EKSTRA
MENÜ

Lezzetlihayat

ile ilgili tüm haberleri, son dakika haber ve gelişmelerini bu sayfamızdan takip edebilirsiniz. Bugün haberlerinde son durum nedir? İşte tüm flaş gelişmeler...

Toplam 86 haberi bulunmuştur.

Lezzetlihayat Haberleri

İstanbul’un gözde semtinde en iyi tatların peşinde...

İstanbul’un gözde semtinde en iyi tatların peşinde...

Nişantaşı, İstanbul’un en hareketli noktalarından biri. Gecesi ayrı güzel, gündüzü ayrı… Işıltılı caddeleri, rengârenk vitrinleriyle tam bir metropol semti. Üstelik her köşesinde farklı bir lezzet durağı var. Lahmacunun da, böreğin de, kruvasanın da en iyisi burada. Bilenlere sorduk, bir semt rehberi hazırladık.

16.10.2021Lezzetli Hayat
Gastronomi kazanında kaynayanlar

Gastronomi kazanında kaynayanlar

Berlin’de yediği dönerlerden esinlenip bir Türk fırınından aldığı lavaşlarla döner servis etmeye başlayan İngiliz şef... Kapadokya’da Ermeni yemekleri de bulabileceğimiz bir restoran... Yeme-içme dünyasından en son haberler burada...

16.10.2021Lezzetli Hayat
Ev ekmekçiliğinden vazgeçmiyoruz

Ev ekmekçiliğinden vazgeçmiyoruz!

Herkesin kendi ekmeğini pişirmesi pandeminin yükselen trendiydi. Sonra karantina gevşedi, işlere dönüldü, bazı alışkanlıklar bırakıldı… Ama biz seni unutmadık ekmek! Bugün 16 Ekim Dünya Ekmek Günü vesilesiyle evinde ekmek yapmayan kaldıysa yapabilsin, bırakanlar tekrar başlasın diye ekşi mayalı ekmekler yeniden gündemimizde...

16.10.2021Lezzetli Hayat

Nohuttan da olur, pirinçten de...

Geçen haftaki yazımda bitkisel mutfakta tek bir malzeme hakkım olsaydı bunun nohut olacağını anlatmıştım. Tatlıdan tuzluya, bitkisel etten mayoneze birçok tarifte faydalandığım nohudun bir önemli kullanım alanı daha var, o da Türk mutfağının vazgeçilmezi yoğurt!

16.10.2021Lezzetli Hayat
Sensiz olmaz keşkek

Sensiz olmaz keşkek!

Havalı et tabakları yerine, kemik suyunda pişirilip taze dövülmüş keşkek servis eden bir lokanta nasıl sevilmez ki! Üç masalı ‘minik dev’ Herise’nin köz patlıcanı incirle, balkabağını mor soğanla birleştirdiği incelikli mezeleri de kaçmaz...

16.10.2021Lezzetli Hayat
Kabuğu çıtır, içi yumuşacık...

Kabuğu çıtır, içi yumuşacık...

Kimi 100 yıllık ekşi mayadan yapılıyor, kimi atalık buğday unundan... Hiçbirinde katkı maddesi yok; hepsi bildiğimiz ekmekleri bize unutturacak lezzet ve nitelikte... Jürimiz ‘gerçek ekmek’ denilen ekşi mayalı ekmeklerin en iyilerini bulabileceğimiz adresleri seçti.

16.10.2021Lezzetli Hayat
Yüzyıllardır sofralarımızın baş tacı

Yüzyıllardır sofralarımızın baş tacı

Tarihi, medeniyetlerin tarihi kadar eski olan ekmek, insanlığın en temel gıda maddesi. Sac üzerinde pişen yassı ekmekler, lavaşlar ve yufkalar bize özel ekmek türleri... Özbekistan süslü ve işlemeli ekmekleriyle meşhur, İtalya Puglia’da üretilen altamura ekmeği asırlardır aynı tarifle yapılıyor. 16 Ekim Dünya Ekmek Günü’nde ekmeğin dününden bugününe uzandık, hem çeşitlerine hem de son yıllarda tüketiminin artmasının nedenlerine baktık...

16.10.2021Lezzetli Hayat
Bu yumurta mutlu bir tavuktan mı

Bu yumurta mutlu bir tavuktan mı?

Yumurta lezzeti ve doyuruculuğuyla olduğu kadar en sağlıklı besinlerden biri olarak da vazgeçemediğimiz yiyeceklerden. Alırken de genelde besleyiciliği ve doğal olması üzerinden değerlendirip seçim yapıyoruz ama işin bir de göz ardı ettiğimiz hayvan refahını koruma yönü var. Yediğimiz yumurtaların kafeslere sıkışmayan, eziyet edilmeyen tavuklardan gelmesi de önemli.

Bana gofrette karides, bir de ayranda tavuk lütfen

Bana gofrette karides, bir de ayranda tavuk lütfen!

Bomontiada’nın şef restoranı Kilimanjaro, sezona yeni menüsüyle girdi. Akılda en çok kalacak tabaklardan biri, balık suyuyla yapılan çıtır gofretlerin arasındaki mavi kuyruk karides... İçindeki wasabi’li mayonez sos ve üzerindeki kereviz cipslerle ısıranı mest ediyor ama tost gibi elle yemeniz gerek, utanıp sıkılan kaybeder, benden söylemesi...

Çıtırtısı kulağımıza, lezzeti damağımıza...

Çıtırtısı kulağımıza, lezzeti damağımıza...

Kıymalısı, peynirlisi, kavurmalısı, pastırmalısı... Üzerine ne konursa konsun, sıcacık bir pidenin sadece kokusu bile iştahımızı kabartmaya yeter! Ülkemizde hemen her yörenin pidesi farklı, yani çeşidimiz bol. Peki, Anadolu’da en lezzetlileri nerede yenir? Jürimiz seçti.

Bir malzemeden daha başka ne beklenir ki

Bir malzemeden daha başka ne beklenir ki!

Tam bir protein deposu olan nohutla türlü türlü vegan yemek ve mezeler yapılabiliyor. Unundan ve filizlendirilmiş halinden yararlanmak kolay; nohudu haşladığımız suysa yumurta gibi bir bağlayıcıya ihtiyaç duyan tüm tarifler için ikâme. Daha ne olsun!

‘En iyi içliköfte Ceyhan içliköftesidir’

‘En iyi içliköfte Ceyhan içliköftesidir’

Yemek kitaplarıyla da tanınan ünlü tasarımcı Gönül Paksoy’un ‘Göçlerle Zengin Ceyhan Mutfağı’ adlı yeni kitabı yayımlandı. Kitapta tahinli kabak dolması, kigi gılnış çorbası, şorpa, bezdirme, gömeç süllüm ve mişores gibi bir Ceyhanlıyı bile şaşırtabilecek yemekler var... Bu sayede kültürel zenginliğin küçük bir ilçede dahi nasıl özel bir mutfak oluşturabildiğini görüyorsunuz.

İrisinden marmelat, sulusundan çikolatalı kek...

İrisinden marmelat, sulusundan çikolatalı kek...

Mutfağımda vazgeçemeyeceğim iki ana malzemeden biri tereyağı. İkincisiyse özellikle sonbahar ve kış aylarında hemen her tarifimde kullandığım bitter çikolata. Bu ikiliye sonbaharda en çok yakışan eşlikçinin de armut olduğunu düşünüyorum. Bu meyveyi çikolatalı tarifler kadar hamur işlerinde ve marmelatlarda da kullanıyorum...

Bir ısırık almaz mıydınız

Bir ısırık almaz mıydınız?

Şimdilerde tam olgunlaşmış ve en lezzetli haliyle tezgâhlara çıkan armut, sulu ve kendine has dokusuyla tuzlu, ekşi ya da tatlı pek çok lezzetle eşleştirilebilir. Izgara edildiğinde, fırınlandığında veya yemeklere katıldığında bambaşka tatlara bürünen bu ‘bukalemun’u sadece meyve tabaklarını süslemek için kullanmak haksızlık olur...

‘Adana kebabı el ayarıyla, göz kararıyla yapılır’

‘Adana kebabı el ayarıyla, göz kararıyla yapılır’

Kebabı... Yanındaki naneli, tereli, soğanlı tablacı salatası... Tırnak pidesi... Türkiye’de çeşit çeşit kebap yapılıyor ama Adana kebanının yeri başka! Bu özel yemeği, Adana kebabı dendiğinde akla gelen ilk isimlerden ‘Ustalıkla Pişer Hayat’ kitabının yazarı Bedri Usta’yla konuştuk.

O ağır tencerelerde bir marifet olduğu belliydi

O ağır tencerelerde bir marifet olduğu belliydi!

Benim ‘demir döküm’ maceram 5 yıl önce kendi ekşi mayamı yapıp evde sağlıklı ekmek pişirme derdine düşünce başladı. Ekmeği döküm tencerede pişirmek taş fırın etkisi yaratıyor; güveçlere sınıf atlatıyor. Tavalarının alametifarikasıysa etleri muhteşem mühürlüyebilmesi...

Kalbimi fetheden bademli kruvasan

Kalbimi fetheden bademli kruvasan

Sütlü tatlı geleneğimize sahip çıkan köklü bir markanın dünyaca ünlü bir pastane ustasıyla işbirliği yaptığını öğrenince meraklanmamak elde değil... Artık Paris’teki pastanelerle yarışacak seviyede, katman katman, pofuduk kruvasanlar çıkardıklarını da duyunca, hemen gidip tadına bakmak istedim.

Yerel malzemeler özgün yemeklere dönüşmüş

Yerel malzemeler özgün yemeklere dönüşmüş

Kadıköy’deki Atlas Mühürdar 78, klasik malzemelerle rafine lezzetler yaratan bir mekân. Pide arası tavuk, falafel, organik domates salatası ve tahin soslu köz patlıcan pek lezzetliydi...

Kars’ın gravyeri, Divle’nin obruğu, Kırklareli’nin eski kaşarı

Kars’ın gravyeri, Divle’nin obruğu, Kırklareli’nin eski kaşarı

Ağızda dağılan Erzincan tulumu, Türk kahvaltısının olmazsa olmazı ezine, yağı alınmış taze sütten üretilen, coğrafi işaretli peynirlerimizden civil ve daha niceleri... Peynirlerimiz, ülkemizin sahip olduğu kültürel belleğin bir parçası ve korunmaları gerekiyor.

Gastronomi kazanında kaynayanlar

Gastronomi kazanında kaynayanlar

Dünyanın en iyi 50 restoranı bu hafta açıklanıyor, işletmeler rezervasyon yaptırıp gelmeyen müşterilerine karşı kampanya yapıyor. Yeme-içme dünyasından en son haberler burada...

Adana’nın her günü festival

Adana’nın her günü festival

İlk defa gidenin “Ben bugüne kadar kebap yememişim” demesi âdetten. Uçağa sırf ciğer ve şırdan yemek için atlayan günübirlikçiler, kendini Tarihi Kazancılar Çarşısı’nın sokak lezzetlerine kaptıranlar da cabası... Adana mutfağından vazgeçemeyenler ve 8-10 Ekim’deki Adana Lezzet Festivali’nde şehre gidecekler için yemeden dönmemeleri gereken tatları derledik.

Yaprak yaprak sarılan eşsiz yemeğimiz

Yaprak yaprak sarılan eşsiz yemeğimiz

Söz konusu sarma olunca konuya Tokat yaprağından girilir. Yani yörenin Narince üzümlerinin incecik, damarsız, pişince ağızda dağılan körpe yapraklarından... Ancak ülkemizde asmanın yanı sıra kiraz, dut, fasulye, ayva gibi sebze meyvelerin yapraklarının ya da lahana, pazı gibi sebzelerin sarmaları da başlı başına bir dünya yaratıyor. Anadolu’nun geneline baktığımızda, doğadan toplanan çeşitli yabani otların yapraklarıyla da farklı sarmalar yapıldığını görüyoruz...

25.09.2021Lezzetli Hayat
Patatesler fırından, kekler badem unundan...

Patatesler fırından, kekler badem unundan...

Yüz yüze eğitim başladı; şimdi anne-babalar en çok çocuklarının beslenme çantasını düşünüyor. Yeterli ve dengeli beslenme, onların eğitime odaklanmaları için ihtiyaç duydukları enerjiyi de sağlar. Bunun için kantindeki hazır gıdalar ve fast food ürünler yerine, çantalarındaki sağlıklı alternatifleri seçmeleri lazım. O alternatifler neler olabilir?

25.09.2021Lezzetli Hayat
Bir dilim asla yetmez...

Bir dilim asla yetmez...

İncecik hamurla hazırlanmış, bol malzemeli, çıtır çıtır bir pizzayı kim sevmez! Hele de ilk ısırığı aldığınızda peyniri uzuyorsa... Tatil sezonu bitti; şehre dönüldü, okullar açıldı, maçlar başladı... İtalyan mutfağının en sevilen lezzetlerinden pizzayı bugünlerde evimize daha sık sipariş eder olduk. Peki, en iyisini nereden söylemeli? Uzman jürimize sorduk.

25.09.2021Lezzetli Hayat
Erik soslu çıtır ördek, yılanbalıklı suşi, kızarmış ananas...

Erik soslu çıtır ördek, yılanbalıklı suşi, kızarmış ananas...

Gümüşsuyu’nda açılan Ginza’nın menüsünde Uzakdoğu lezzetlerini tanıyanları da, duruma yeni ısınanları da mutlu edecek yemekler var. Geceye DJ performansıyla devam eden mekân, mutfağında Japon şef görebildiğimiz birkaç Uzakdoğu restoranından biri.

25.09.2021Lezzetli Hayat
En iyi kahveyi evde demleyin

En iyi kahveyi evde demleyin!

Birçok zincir mağazada ve yeni nesil kahvecide içtiğimiz kahve çeşitlerini kendimiz de rahatlıkla hazırlayabilir, hatta damak zevkimize daha uygun hale getirebiliriz. Evde farklı teknikler denemeye en açık çeşitlerden biri, filtre kahve. Soğuk bir içecek isteyenlerse işe İtalya’nın meşhur kahveli karışımı affogato’yu deneyerek başlayabilir.

25.09.2021Lezzetli Hayat
‘Sofralar kurmaya üşenmeyin’

‘Sofralar kurmaya üşenmeyin’

Raflara yeni giren ‘Nathalie’nin Mutfak Hikâyeleri’ Beyaz Fırın’ın beşinci nesil temsilcisi Nathalie Stoyanof Suda’nın tanıdığı mutfaklardan, özellikle de anneannesinden esintiler taşıyor. Suda, özgün tarifleriyle herkesi evde misafir ağırlamaya davet ediyor...

25.09.2021Lezzetli Hayat
Ne kitapsız ne yemeksiz

Ne kitapsız ne yemeksiz!

Akaretler’in sevilen kitap kafesi Minoa botanik bahçesiyle öne çıkan yeni şubesi Village’ı Etiler’de açtı. Bağımsız kitabevi ruhunu her zaman korusa da bu kez restoran yönü baskın.

25.09.2021Lezzetli Hayat
‘Asmalarda üzüm, sarmalarda gözüm’

‘Asmalarda üzüm, sarmalarda gözüm’

Anadolu’nun has evladı asmalar, yaprağından üzümüne bereketin resmi gibidir… Hele yaprağı, neyi sararsan sar tadına tat katar. Sarma işi gözünüzü korkutmasın diye deneyimlerime farklı bir tarif ekledim: Sarması kolay, yemesi âlâ, asma yaprağında sardalya….

24.09.2021Lezzetli Hayat
Portakallı ya da portakalsız o ördek buraya gelecek

Portakallı ya da portakalsız o ördek buraya gelecek!

Nedense kafamızdaki kalıp ‘ördek pahalıdır, pişirmesi zordur ve evde yapılmaz’dır… Genellikle tüm Uzakdoğu restoranlarında ve bazı lüks restoranlarda menüde olur. Deneyimsever bir yemekçiyseniz bir yerlerde yemişsinizdir. Ha değilseniz, yahut fırsatınız olmadıysa da takılmayın. Bu yazıyı okuduğunuzda bir tane alıp pişirmek isteyeceksiniz.

18.09.2021Lezzetli Hayat
İncirin binbir şekli

İncirin binbir şekli

İncirin iyice ballandığı erken sonbahar, bu meyvenin tadını çıkarmak için ideal! Hele ki incir üretiminde dünyada birinci olan ülkemizde... Sarı lop, Bursa siyahı, morgüz, bardacık... Sizin favoriniz hangisi?

18.09.2021Lezzetli Hayat
Boyozun yanında Ne yenir Tahinli piyazıyla ünlü ilimiz hangisi

Boyozun yanında Ne yenir? Tahinli piyazıyla ünlü ilimiz hangisi?

Yemek kültüründen mekânlara, gündem konularından yerel lezzetlere gastronomi bilgimizi, yormayan sorularla tazeliyoruz. Siirt’in meşhur düğün yemeğini ve kavurması yenen meyveyi hatırlayabilecek misiniz?

11.09.2021Lezzetli Hayat
Adım adım lezzet... Çengelköy

Adım adım lezzet... Çengelköy

Anadolu Yakası’ndaki Çengelköy, İstanbul’un en nadide semtlerinden biri. Asırlık çınar ağaçları, ihtişamlı yalılar ve lezzet duraklarıyla çevrili bir Boğaz semti. Pazarıyla da ünlü, lokantalarıyla da... Hürriyet Hafta Sonu Ekler Yönetmenimiz Aslı Çakır, uzun yıllardır Çengelköy’de oturuyor. Yazar Artun Ünsal da semtin eski sakinlerinden... Biz de Çengelköy’ü bilenlerden dinledik. Nerede ne yemeli, eve dönerken alışveriş çantamıza neleri eklemeli, sorduk, öğrendik.

11.09.2021Lezzetli Hayat
Çevresel hassasiyet beslenme tarzına dönüşebilir mi

Çevresel hassasiyet beslenme tarzına dönüşebilir mi?

Vegan beslenmenin çoğu kez bitkisel beslenmeyle aynı şey olduğu düşünülüyor. Oysa ikisi arasında çok önemli bir fark var: Veganlık çevresel hassasiyet ve hayvan refahından kaynaklı bir yaşam biçimiyken bitkisel beslenme sağlık odaklı bir beslenme biçimi...

11.09.2021Lezzetli Hayat

Yazar Sonuçları

Bir acı kahvenizi içerim

Hazırlanışı ve sunumuyla farkını ortaya koyan mırra, espresso gibi sert ve acı... Üç aşamada yapılan, ustalık isteyen bu kahve, evlerde yas tutulduğunda ikram edilir, ‘acımızı paylaşıyoruz’ anlamına gelirmiş. “Bir kahvenin kırk yıl hatırı var” deniyor ya, bu sözün ne kadar doğru olduğunu bir kez daha anladım.

16.10.2021

Konu baklava olunca ben bile tutucuyum!

En geleneksel tariflerin dahi değişime ihtiyacı olduğunu savunan bir şefim. Ama geliştirilen ürün, orijinalinden çok daha üstün olmalı. Benim için iyi bir baklavanın en önemli unsurlarından biri ağızda çıkardığı o çıtır çıtır sesler... Sütlü şerbetle hazırlanan soğuk baklavadan işte bu zevki almam mümkün değil...

16.10.2021

Acaba rüya mı gördüm?

Marine edilmiş karavida çok iyi, yerken adeta denizin tadını alıyorsunuz. Minik denizkestaneleriyse o kadar tatlı ki orgazmik bir lezzet boyutuna ulaşıyorlar. Dereotlu ve sarımsaklı enginarı bulsam her gün yerim... 80’li yıllardan beri Avrupa ve Japonya’nın deniz ürünü odaklı en iyi restoranlarını ziyaret eden biri olarak Manzara Restaurant’da yediklerimin ülkemizdeki standartların hayli üstünde olduğunu söyleyebilirim.

16.10.2021

Zeytinyağımızla olmuyor, bari zeytinyağlılarımızla övünelim

Bizim insanımıza sıradan gibi gelebilir ama dünyada zeytinyağlı kategorisine sahip başka bir mutfak daha olmadığını biliyor musunuz? Sağlıklı yemek trendi almış başını yürümüşken her türlü sebzenin hem besin değerlerini koruyan hem de lezzetini arttıran bir pişirme yöntemi, başlı başına bir omuz darbesiyle öne geçmemizi sağlar.

16.10.2021

Karmaşık duygularla ayrıldığım mekân...

Orfoz’da yediğim ‘orkinos pate’yi, lagos balığından yaptıkları balık çorbasını ve başlangıçları başarılı buldum ama kabuklularda önemli sorunlar var... Bana kalırsa asıl mesele, denizlerimizin durumu... Deniz fakirleşmiş, kirlenmiş, muhtemelen çiftlikler kabuklulara ciddi zarar vermiş.

9.10.2021

Bu tiramisu bizi bulutlara çekecek!

Dünyanın açık ara en çok tercih edilen tatlısından konuşalım! Rahatlıkla, ‘İtalyan mutfağının en bilinen tatlısı’ da diyebiliriz. Kelime olarak ‘Beni yukarı çek’ anlamına gelir, kahveseverlerin gözbebeğidir... Damakta yarattığı vurucu etkisiyle İtalya sınırlarını aşarak 7 kıtaya yayılmış bambaşka bir lezzettir...

9.10.2021

Dünyanın en iyi restoranı açıklanırken oradaydım...

Önümde dünyaca ünlü şeflerden Massimo Bottura, arkamda Dominique Crenn... Boşuna “Gastronominin Oscar’ları” denmiyor bu etkinliğe... Dünyanın En İyi 50 Restoranı ödül töreni için Belçika’ya gittim, listenin sürprizi Noma oldu. Normalde üç kez birincilik alan şefler derecelendirmenin dışında kalıyor. Ama bildiğimiz restoran kapanıp Noma 2.0 adıyla farklı bir konseptte tekrar açıldığı için yeniden adaydı ve kazanmayı başardı...

9.10.2021

Kalıcı sonuçlar istiyorsanız güçlü nedenler oluşturun

Neden kilo vermek istiyorsunuz? Daha güzel görünmek için mi, daha iyi hissetmek için mi, yoksa hastalanıp sevdiklerinize yük olmamak için mi? Gerekçenizi bulduktan sonra hep aklınızda tutmalı ve ne zaman vazgeçecek olsanız kendinize hatırlatmalısınız.

8.10.2021

Hayat sana limon veriyorsa LAHMACUN YE!

Odun ateşinde pişmiş çıtır çıtır bir hamur, üzerinde soğan, sarımsak, yeşil biber ve baharatla harmanlanmış kıyma... Enfes bir lahmacuna kim hayır diyebilir ki! Bana hep “Lahmacun mu pizza mı” diye soruyorsunuz; yapılışları ve tatlarıyla çok farklı yemekler... İkisi de favorim.

2.10.2021

Pişirmesi saatler, hatta günler sürüyor...

Otantik Meksika mutfağının en popüler yemeği mole, içinde etten çikolataya 30’dan fazla malzeme kullanılan bir karışım. Şef Enrique Olvera’nın “Annemin mole’siyle yeni mole” isimli yemeği hayatımda tattığım en iyi yemekler arasında ilk 10’a girecek kadar başarılıydı. Benim mole aşkımı da zaten bu yemek başlattı.

2.10.2021

İstanbul’a gelen yabancı misafirimi götürmek isteyeceğim ilk lokanta...

Şef Fatih Tutak ve ekibinin TURK’te sunduğu yemekler ciddi bir araştırmanın eseri. Pekmezle pişirilen Adana patlıcanı, domates sos ve taze manda sütünden yapılan krema kıvamında yoğurtla sunulmuştu, en iyi tabaklardan biriydi. Mısır ya da mantar gibi farklı ürünlerden elde edilen tarhanaların yemeklerde nasıl kullanıldığını görmek için bile burayı ziyaret etmeye değer...

2.10.2021

Denizli: Yemekleriyle büyüleyen bir şehir...

Ekşi tatları sevenler için limon çorbası... Karamelize soğan sosuyla servis edilen taze fasulye yoğurtlaması... Denizli’ye özgü bu iki yemeği mutlaka denemelisiniz.

2.10.2021

‘Neden ülkemde böyle bir balık lokantası yok?’

Bana bu soruyu sorduran iki gün arka arkaya akşam yemeği yediğimiz Mylos oldu. Leros Adası’ndaki lokantada hem iyi hem de nadir gördüğümüz deniz ürünlerini kullanıyorlar. Artık modern dünyada zor bulunan doğal istiridye, Fransızların ‘denizmenekşesi’ dediği fouska... Bunları bizde kaç kişi yer?

25.09.2021

Sarması da tatması da mutluluk

Sarma; Osmanlı’dan dünyaya yayılmış, Akdeniz ülkelerinde de sevilerek yenen özel bir lezzet. İstanbul mutfağından Anadolu’ya, en sevdiklerimden iki tanesini seçtim.

25.09.2021

Envai çeşit baharatı, tajin’i, kuskusu ve böreğiyle... Fas mutfağı

Aşçılık kariyerimde özel yere sahip olan ‘bisteeya’ (pastilla) gevrek hamurla yapılan, yuvarlak bir börek. 15’inci yüzyılda Endülüslülerin Güney İspanya’dan kovulmasıyla bu böreğin Fas’a gittiği söyleniyor. Faslılarsa bu yemeği gururla zirveye taşıdıklarını iddia ediyor.

18.09.2021

Yaprağını sütle, tazesini peynirle...

İncirle yoğun aromalı bir yemek yapmak istersem sotelerim ya da ızgaralarım. Fırında yavaş yavaş pişirince de şahane olur. Kahvaltılarda yumurtalı ekmek üzerine ballı, taze kekikli ve sotelenmiş inciri de çok severim. Biri ekmek üstü atıştırmalık, biri tart ve biri de balık olmak üzere işte mutfağımdan incirli, üç tarif...

18.09.2021