Turuncu bir aşk hikâyesi!

Güncelleme Tarihi:

Turuncu bir aşk hikâyesi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2023 07:00

Yaz kış demeden, tatlı tuzlu ayırmadan her daim mutfağımda, elimin altındadır havuç. Kimi zaman çorbasını pişiriyorum, kimi zaman kekini... 8-10 saat içinde nefis bir turşu da yapabiliyorum onunla, etlerin yanına müthiş lezzetli bir meze de...

Haberin Devamı

Elimden çekip alsanız üzüleceğim sebzelerden biridir havuç. Turuncu aşkımdan değil bu bağımlılığımın sebebi... Aklınıza gelecek her yemeğin eşlikçisi, içine tat katanı o... Şekerli tadı ve lifli dokusuyla kremamsı bir lezzet bırakıyor bulunduğu her tabağa... Kırmızı ete de tavuk ve balığa da yakışıyor. Hiçbir yemeğe katmadımsa ya salatada ya turşuda ama yine mutlaka soframda...

KİŞNİŞLE İYİ ANLAŞIYOR

Geçen yaz soğan ve salatalıkla yaptığım, kaynar suyla turşulama yöntemini şimdilerde havuca uyguluyorum. Geleneksel turşusunu da severim ama bu şekilde daha yumuşak oluyor, yeşil salataya da katılabiliyor. Bu tarifi hemen sabah yaparsanız akşama yersiniz: 1 orta boy beyaz turp ve 2 iri havucu soyup kibrit şeklinde doğrayın. İncecik, yuvarlak dilimler de olabilir ama çubuk iyi sonuç veriyor. Tencereye 1 su bardağı su, yarım su bardağı beyaz sirke, 1 tatlı kaşığı kalın tuz, 1.5 tatlı kaşığı şeker koyup kaynatın. Bir kavanozun dibine bir tutam kişniş tohumu, birkaç tane karabiber atıp üzerine sıkıca havuç ve turp dilimlerini yerleştirin. Üzerine bu sıcak salamura karışımını döküp serin bir yerde bırakın, soğusun. 8-10 saate çıtır çıtır turşunuz hazır. İster sandviç arasına koyun, ister tabak tabak yiyin.

Haberin Devamı

Havuç kişnişle iyi arkadaş. Özellikle taze kişniş havuç çorbasına çok yakışıyor. Ama maydanozla da olur. Bu çorba için iri 3-5 havuç ve yarım kereviz lazım, evinizde kereviz yoksa 1 patates de iş görür. Sıralama basit: Zeytinyağını tencerede biraz ısıtıp içine kabaca doğranmış 1 soğan ve 3 diş sarımsağı alıp biraz çevirin. Kabaca doğranmış havuç ve kerevizi katıp biraz daha karıştırın. Varsa biraz kereviz yaprağı da ekleyebilirsiniz, o muhteşem kokusunu havucun tatlılığına eklemeyi seviyorum. Sonra mümkünse et suyuyla (ama normal su da olur) 25 dakika kadar kaynatıp sebzelerin yumuşacık olmalarını bekleyin. Ardından el blender’ıyla çekip kıvamını ayarlarken biraz sütle açarsanız daha da kremamsı olur. Süt yerine kaynar su da kullanabilirsiniz. Tuz ve karabiberini de ayarladınız mı mis gibi çorbanız hazır, kıyılmış kişniş veya maydanozla süsleyip için. Çorbayı yaparken gripseniz mesela, içine havuçla aynı anda
2 parmak kalınlığında, kabukları soyulmuş taze zencefil katın.

Haberin Devamı

Sabahları yoğurtlu granola kâselerinden hazırlıyorsanız, kışın muzdan başka meyve seçeneği pek olmuyor. Portakal veya mandalinayla süslense de tat verecek bir malzemeye ihtiyacımız oluyor. Bu sorunu havuç marmeladıyla çözdüm. Ben biraz baharat sevdiğim için bol baharatlı hazırlıyorum, kışa çok uygun bir tat oluyor.

1 kilo havuç ve 1 elmayı da rendeleyip tencereye alıyorum. 2 çubuk tarçın, 4-5 tane dövülmüş kakule, 2 yıldız anason, 1 su bardağı şeker, 2 su bardağı su, 1 limonun ince ince rendelenmiş kabuğu, 1 çay kaşığı tuz ve biraz da su ekleyip 15 dakika kapağı kapalı şekilde kaynatıyorum. Kapağını açıp 15 dakika kadar kontrollü şekilde suyunu çekene dek pişirmeye devam. Baharat çeşitlerini çıkarıp rondo’da püre haline getiriyorum. Bu kadar lezzetli bir marmelat nasıl olur, inanamayacaksınız. İster yoğurtla granola kâsesinde yiyin, ister peynir tabağında sunun, ister kahvaltıda kızarmış ekmeğe sürün, tercih sizin.

Haberin Devamı

GLAZE BEBEK HAVUÇ (4 KİŞİLİK)

NE LAZIM?

Turuncu bir aşk hikâyesi


* 1/2 kg bebek havuç (yoksa orta boy havuçları ortadan 2’ye bölerek yapabilirsiniz)

* 2 yemek kaşığı zeytinyağı

* 2 yemek kaşığı tereyağı

* 1 yemek kaşığı bal

* 4-5 diş ezilmiş sarımsak

* 2-3 dal taze kekik

* 1 tutam tuz

NASIL YAPARIM?

* Fırına da girebilen bir tavayı ocakta zeytinyağıyla iyice ısıtın. Tavadan duman çıkarken yıkanıp temizlenmiş havuçları, sarımsak ve kekikleri koyun.

* 1 dakika sonra tereyağını ve balı ekleyip eriyene kadar sallayarak karıştırın, her bir havuç tereyağlansın ve çıtır bir katman oluşsun.

* 2-3 dakika sonra tavayı 250 dereceye ısıtılmış fırına verin. 10-15 dakika, içleri de yumuşayana kadar pişirin.

Haberin Devamı

HAVUÇLU KEK (6-8 KİŞİLİK)

NE LAZIM?

Turuncu bir aşk hikâyesi


* 150 gr havuç (ince ince rendelenmiş)

* 2 yumurta

* 180 gr un

* 100 gr şeker

* 75 gr pekmez

* 150 ml ayçiçeğiyağı

* 1 paket kabartma tozu

* 50 gr ceviz içi (ince ince dövülmüş)

* 1/2 portakal (suyu ve kabuğunun rendesi)

* 1’er çay kaşığı tarçın, zencefil, karanfil ve muskat rendesi

NASIL YAPARIM?

* Bir kâsede un, kabartma tozu, şeker ve baharat çeşitlerini karıştırın.

* Başka bir kâsede yağ, yumurtalar ve pekmezi çırpın. İçine kuru malzemeleri katıp iyice karıştırın.

* Havuçlar, ceviz, portakal kabuğu ve suyunu da ekleyip karıştırın, yağlanmış kek kalıbına dökün.

* Üzerini düzeltip önceden ısıtılmış 180 derece fırına atın. 30-40 dakika kadar kontrollü şekilde pişirin.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!