Salatalık turşusu mu lahana turşusu mu?

Güncelleme Tarihi:

Salatalık turşusu mu lahana turşusu mu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2024 07:00

Okurlarımız bu hafta salatalık ve lahana turşularını kıyasladı, hangisini neden sevdiklerini anlattı. Şef Altuğ Tezer iyi turşu yapmanın püf noktalarını paylaştı.

Haberin Devamı

Bu hafta Instagram hesabımızda (@hurriyetlezzetlihayat) “Tercihiniz salatalık turşusu mu yoksa lahana turşusu mu” diye sorduk. Anketimizi oylayan okurlarımızın yüzde 60’ı salatalık turşusunu seçti. Biz de şu ayrıntıları istedik: “Salatalık turşusunu neyin yanında tüketmeyi seviyorsunuz? Küçük kornişon turşuları mı daha çok seversiniz yoksa daha tatlı tadıyla iri Alman tipi salatalık turşusunu mu? Acur turşusu da alır mısınız? Lahana turşusunu kendiniz mi kurarsınız? Nasıl yapar, içine neler katarsınız? Sirke mi limon mu? Kütür kütür olmasının püf noktaları neler? Hangi adreslerden satın alıyorsunuz?” İşte okuyucularımızdan gelen yorumlardan bazıları...

@ayenkmu: “Favorim kesinlikle salatalık turşusu... Kuru fasulye, nohut gibi bakliyatın yanında tüketirim. Ayrıca döner dürüm yanında da yemek favorimdir. Küçük kornişon turşusu ilk tercihim ama tatlı Alman turşusu fast food yanında harika oluyor️. Hayatımda hiç turşu kurmadım ama genelde limonla kurulanları daha çok seviyorum. Genelde mahalle turşucularından alıyorum.”

Haberin Devamı

@arzugi: “Salatalıkta kornişon turşusunu tercih ederim. Evde küçük kavanozlara hemen tüketmek için yaparım. Çok tuzlu ve ekşi sevmem. Turşu kurduğum kavanoza kaynar su ekleyip ters çevirince yaklaşık 1 haftada yemeğe hazır hale geliyor.”

@okutayt: “Söz konusu turşuysa insan neler neler yazar. Çubuk dediğimiz salatalık turşusu benim favorim. Tabii ki limonlu olmalı. Fakat lahana turşusu da candır. Yemek yanında çok iyi gider. Ben de turşu kurarım ama genelde tatlı kıl biber ve havuç turşusu... Küçük kavanozlarda, hızlıca tüketilecek miktarlarda. Bence turşuda ilk sıralama hep salatalık, lahana, kıl biber ve havuçtur. Mesela İzmir’de çağla badem turşusu da çok tercih edilir. Çok ünlü turşu dükkânlarımız var ve her birinin kendince spesiyal turşuları vardır.”

@mealmyths: “Salatalık turşusu küçük küçük kornişondan yapılmalı ve kütür kütür olmalı. Alman tipini sandviçlere daha çok yakıştırıyorum. Lahanayı da kuru fasulye yanına yakıştırıyorum. Kadıköy’deki Özcan Turşu’dan alıyorum genelde.”

Haberin Devamı

PÜF NOKTALARI

86 Entertainment Group’un koordinatör şefi Altuğ Tezer’den...

SALATALIK TURŞUSU 

◊Mutlaka sterilize edilmiş bir cam kavanoz, temiz su ve kayatuzu kullanın. Fermantasyon sürecini bozmamak için turşunun kapağını açmayın.

◊Alman tipinde hazırlamak istiyorsanız içine şeker, hardal tohumu, kişniş ve dereotu katmayı ihmal etmeyin. Sirke olarak da organik elma sirkesini tercih edebilirsiniz. 

◊Fermantasyon için kavanozun dibine bir yemek kaşığı kadar nohut da koyun.

LAHANA TURŞUSU 

◊Sert, beyaz ve taze lahanaları seçin. Ucunu kestikten sonra en üstteki yaprakları da atın. Kütür kütür
olmasının bir yolu da içteki görece sert yaprakları tercih etmek...

◊Yumuşamaması için üzüm sirkesiyle kurun. Ekleyeceğiniz sarımsak, acı biber ve limon dilimleri lezzet verir.

◊Turşunun daha geç erimesi için kayatuzunu tercih edin.

◊Lahanaların üzerine ağırlık koyun ki yukarı doğru baskı oluşturmasınlar...

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!