Yoğurdu sarımsaklı mı olsun?

Güncelleme Tarihi:

Yoğurdu sarımsaklı mı olsun
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 2023 07:00

En sevilen hamurişlerimizden mantıyı kimi yoğurdu bol seviyor, kimi üzerine pul biberli yağından gezdirmeden asla yemiyor... Minik minik kapatılan Kayseri usulünden bol ceviz serpilen Sinop’a, Özbek mantısından Çerkes’ine çeşitleri de çok. Jürimizden mantının en iyilerini bulabileceğimiz adresler...

Haberin Devamı

1- ÇOK ÖZENLİLER (Gubate Restaurant, Kayseri)

Kayseri mantısı (200 lira), gurize (kıymalı Çerkes mantısı), bol sarımsaklı ve tavuklu Çeçen mantısı, yağlama, tepsi mantısı, psıhalive (patatesli Çerkes mantısı) gibi birçok mantı çeşidi var. Onur Ziya Demir “Hamurundan kıymasına, tereyağından sos ve sunumuna çok özenliler” diyor. Deniz Şahin’in de favorisi. (0352) 290 93 49

Yoğurdu sarımsaklı mı olsun

2- İNCİK SUYUYLA GELİYOR (Seraf Vadi, İstanbul)

Vadistanbul’da. Ebru Erke’ye göre şef Sinem Özler’in mantısı efsanevi. Elle açılan hamurun içi bol etli harçla doldurulup kapatılıyor. Ardından taş fırında, meşe odun ateşinde pişiriliyor. Tabakta incik suyuyla servis ediliyor. Şef Didem Şenol da tavsiye ediyor. Porsiyon fiyatı 350 lira. (0212) 286 46 46

Haberin Devamı

3- PUROV MANTIYI DENEYİN (Çemen’s Gurme&Mutfak, Kayseri )

Ebru Erke’ye göre iyi bir Kayseri mantısı için doğru adres. Büyükbaş hayvan yetiştiriciliği yaptıkları için mantıdaki kıyma kendi üretimleri. Onur Ziya Demir tepsi mantısı, yağ mantısı ve üçgen peynirli purov mantıyı öneriyor. 2 kişilik tepsi mantısı 320 lira. Ürünleri kargoyla gönderebiliyorlar. İşletmede sadece kadınlar çalışıyor. (0352) 333 72 72

4- ÇERKES USULÜ (Fıccın, İstanbul)

Asmalımescit’te. Ayfer Yavi’ye göre peynirli Çerkes mantısını en iyi yapan yerlerden. Onur Ziya Demir “İster kıymalı olsun ister patates veya peynirli, her biri damakta harika tatlar bırakıyor. Sosu tereyağıyla hazırlanıyor, hamurları lezzetli“ diyor. Çerkes mantısı çeşitleri 120-140 lira arasında. (0212) 293 37 86

5- SOĞAN VE BAHARATLA (Aşkana, İstanbul )

Şimdilerde Göktürk ve Maslak şubeleri var ama 1987’de açılan ilk dükkân Ulus’ta. Mantı günlük hazırlanıyor (190 lira). Hamuru baklava yufkasından biraz kalın açılıyor. İç harcı biraz soğan, tuz ve karabiberle hazırlanıyor. Didem Şenol ve Murat Bozok’un da önerdiği adreslerden. Kızarmış mantısı ve çibörekleri de çok seviliyor. (0212) 268 74 42

Haberin Devamı

6- ETLİ HARCI BOL (Sayla Mantı, İstanbul )

1969’da kurulan mekân Kadıköy’ün en eskilerinden. Mantının eti bol. Salih Seçkin Sevinç’e göre üzerine gezdirilen tereyağlı domates sosu çok lezzetli. Tıpkı mantı gibi hamuru incecik açılıp içi bol kıymalı harçla doldurulan çiböreklerini de öneriyor. Mantının porsiyonu 150, çibörek 120 lira. (0216) 336 26 75

7- KARGOYLA GÖNDERİYORLAR (Teyze’nin Yeri, Sinop)

Deniz Şahin’in önerdiği mekân meşhur Sinop mantısını yapıyor. Kıymalı harçla kapatılan incecik hamur haşlandıktan sonra toz ceviz, tereyağı sosu ve yoğurtla sunuluyor; fiyatı 155 lira. Ayrıca ‘Teyze’nin haluju’ yani içi cevizle doldurulan Çerkes mantısı gibi çeşitler de var. Evde pişirmek isteyenler için kargoyla da gönderiyorlar. (0368) 261 73 68

Yoğurdu sarımsaklı mı olsun

Haberin Devamı

8- BALKABAKLI, PATATESLİ (Şehnaz Özbek Mantısı, İzmir )

Ayfer Yavi’nin önerdiği mekân Karşıyaka’da. Özbek usulü çuçvaraları meşhur. Kıymalı, mantarlı, patatesli, otlu-peynirli gibi çeşitleri var. Özbek mantısını buharda pişmiş ve yağda kızarmış çeşitlerde sunuyorlar. Hamuru incecik. Balkabaklısından kıymalısına veya patateslisine farklı seçenekler var. (0532) 713 91 04

9- BAKIR SAHANDA SUNUM (Yavilioğlu Konağı, Erzurum)

Yakutiye’de. Vaktiyle konağa ‘gelin giden’ Macide Yavilioğlu çocuklarıyla işletiyor. Mantıyı da kendisi açıyor. Asuman Kerkez incecik hamurdan hazırlanan mantıyı çok beğendiğini söylüyor. Tereyağlı-salçalı sos ve yoğurtla bakır sahanda geliyor (100 lira). (0561) 613 25 87

Haberin Devamı

10- MERCİMEKLİSİ VAR (Mantı Diyarı, Eskişehir)

Tepebaşı’nda. Mantıda dana kaburgadan kıyma, Taşköprü sarımsağı, Gaziantep’ten baharat çeşitleri ve köy tereyağı kullanılıyor. Ayfer Yavi mercimekli veya kıymalı tepsi mantısı (169 lira), Kayseri mantısı, piruhi, çıtır mantı gibi çeşitlerini öneriyor. (0549) 315 00 45

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!