Meyveden çam ağacı, çikolatadan kozalak, salatadan çelenk...

Güncelleme Tarihi:

Meyveden çam ağacı, çikolatadan  kozalak, salatadan çelenk...
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2023 07:00

Çok yakında ailemiz ve dostlarla bir masa etrafında toplanıp güzel dileklerle karşılayacağız yeni yılı… Hem afiyetle yenecek hem de o güzel sofraları süsleyecek yenebilen dekor tariflerimi paylaşmak istedim bu hafta. Çikolata, meyve, peynir gibi basit malzemelerle yapılan bu süsler şık olduğu kadar lezzetli de…

Haberin Devamı

Aralık ayı telaşlıdır. Koskoca bir yıl bitiyordur, ne çabuktur, daha yapılacaklar vardır... Fakat bu biraz kasvetli telaş, ayın son yarısında yerini yeni yıl sofrası heyecanına bırakır da tatlı tatlı hayaller kurdurur bana. Yeni senede her şey aynı olsa da ‘gelen gideni aratsa’ da kutlamalarla coşkumuzu yaşamaya ve iyi dileklerimizi dilemeye devam edeceğiz, ne de olsa ‘umut bizim ekmeğimiz’...

Yeni yılı güzel bir sofra başında yiyip içerek karşılamak çok eski bir âdet. Dört mevsim yeşil kalan ve aslen Anadolulu olan çam ağacı süslemek gibi... Profesör Cenk Durmuşkâhya, botanik uzmanı ama bilim tarihi ve biyoloji felsefesi gibi alanlarda da uzman. “Kutlama için ağaç süsleme geleneği Asurlulara dayanıyor” diyor. Yaprak dökmeyen ağaçları bereketin ve ölümsüzlüğün simgesi olarak kabul ederlermiş. Dört mevsim yeşil kalan kokinalar, defneler de çam gibi binlerce yıldır hep aynı mesajı veriyor: Dört mevsim umutla kalmayı. Yeni yılı karşılarken bu güzel dilekleri soframıza taşımayı seviyorum. Pastamı yeşil kremayla süslemek, meyve salatasına narla süslenmiş ağaç görüntüsü vermek gibi... Masanın süsü, sofranın bir parçası olan bu tarz yiyecekler lezzetiyle de konukları şaşırtsın istiyorum. Yıllar içinde tarifler birikti ama bunların içinde geçen yılbaşı sofrasına kızım Bilge’nin hazırladığı kozalak pastanın yeri gerçekten ayrı. Misafir arkadaşlarımız aralara koyduğumuz gerçek kozalaklardan ayırt edemedi. Sosyal medyada geçen sene bol bol yapılıp tarifi paylaşılmıştı ancak yine de yapmamış olanlar için kendi denediğimiz garantili tarifi yazacağım.

Meyveden çam ağacı, çikolatadan  kozalak, salatadan çelenk...
2023’e girerken Bilge’nin yaptığı kozalak pastalar.

Haberin Devamı

Kahvaltılık gevrekle süsleyin

1 paket bebe bisküvisini rondo’da toz gibi çekin. 200 gramlık labne ya da krem peyniri ekleyip, 3 yemek kaşığı kakaoyla 2 yemek kaşığı tereyağını da ilave edip hamur haline getirin, dolapta dinlensin. Bu tarifin en önemli malzemesi kakaolu kahvaltılık gevrek kısmı. Şekilleri klasik yaprak yani içbükey pullar olmalı. Halka, kare, topçuk vesaire olmaz. Buzdolabında dinlenen hamuru kozalak boyutlarına göre porsiyonlayın. Elinizle basık bir koni şekli verin. Gevrek tanelerini kozalak kabukçukları gibi alttan başlayarak ve her sıra öncekinin biraz içine girecek şekilde batırarak kaplayın, kar efekti için pudra şekeri serpin. Bu tarz tariflerin en güzel yanı çocuklarla yapılması.

Haberin Devamı

Meyvelerden de çam ağaçları yapabilirsiniz, örneğin 3-4 kiviyi halka halka dilimleyin. Tabağa önce geniş bir daire şeklinde dizin, sonra yukarı doğru yükselecek ama yanlardan daralarak çam ağacı gibi olana kadar devam edin. Nar taneleriyle süsleyin. Tepeye portakal kabuğundan bir yıldızı kürdanla tutturun. Meyve çamınızı güçlendirip ortasına hacim vermek için portakal dilimleri yerleştirebilirsiniz.

Bu tarz şeyler yaparken yemeklere çok fazla vakit harcadığım için teknik değil de pratik yöntemleri seçiyorum. Örneğin çikolatayla çalışmak incelik ister ama kolay tarifler de var. İstediğiniz sayıda orta kalınlıkta kraker (Diyet olanlar daha uygun gibi); bir pişirme kâğıdı, bir de çikolataya ihtiyacımız var. İçinde alüminyum kaplaması olmayan ve kaynar suda açılmayacak şekilde ambalajlanmış bir çikolata. Gofretli, bisküvi katmanlı da olmasın, eritip akıtamayız. Kâğıdı tepsiye yayıp üzerine aralıklı olarak çubukları koyun. Çikolatayı kaynar suya paketiyle atın. Eriyince çıkarın. Elle tutulacak kadar soğuyunca köşesinden minik bir kesik açıp, çubukların her birine ortasından başlayıp yatay olarak 4-5 santimlik ilk çizgiden sonra daraltarak koni şeklinde bitecek çizgiler çekin. Varsa pasta süsleme boncuklarından serpin. Çikolata donana kadar dolapta dursun. Kâğıttan kolayca ayrılan ağaçlarınızla yılbaşı pastanızı süsleyebilir ya da bu minik ağaçları bir cam bardakta sofraya süs olarak koyabilirsiniz.

Meyveden çam ağacı, çikolatadan  kozalak, salatadan çelenk...

Haberin Devamı

Caprese çelengi (6-8 kişilik)

NE LAZIM?

◊ 1/2 kilo kiraz domates
◊ 300 gr taze mozzarella topları
◊ 1’er demet fesleğen ve rakula (yoksa roka)
◊ 3 yemek kaşığı zeytinyağı
◊ 3 yemek kaşığı balsamik sirke
◊ Taze çekilmiş karabiber ve tuz

NASIL YAPARIM?

◊ Yuvarlak bir servis tabağının etrafına bütün fesleğen ve rakulaları yerleştirin.
◊ Domatesleri ve mozzarella toplarını yaprakların içine, aralarına dizin.
◊ Zeytinyağı, sirke, tuz ve taze çekilmiş karabiberi çırpıp üzerine gezdirin. Kıyılmış fesleğen yaprakları serpin.

Meyveden çam ağacı, çikolatadan  kozalak, salatadan çelenk...

Peynirden kardan adam  (10 kişilik)

NE LAZIM?

◊ 200 gr krem peynir
◊ 200 gram yağlı beyazpeynir
(kırık ya da lor peyniri de olur)
◊ 4 yeşil soğan
◊ 1⁄2 çay kaşığı sarımsak tozu

Süslemek için

Haberin Devamı

◊ 2 çubuk kraker
◊ 3-5 siyah zeytin
◊ Kırmızı biber ya da domates

NASIL YAPARIM?

◊ Krem peynir ve beyazpeyniri rondo’da krema gibi olana kadar çekin. Buzdolabında soğutun.
◊ Taze soğanı incecik kıyın, yeşil yapraklarını süsleme için ayırın.
◊ Soğuk peynire kıyılmış soğan ve sarımsak tozunu karıştırın. Kardan adamın gövdesi için büyük ve orta, kafası için küçük top hazırlayın.
◊ Önce büyük topu, üzerine yarısına kadar batırılmış kürdan, bunun üzerine gövde ve yine bir kürdanla kafasını oluşturacak küçük topu yerleştirin.
◊ Bundan sonrası hayal gücünüze kalmış. Yeşil soğan yapraklarından tabağa zemin, boynuna kaşkol; zeytinlerden minik parçalarla düğme ve gözler; domates ya da kırmızı biberden ağız, burun yapabilirsiniz. Kolları için kraker kullanın. Servis edene kadar buzdolabında bekletin.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!