GeriSeyahat Kristal karlar arasında...
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Kristal karlar arasında...

Kristal karlar arasında...

Sarıçam ormanlarının beyaz örtüyle kaplandığı, kuş sesleri ve kristal kar tanelerinin ışıltısı içinde doğanın tüm güzelliklerini hissedeceğiniz muhteşem bir yer düşünün. Kars’ın Sarıkamış ilçesine bağlı Bayraktepe Kayak Merkezi tam da böyle bir yer. Alpler’den sonra kar kalitesi bakımından dünyada ikinci yer olarak gösterilen bu kayak merkezine yönetim danışmanı ve okurumuz Banu Özkan Tozluyurt gitti ve izlenimlerini yazdı.

2200 rakımda bulunan merkezde, farklı seviyelerdeki kayakçılara olanak sunan yedi ayrı parkur var. Acemi kayakçılar için ayrı bir pist de kurulmuş. Gece aydınlatmalı olarak 20.00’ye kadar hizmet veren bu pistte, kar motosikletleriyle tur yapmak isteyenler için sarıçam orman manzaralı 5-50 km. uzunluğunda araç turları bulunuyor.

Tüm oteller ski-pass uygulamasını kullandığı için turnikelerde hiçbir sorun yaşanmadığını belirtelim. Sıra beklemeden tek biletle, rahatlıkla, istediğiniz pistten kayabiliyorsunuz. Bu yıl dizayn edilen ve önümüzdeki günlerde açılacak olan kızak pistleriyle kayak yapmayan misafirlerin de eğlenceli vakit geçireceği müjdesiniyse Sarıkamış Turizm Derneği Başkanı Mir Hasan Baş’tan alıyoruz.
Türkiye’nin en doğusunda kaldığından soğuk hava ve ulaşım olumsuzluk gibi görünse de kayak merkezine Kars Havalimanı’ndan sadece 45 dakikada ulaşıyorsunuz. Ancak uçak saatleri konusunda hem turizmciler hem de kayak severler biraz sıkıntılı çünkü havalimanına olan sefer saatleri günün ortasında olduğundan geliş ve dönüşlerde gün kaybediyorsunuz. Bu durum yerli ve yabancı turistin Sarıkamış’ı tercihini olumsuz yönde etkiliyor. Bu konuda herkesin dileği, sabah erken saatlere uçuş konması.

Kristal karlar arasında...


ÇIĞ DÜŞMEZ

Hava durumuna gelince; kar yağışı ve sisten etkilenmeyen Bayraktepe’de pistler hiçbir zaman kapanmıyor. Güneşin kendini en sıcak haliyle gösterdiği zamanlarda sadece polarla bile kayabilir, en soğuk havadaysa içliklerle rahatlıkla idare edebilirsiniz. Soğuk havaya dayanıklı ve 2500 metrenin üzerinde yetişebilen tek ağaç cinsi olan sarıçamlar, bölgenin ‘Türkiye’de çığ tehlikesi olmayan tek bölge’ unvanı almasının da nedeni.

Peki, nerede kalacağız? Sarıkamış Bayraktepe Kayak Merkezi’nde üç, dört ve beş yıldızlı otellerle, apart veya misafirhanelerde konaklamak mümkün. Kayak odasından direkt pistlere çıkan üç otelden biri olan Dolina Sarıkamış Otel’in Genel Müdürü Recep Dinlenmez, bu yıl hizmete açacakları buz pateni alanı, futbol ve basketbol sahalarıyla daha çok turistin Sarıkamış’a geleceğini, kızak pistleriyle kaymayan konukların da değişik aktivite imkânlarıyla hoş vakit geçireceğini söylüyor. İlk kez bu ocak ayında yapılan ve her yıl tekrarlanacak olan kar üzerinde off road ve Kar Festivali de Sarıkamış’a gelen yerli ve yabancı turist sayısını arttıracağa benziyor.

Kristal karlar arasında...


GECE SAFARİSİ

Sarıkamış’ta suni karlama olmadan nisan sonuna kadar kaymak mümkün. Gelmişken çevreyi de gezmek isterseniz 60 bin askerimizin donarak öldüğü Sarıkamış’ta 17 kabristanın bulunduğu Yukarı Sarıkamış Şehitliği’ni ziyaret edebilirsiniz. Yine aynı yol üzerinde bulunan Av Köşkü’nü (halk arasındaki adıyla Katherina Köşkü) görebilirsiniz. Çıldır Gölü, Ani Harabeleri, Boğatepe’de bulunan Peynir Müzesi de gezip görülecek yerler arasında.

Sarıkamış’ta tüm oteller, yemek çöplerini belli bir bölgeye atıyor ve kışın donan bu yiyecekler mart sonu, nisan başından itibaren havanın yavaş yavaş ısınmasıyla eriyince kurtlar, bozayılar ve domuzlar hep birlikte bu besinlerle besleniyor. Bu bölgede çekilen belgeseller de mevcut. Kayağa gelen konuklara bu doğal ortamı izletmek için gece safarileri düzenlemeyi planlayan yetkililer, kamera sistemiyle bunu canlı olarak otellerde de izletmeyi hedefliyor.

Doğası, kristal kar kalitesi, uzun ve geniş pistleriyle kayakseverlerin yeni gözdesi olan Sarıkamış Bayraktepe’de kayak kiralamadan snowboard dersine kadar her imkân mevcut. Buradaki bir diğer kayak tesisi Osman Yüce Kayak ve Kamp Eğitim Müdürlüğü. Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı olan bu merkezde amaç daha ziyade sporcu yetiştirmek. Adını 1967 yılında trafik kazasında ölen milli kayakçımızdan alan 2100 metre yüksekliğindeki tesis, 960 metrelik bir piste ve beş dakikada doruğa ulaşan teleskiye sahip.

Kristal karlar arasında...

Konaklama

Dolina Sarıkamış Otel (İki kişi tam pansiyon 350 TL) 0474 413 66 66
Çamkar Otel (İki kişi tam pansiyon 380 TL) 0474 413 65 65
Whitepark Otel (Kişi başı tam pansiyon 200 TL) 0474 413 45 44
Şehr-i Beyza Suit Otel (Şehir içi, kişi başı tam pansiyon 150 TL) 0474 413 42 42
Günlük Tur: Kars Kop-Tur 0543 359 15 14

False