Erzincan tulumu mu İzmir tulumu mu?

Güncelleme Tarihi:

Erzincan tulumu mu İzmir tulumu mu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 2023 07:00

Okurlarımız Erzincan ve İzmir tulumunu kıyasladı, peynir kitapları yazarları Berrin Bal Onur ve Neşe Aksoy Biber, bu peynir çeşitlerinin iyisini nasıl seçeceğimizi anlattı.

Haberin Devamı

Instagram (@hurriyetlezzetlihayat) hesabımızdan bu hafta “Tercihiniz İzmir tulumu mu Erzincan tulumu mu” diye sorduk, okurlarımızın oyladığı anket yüzde 50’ye yüzde 50 oranla başabaş bitti. Biz de şu ayrıntıları istedik: “Erzincan tulumunu ne sıklıkla yersiniz? Nereden alırsınız? Meze sofralarında tereyağı ve lavaşla birlikte yemeyi de sever misiniz, salata veya börek içlerine kattığınız da olur mu? İzmir tulumunu nereden alıyorsunuz? Simit, çay, domates... Yanına en çok neleri yakıştırıyorsunuz?” İşte gelen yorumlardan bazıları...

@okutayt: “İzmir tulumunun kahvaltılık, kırık olarak satılan böreklik ve mezelik çeşitleri var. Eskiden peynirciler, şarküteriler ve pazaryerindeki yerel üreticilerden edinirken artık herhangi bir markette bile en az üç çeşidi oluyor. Erzincan tulumunun eski tadı ve kalitesinde olanına rastlamak zorlaştı. Birçoğu burukluğu olmayan taze peynirden hallice. Belki İzmir’de fazla rağbet görmediğinden çeşitlilik azdır.”

Haberin Devamı

@isinirakk: “Kahvaltıda Bergama İzmir tulumunu, kebapçıda Erzincan tulumunu tercih ederim. Kızıma hamileyken İzmir tulumuna aşerer, şeftaliyle yerdim. Erzincan tulumu, tereyağı ve bal, sıcak balon ekmekle veya lavaşla buluşunca şahane. Levent Çarşı’daki bir şarküteriden alırdım, coğrafyam değişince marketten alır oldum. Beyazpeynir, lor, Trakya eski kaşarı, dilpeyniri vb. diğer tüm peynir çeşitlerinde alışverişimi Kırklarelili yerel üretici Süzülmüş Kardeşler’den yapıyorum.”

@ayenkmu: “Favorim İzmir tulumu. Genellikle İzmir’de yöresel ürünler satan yerlerden tercih ediyorum. Kullanacağım alana göre tuzluluk ve olgunluk tercihim değişiyor. Kahvaltıda daha yumuşak ve az tuzlusu iyi oluyor. Yanında simit veya boyozla harika oluyor. Meze yanında eşlikçi olacaksa kesinlikle tuzlu ve olgun olmalı. Rokalı domates salatasına da çok yakışıyor.”

@tadinsuturunleri: “Erzincan tulumu... Kuru üzümlü veya domatesli bütün salatalara çok yakışır. Sıcak ekmek ve lavaşın olmazsa olmaz eşlikçisi.”

@selmaozdogan: “Erzincan tulumunu tercih ederim. Ayrıca haşlanmış patates yanında da çok yakışıyor.”

Haberin Devamı

@berkoky: “Tulumda bile ülke yüzde elli elli bölünüyor.”

@zambak_765376: “İzmir tulumu tabii ki... Erzincan eski kalitede değil.”

Erzincan tulumu mu İzmir tulumu mu

PÜF NOKTALARI

‘Peynir Aşkına’ ve ‘50 Peynirli Şehir Balıkesir’ kitaplarının yazarları Berrin Bal Onur ve Neşe Aksoy Biber’den...

ERZİNCAN TULUMU

◊Erzincan yaylalarında yetişmiş tam yağlı koyun sütünden yapılır. Taze peynirin keçi veya koyun derisinden tulumlara basılmasıyla hazırlanır. İdeal lezzete 8-12 ayda ulaşır.
◊2000’de coğrafi işaret tescili alan ilk peynirimizdir.
◊Doğranmış 2 soğanı zeytinyağında soteleyin. İçine 6 kuru incirle 2 yemek kaşığı pekmez ve yarım su bardağı su ekleyip 10 dakika pişirin. Cevizli ekmek üzerinde Erzincan tulumuyla servis edin.

İZMİR TULUMU

Haberin Devamı

◊Tam yağlı koyun ve az miktarda keçi sütünden üretilen salamura peynir çeşididir. İdeal olgunlaşma ve gerçek lezzet yedinci aydan itibaren başlar.
◊Isıyla eriyen yapısı nedeniyle ızgara edilebilir. Bu hali ızgara sebzelerle yakışır. Püre yaptığınız balkabağı sıcakken içine peyniri ekleyip karıştırın. Ezilmiş sarımsak ve süzme yoğurt ekleyin. Meze olarak veya tam tahıllı köy ekmeği üzerinde sunun.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!