Karpuz mu kavun mu?

Güncelleme Tarihi:

Karpuz mu kavun mu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2023 07:00

Okurlarımız yaz mevsiminin en sevilen meyvelerinden kavun ve karpuzu kıyasladı. İyisini seçmek için nelere dikkat etmeliyiz, bu meyvelerle soğuk soğuk neler hazırlayabiliriz, işin uzmanlarına sorduk.

Haberin Devamı

Bu hafta Instagram hesabımızda (@hurriyetlezzetlihayat) “Tercihiniz kavun mu karpuz mu” diye sorduk. Anketimizi oylayan okurlarımızın yüzde 73’ü karpuzu seçti. Biz de şu detayları istedik: “Karpuz seçerken nelere dikkat edersiniz? Yazın ne sıklıkla yersiniz? Beyazpeynirle birlikte veya pilavın yanında yemeyi sever misiniz? Öğün yerine tükettiğiniz de oluyor mu? Karpuzlu içecekler de hazırlar mısınız? En çok hangi cins kavunu tercih edersiniz? Meze sofrasında mutlaka sipariş eder misiniz? Ne sıklıkla yersiniz? Kavunun çekirdeklerini de değerlendirir misiniz?” İşte gelen yorumlardan bazıları...

@zilliko: “Karpuz da kavun da en sevdiğim meyveler. Karpuzu kahvaltıda, yemek sonrası, yemek öncesi her türlü yemeyi severim. Kavunsa mezelerle birlikte yenen tek meyve. Yaz-kış çilingir soframda yerini alır.”

Haberin Devamı

@hatininmutfagi: “Yazın serinleten bu ikiliyi ben sıcak günlerde dondurup hafif buzlu tüketiyorum. Kavun iştah açıcı olarak yemek öncesi verildiğinde 1991 yılında çok şaşırmıştım. Şimdi kavun ve karpuz farklı salata malzemeleri ve tatlı olarak servise sunuluyor. Küçük bir not: Kavunun orta kısmını çekirdekleriyle rondo’dan geçirdiğinizde muhteşem bir içecek yani sübye oluyor. Denemenizi tavsiye ederim.”

@arzugi: “Birinci tercihim kesinlikle karpuz... Her daim soframızda veya tek başına başköşede... Sürekli tek bir kişiden aldığımız için kötü çıkma şansı yok ama bildiğim kadarıyla bir kısmının hafif sararmış olması gerekiyor. Kavun da çok severim ama sanki meze sofralarına çok yakışıyor, ballanmış halini severim. Ayrıca her ikisinin de dondurulmuş halini smoothie’lerde kullanırım.”

@esirel: “Karpuz yazın en vazgeçilmezi! Karpuz, beyazpeynir, galeta...”

@ayenkmu: “Karpuz seçerken sarı lekesi olmasına dikkat ederim. Yazın mutlaka bol bol yerim... Beyazpeynirle yemek çok güzel ama benim için vazgeçilmez olan, buz gibi karpuzu tek başına yemek. Sıcak günlerde kahvaltı veya öğle yemeği yerine tükettiğim de oluyor. Kavunda tercihim halk arasında hırsız almaz/çalmaz denen cinsi. Meze sofrasında beyazpeynirin yanında tüketmeyi çok severim. Smoothie’lere de yakıştığını düşünüyorum ben.”

Haberin Devamı

NASIL SEÇİLİR?

Efendy İstanbul’un satın alma sorumlusu Zeynep Kurt Çelik’ten...

KARPUZ

Karpuzun tabanı ne kadar sarı olursa meyve lezzetli ve sulu demektir. Üzerinde ufak kahverengi lekeler ve çatlaklar ne kadar fazlaysa o kadar iyidir. 

Uzun ve oval olan karpuzlar erkek, daha minik ve yuvarlak karpuzlarsa dişi olarak bilinir. Erkek karpuzlar sulu, dişi karpuzlar tatlı olur.

Karpuzun sapının kuru olması da meyvenin olgunlaştığını gösterir.

KAVUN

Durdukça olgunlaşan bir meyve olduğu için sapına bakın. Sapı kuruysa güzeldir. 

Dış kabuğunun canlı renkli olması önemli. Kabuğunun yumuşamış olması da olgunlaştığına işarettir.

Dış dokusu tırtıklı ve çizgiliyse düzgünlüğüne dikkat edilmeli. Çizgiler ne kadar düzgün biçimliyse meyve o kadar leziz çıkar.

Haberin Devamı

Yemek kitabı yazarı ve şef Ebru Omurcalı’dan...

Karpuz mu kavun mu

Karpuz granita (4 kişilik)

NE LAZIM?

◊ 1 orta boy karpuz (çekirdekleri ayıklanmış)
◊ 1/2 su bardağı şeker (veya 1 çay bardağı bal)
◊ 1/2 limonun suyu
◊ 1 çay kaşığı vanilya özütü (veya 1 portakalın rendelenmiş kabuğu )

NASIL YAPARIM?

◊ Karpuzu küp küp doğrayıp blender’a alın. Üzerine şeker, limon suyu ve vanilya özütünü ilave edin.
◊ Tüm malzemeyi pürüzsüz bir kıvam elde edene kadar çekin.
◊ Karışımı geniş ve düz bir kaba veya cam tepsiye döküp derin dondurucuya koyun. Her yarım saatte bir çatal veya spatula kullanarak karıştırın.
◊ Granita, donmuş ve kristalleşmiş bir kıvama geldiğinde (yaklaşık 2-3 saat sonra) servis yapmaya hazırdır. Servisten önce granitayı tekrar karıştırıp bardaklara paylaştırın. Taze fesleğen veya nane yapraklarıyla süsleyip servis yapabilirsiniz.

Karpuz mu kavun mu

Yoğurtlu kavun smoothie (2 kişilik)

NE LAZIM?

Haberin Devamı

◊ 1 kâse kavun (çekirdeği çıkarılıp küp doğranmış)
◊ 1/2 su bardağı yoğurt
◊ 1/2 su bardağı portakal suyu
◊ 1 yemek kaşığı bal (veya pekmez)
◊ 1/2 limonun suyu
◊ 1/2 çay kaşığı taze zencefil rendesi
◊ 1 kâse buz küpü

NASIL YAPARIM?

◊ Kavunları blender’a alın. Üzerine yoğurt, portakal suyu, bal, limon suyu ve zencefili ekleyip çekin.
◊ Buzları ekleyip tekrar çekin.
◊ Karışımı servis bardaklarına paylaştırın. Bekletmeden soğuk servis yapın. Kavun parçaları ve nane yapraklarıyla süsleyebilirsiniz.

Karpuz mu kavun mu

Ananaslı kavun mimoza (4 kişilik)

NE LAZIM?

◊ 1/2 kavun
◊ 1 olgun ananas
◊ 1/2 demet taze nane (sadece yaprakları)
◊ 1 su bardağı soğuk süt
◊ 1/2 limonun suyu
◊ 1 yemek kaşığı bal (tercihe bağlı)
◊ Buz küpleri

Haberin Devamı

NASIL YAPARIM?

◊ Kavunun ve ananasın kabuklarını soyun, ikisini de küp küp doğrayın.
◊ Blender veya mutfak robotu kullanarak kavun ve ananası püre haline getirin. Limon suyunu ekleyip karıştırın.
◊ Buz ve nane yapraklarını ekleyip blender’dan tekrar çekin. Süt ve balı ekleyip karıştırın. ◊ Karışımı bekletmeden soğuk olarak servis yapın. Ananas dilimleriyle süsleyebilirsiniz.

Karpuz mu kavun mu

Mineralli karpuz mocktail (4 kişilik)

NE LAZIM?

◊ 2 kâse karpuz (çekirdekleri ayıklanmış ve küp küp doğranmış)
◊ 1 su bardağı vişne suyu
◊ 1/2 limonun suyu
◊ 1/4 demet nane (sadece yaprakları)
◊ 2 yemek kaşığı toz şeker (tercihe bağlı)
◊ 1 su bardağı maden suyu
◊ Buz küpleri

NASIL YAPARIM?

◊ Karpuzları blender veya mutfak robotuna koyun. Üzerine taze nane yapraklarını, limon suyunu ve şekeri ekleyin. Pürüzsüz bir kıvam elde edene kadar çekin.
◊ Karışımı süzün ve elde ettiğiniz karpuz suyunu vişne suyuyla karıştırıp iyice soğutun.
◊ Servis yaparken maden suyu katın. Dilerseniz limon dilimleri ve nane yaprakları ekleyebilirsiniz

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!