tadilat nedeniyle İstanbul Üniversitesi’nin sosyal tesisleri kapalı. Enez’e hareket getirmesi beklenen Dedeağaç feribot servisi henüz başlatılamadı. Saros kıyısındaki Erikli, Mecidiye, Yayla’nın sahillerinde bu sezon yazlıkçılar ağırlıkta.

LEZZETLER

Blue Crab’da istiridye külbastı, Nesos’ta ada usulü deniz kestanesi

Çeşme’deki Dalyan Balıkçısı Hasan ile Blue Crab birleşti, Blue Crab adıyla Dalyanköy’de hizmet vermeye başladı. Spesiyalleri arasındaki ananaslı yengeç salata, şarap soslu deniz kabukluları, istiridye külbastı, sütte levrek, ekşili balık, enginarlı sinarit, beğendili çipura bulunuyor. Şöhretlerin tercihi Langusta Restaurant mönüsüne zencefilli viskili midye, nane soslu ahtapot ve deniz kestanesini ekledi. Dünya mutfağından lezzetler sunan Picante dekorasyonu yeniledi. Kebap meraklılarının adresi Altınkapı Restaurant, bu yıl mönüsüne özel bir sunumla Altınkapı Mangal Spesiyal’i ekledi. Şişerka ise şevketi bostanlı piza, kuzu etli enginar güveç yapıyor. Alaçatı’daki Hacı Memiş Mahallesi’nde yeni açılan Dutlu Kahve dutlu limonatasıyla iddialı. Marina’da açılan Tuzu Biberi’nin spesiyalitesi Girit usulü bonfile, sütte levrek. Şarabi bu yıl isim değiştirip Roka Bahçe oldu, Tire mutfağından lezzetler sunuyor. Kağıtta isli et, kimyonlu ahtapot güveç spesyaliteleri. Riba deniz ürünlerinde iddialı. Kemalpaşa Caddesi’nde yeni açılan, Emre Ergani ile Esra Gürsoy’un işletmesini üstlendiği Biber, suşi ve et yemekleriyle öne çıkıyor.

Foça’nın en sıradışı restoranı İncir Adası’nda. Modern Robinson Ferdi, İngiliz Burnu’ndaki tepeden işaret gönderenleri sandalıyla alıp adadaki kır lokantasında taze balık, mevsim lezzetleri ikram ediyor. Foça Restaurant yoğurtlu balık ve kalamar-sübye yumurtasıyla, Celep Restoran tavuk balığı sotesiyle, Sahil Restaurant yoğurtlu barbunuyla ünlü. Letafet Kafe-Bar’ın mönüsünde etler ağırlıkta.

Seferihisar’da Sığacık Kalesi’nin yanı başındaki 50 yıllık Burç Restoran yöre balıklarını özel soslarla pişiriyor. 46 yıllık Merkez Lokantası yöresel lezzetleri sunan bir esnaf lokantası.

Altınoluk sahilindeki 30 yıldır hizmet veren Hasanaki Restaurant, balık ve deniz ürünleriyle ünlü. Bozcaada’daki Salkım Restaurant, yerel lezzetlere çağdaş yorumlar getiriyor. Ayvalık, Cunda Adası’nda bu yıl da meze çeşitleriyle öne çıkan restoranlar Nesos ve Bay Nihat. Sadece ara sıcaklarda 20 çeşit balık ve 30 çeşit deniz ürünü sunan Nesos’ta ada usulü deniz kestanesinin tadına bakabilirsiniz.

EĞLENCE

Çeşme’de festivaller başlıyor Cunda’da müzikli barlar artıyor

Bölgenin eğlence hayatını yönlendiren Çeşme’de iki yıldır önemli bir değişiklik yaşanıyor: Ünlü beach club’lar Venedik Evleri inşaat çalışması nedeniyle Alaçatı’dan ayrılıp Ayayorgi’ye taşınmak zorunda kaldı. Bu yıl beach clublar ilk kez iki müzik festivali birden düzenleyecek. 23 Temmuz’daki Chillout Festivali’ni, daha sonra Babylon’un düzenleyeceği Sound Garden izleyecek. Adından çok söz edilen beach club’lardan Shayna kapandı, yerine açılan Kafepi’nin öğleden sonra partileri çok revaçta. Haftanın her günü farklı program yapılıyor. Marrakech ünlü futbolcuların uğrak yeri. Gündüz beach club, gece saat 23.00’te eğlence mekanına dönüşüyor. Yenilenen dekoru, VIP locaları, şelalelerle aydınlatılan bahçesiyle büyülü Fas atmosferinde sabah saat 04.00’e kadar maksimum eğlenceyi sunuyor. Ayayorgi Koyu’ndaki tek Mavi Bayraklı işletme Paparazzi bu yıl gürültü kirliliğine karşı duvarlarını özel bir izolasyon malzemesiyle kaplattı. Babylon ise Oldies But Goldies partilerini cumadan cumartesine kaydırdı. Önde gelen diğer işletmeler: Dilaila Beach, Sea Side, Cesme Plus, Kubü Beach Club ve Dodo Beach Club.

Ilıca’da müşterilerine termal banyolar içinde serinletici kokteyller sunan Banyo bu yıl daha geniş bir yere taşındı, kapasitesini artırdı. Çeşme limanına gelen yatlar, ilçedeki eğlence yerlerinde yabancıların sayısını artırdı. Cece Bar saat 01.30 - 04.00 arası birbirinden ünlü sanatçıları ağırlıyor. Çeşme Marina’da hizmete giren Küba saat 22.00 - 04.00 arası açık. Sea Side bünyesideki Inside gece saat 02.00’de açılıyor, deniz kıyısındaki eğlence sabah saat 07.00’ye kadar sürüyor. Çeşme’de bu yıl trafik denetimlerinin sıkılaştırılması, İstanbul’daki motor vale hizmetinin burada da gündeme gelmesini sağladı.

Foça merkezinde blues, caz, rock toplulukları Miço, Keyif, Ehl-i Keyf, Efendy, Dip, Chef İn, Coffee Milk, 812 Bistro, Feraye Cafe-Bar gibi mekanlarda sahneye çıkıyor. Fasıl sevenlerin adresi Foça Meyhane, Foça Karası, Kodes. Ayvalık’ta eğlencenin nabzı Cunda Adası’ndaki barlar sokağında atıyor. Son yıllarda sayıları hızla artan barlarda Yunan taverna müziğinden, rock ve güncel popa kadar her türü genç gruplardan dinlemek mümkün. Dinazor, Deli Kedi Cafe-Bar sokağın en canlı mekanları. Cunda’da konserler 02.00’de sona eriyor. Sarımsaklı’daki iki disco bu saatten sonra eğlenmek isteyenlere hitap ediyor.
Enez’in eğlence yerleri ise her geçen yıl artıyor. Jojo, Nikki ve Golden Beach isimli bu barları tatilcilerin tıka basa dolduruyor. Bu tesislerin yanı sıra 10’a yakın küçük eğlence yeri bulunuyor. Bu yıl yeni açılan Aqua Beach Motel, saat 22.00 ile 24.00 arasında deniz kenarında canlı müzik eşliğinde sınırsız eğlence partileri düzenleniyor. Gece yarısından sonra ise eğlence kapalı mekana geçiyor ve günün ilk ışıklarına kadar sürüyor.

 

False