Nohuttan da olur, pirinçten de...

Güncelleme Tarihi:

Nohuttan da olur, pirinçten de...
OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 16, 2021 07:00

Geçen haftaki yazımda bitkisel mutfakta tek bir malzeme hakkım olsaydı bunun nohut olacağını anlatmıştım. Tatlıdan tuzluya, bitkisel etten mayoneze birçok tarifte faydalandığım nohudun bir önemli kullanım alanı daha var, o da Türk mutfağının vazgeçilmezi yoğurt!

Haberin Devamı

Nohut, hayvansal yoğurt mayalamakta da kullanılabilen bir besin.

Bitkisel yoğurt yaparken de nohutla yoğurt mayası oluşturuluyor ve bu mayayla evde dilediğimiz gibi yoğurt mayalayabiliyoruz. Nohuttan yaptığımız yoğurdun en güzel yanıysa fermente ve ekonomik olması... Nohut sütünü kaynatırken sürekli karıştırmak gerektiğinden yapımı biraz el oyalıyor ama fiyat/performans açısından favorilerimden...

Nohut dışında en yaygın alternatiflerse kuruyemiş... Kuruyemişten elde edilen yoğurtları yemişlerin içerdiği vitamin ve mineralden dolayı çok seviyorum. Kıvamlı yoğurt seviyorsanız bademden çömlek yoğurdu (süzme yoğurt niyetine de yiyebilirsiniz) yapabilir veya mezelerde kullanmak için daha akışkan olan pirinç yoğurdunu tercih edebilirsiniz. Tatlı bir aroma isteyenlere Hindistan cevizi yoğurdunu öneririm. Bitkisel yoğurdunuzu dilerseniz probiyotiklerle de zenginleştirebilirsiniz.

Haberin Devamı

BADEM YOÄžURDU

(2 kiÅŸilik)

NE LAZIM?

* 1 su bardağı badem

* 1.5 bardak su

* 1 kapsül probiyotik

NASIL YAPARIM?

* Bademleri 15 dakika sıcak suda bekletip kabuklarını soyun. * 1.5 su bardağı suyla soyulmuş bademleri blender’a atın, 1 dakika yüksek devirde çekin. Bir kese yardımıyla süzün, posayı daha sonra başka tariflerinizde kullanmak üzere ayırın. * Temiz bir cam kavanoza aldığınız badem sütünün içine bir kapsül probiyotiği boşaltın, iyice karıştırın. Üzerini kalın bir bezle sararak doğrudan güneş almayan bir yerde en az 24 saat bekletin. Ne kadar uzun fermente olursa içindeki yararlı bakteriler o kadar artar ama giderek ekşileşeceğini unutmayın. Probiyotikli fındık yoğurdu isterseniz aynı tarifi bir bardak fındığa iki bardak suyla yapabilirsiniz.

BÄ°R DOKUNUÅž

Bu tarife nane ve salatalık ekleyip sulandırarak cacık yapabilir ya da dipsos yapımında kullanabilirsiniz.

PİRİNÇ YOĞURDU

(2-4 kiÅŸilik)

NE LAZIM?

* 1 su bardağı kepekli pirinç * 5 su bardağı su * 3 yemek kaşığı limon suyu * 1 yemek kaşığı tuz * 1 yemek kaşığı sıvıyağ

Nohuttan da olur, pirinçten de...

Haberin Devamı

NASIL YAPARIM?

* Suda beklettiÄŸiniz ve iyice yıkadığınız pirinçleri 5 su bardağı suda ara ara karıştırarak haÅŸlayın.Â* Pirinçler yumuÅŸayınca altını kapatıp az sulu kıvamda soÄŸumaya bırakın.Â* SoÄŸuyan karışımı bir blender’a alıp içine limon suyunu, tuzu ve sıvıyağı ekleyip 1-1.5 dakika yüksek devirde çekin. DilediÄŸiniz kaplara alarak oda sıcaklığına geldikten sonra buzdolabında saklayın.

HÄ°NDÄ°STAN CEVÄ°ZÄ° YOÄžURDU

(2-4 kiÅŸilik)

NE LAZIM?

* 1 konserve tam yağlı Hindistan cevizi sütü

* 3 yemek kaşığı pirinç nişastası

* 1 tatlı kaşığı şeker ya da agave şurubu

NASIL YAPARIM?

* Bir tencereye önce nişastayı, sonra Hindistan cevizi sütünü koyun; sürekli karıştırarak 10 dakika orta ateşte pişirin.

Haberin Devamı

* Kıvam almaya başlayınca ocaktan alın, 1 dakika daha karıştırın.

El değebilecek sıcaklığa gelince şeker veya agave şurubu ekleyip iyice karıştırdıktan sonra steril olduğuna emin olduğunuz cam kavanozlara alıp kapalı fırının içinde 12-24 saat fermente olmaya bırakın.

* Fermantasyon tamamlandıktan sonra buzdolabında saklayın.

BÄ°R DOKUNUÅž

Hindistan cevizi yoğurdunu donmuş meyvelerle karıştırarak yiyebilirsiniz.

Nohuttan da olur, pirinçten de...

NOHUT YOÄžURDU

(2-4 kiÅŸilik)

NE LAZIM?

* 1 su bardağı nohut

* 2 yemek kaşığı limon suyu

NASIL YAPARIM?

* Nohutları 12 saat önceden 4 su bardağı suda bekletin. 12 saatten sonra nohut suyundan 4 yemek kaşığını bir kenara ayırın. Kalan suyu süzüp nohutları iyice yıkayın.

Haberin Devamı

* Bu nohutlardan 10-12 tanesini kenara ayırın. Kalan nohutları blender’a atın, 4 su bardağı oda sıcaklığında içme suyu ekleyip 1 dakika blender’dan geçirin. Pamuklu bir kese ya da tülbent yardımıyla sütü iyice süzün (Nohut posasını çorbalarınızda kullanabilirsiniz).

* Nohut sütünü bir tencereye alın, orta ateşte 10 dakika boyunca sürekli karıştırarak koyulaşana kadar pişirin.

* Kaynamaya başlayınca 1 dakika daha karıştırın, kıvamı iyice koyulaşınca altını kapatın. 3 dakika daha karıştırın ve el yakmayan sıcaklığa gelene kadar ılımaya bırakın.

* Başka bir kapta, kenara ayırdığınız 4 yemek kaşığı nohut suyunu ve limon suyunu karıştırın. Tencerede ılımaya bıraktığınız nohut sütünün içine bu karışımı yavaşça dökün, karıştırın. İçine kenara ayırdığınız 10-12 çiğ nohudu da atıp son kez karıştırın, kalın bir bezle mayalanması için iyice sarın.

Haberin Devamı

* Mayalanma süreci için yoğurdun sıcak kalması çok önemli. Yoğurdunuzu bir gün mayalanmaya bırakın, sonrasında buzdolabınıza alın.

PÃœF NOKTASI

Mayaladığınız kabın metal olmamasına dikkat edin. Çok katı bir kıvamı olan nohut yoğurdunu kullanmadan önce blender’dan geçirebilir, içine lezzetlendirmek için 1 tatlı kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı limon suyu ve 1 diş sarımsak ekleyebilirsiniz. Yemeklerinizin yanında yemek için harika bir opsiyon olur.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!