Kalamar tava mı karides güveç mi?

Güncelleme Tarihi:

Kalamar tava mı karides güveç mi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2023 07:00

Okurlarımız balık sofralarının vazgeçilmez iki ara sıcağı kalamar tava ve karides güveci kıyasladı, hangisini neden sevdiklerini anlattı. Şef Hakan Süve de evde pişirmek isteyenlere öneriler verdi.

Haberin Devamı

Bu hafta Instagram hesabımızda (@hurriyetlezzetlihayat) “Tercihiniz kalamar tava mı, yoksa karides güveç mi” diye sorduk. Anketimizi oylayan okurlarımızın yüzde 63’ü kalamar tavayı seçti. Biz de şu ayrıntıları istedik: “Yağ çekmemiş, yumuşacık pişmiş kalamarı sizce en iyi neresi yapıyor? Evde yapmayı denediniz mi? Taratoru nasıl olmalı? Karides güvecin pul biberli, tereyağında pişmiş halini mi daha çok seviyorsunuz yoksa içine mantar, domates, biber katılan ve üzerinde peynirle
fırınlananı mı? Çim çim karidesle mi daha güzel oluyor, jumbo karidesle mi?” İşte, gelen yorumlardan bazıları...

@anicekmer: “Benim tercihim kalamar tava! Son zamanlarda Sarıyer’deki Kavak Kılçıklı Balık restoranında muhteşem bir kalamar tava yedim. Tarator sos harika bir eşlikçi.”

Haberin Devamı

@handebitrim: “Bol tereyağlı jumbo karides... Bol sarımsaklı tarator sosuyla çıtır kalamar... Olsa da yesek... İkisi de güzel.”

@pelinucansu: “Bol tereyağlı kalamar, yanında bol sarımsaklı taratorla...”

@arzugi: “Yağ çekmemiş, porsiyonu bol, doya doya yiyeceğim kalamarın adresi maalesef Yunan adaları... Taratoru mutlaka olmalı ama uyduruktan mayonezle yapılanı değil. Ekmek içi, sarımsak, sirke ve zeytinyağlı yapılanı... İzmir’de bir balıkçıdan öğrenmiştim. Taze kalamarı 10 dakika maden suyu, çok az karbonat ve şekerle köpüğü çıkana kadar ovduktan sonra harca bulayıp kızartınca harika oluyor.”

@akoraytatar: “İstanbul’daki Blue Angel’da kalamara hiç yağ çektirmezler. Karides için önerimse Çeşme’deki Fahri’nin Yeri...”

@savasdincbas: “Tercihim kalamar ama karides güveçten de vazgeçemem.”

@yogashka: “Kalamar tava! Yanında cevizli ve sirkeli gerçek tarator da olsun ama bunu Ege’de bulmak imkânsız. Bu konuya bir İzmirli olarak üzülüyorum.”

@ayenkmu: “İkisini de çok severim ama tercihim sanırım karides güveç olurdu! Karides güzel ve etli olmalı, çim çim karides hem tatsız oluyor hem de güveçte kuruyor. Güveçte bol tereyağlı ve pul biberli en güzeli... Ne kadar az malzeme o kadar çok karidesin tadı bence...”

@gzmuca: “Kilyos Plaj Restaurant’ın tarator soslu kalamar tavası tabii ki...”

Haberin Devamı

@arielmadrid: “Kalamarın püf noktası sodada bekletmek. En güzeli Selimiye’de yenir.”

@kayaciogluesendemir: “Kalamarı biz Dikili’de çok yeriz. Karides güveciyse sebzeli ve kekikli severiz...”

PÜF NOKTALARI

The Marmara Bodrum’daki Tuti Restaurant’ın baş şefi Hakan Süve’den...

KALAMAR TAVA

- Yumuşak bir kalamar tava için kalamar donuk değil, taze olmalı.

- Kalamarın içindeki iskeleti çıkarmayı, ardından içindeki kum tanelerini temizlemeyi unutmayın.

- Kalamarı doğradıktan sonra tuz, şeker ve toz karbonatla köpürene kadar ovalayın. Ardından süt ve bira (bira tercih etmeyenler süt ve soda kullanabilir) karışımında 1 gün bekletin.

- Kalamarı buğday unu ve mısır unu karışımıyla kızartın; tadı da rengi de çok güzel oluyor. Bu un karışımına tuz ve beyaz biber ekleyebilirsiniz.

Haberin Devamı

KARİDES GÜVEÇ

- Karidesin kabuğunu soyup bağırsağını almayı unutmayın.

- Karidesi pişirirken tereyağı, sarımsak, adaçayı ve dilerseniz karidesin kabuklarından yapılan bir sos kullanabilirsiniz. Zerdeçal ve ince kıyım maydanoz da yakışıyor.

- Jumbo karidesle yapacaksanız fırında 10-15 dakika tutmanız yeterli olacaktır. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!