Okul alışverişine bütçe dostu ipuçları

Güncelleme Tarihi:

Okul alışverişine bütçe dostu ipuçları
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 31, 2023 14:33

Tatil bitti, eylül geldi. Şimdi okul zamanı. Veliler giysi, kitap ve kırtasiye alışverişi için hazırlığa başladı. Bu hafta 13 yaşındaki Bilge’nin annesi, ekipten arkadaşım Gülay Barbaros Altan’la alışverişi daha uyguna yapabilmenin yollarını ve tutumlu olmak yerine tutumlu çocuk yetiştirmenin önemini konuştuk.

Haberin Devamı

Gizem: Gülay, senin o en zor zamanlarından biri geldi, okullar açılıyor. Yaptınız mı alışverişinizi?

Gülay: Büyük kısmını okul hallediyor bizim yerimize. Ama asıl Bilge’nin seçmesi gereken daha kişisel şeyler var, malzeme için yeni başlıyoruz.

Gizem: Kitapları mı okul hallediyor? Ne güzel... Biz annemle elimizde bir liste, 40 kapı yapardık en ucuzunu bulacağız diye.

Gülay: Çok değişti her şey. Devlet okullarında tüm kitaplar ücretsiz ve öğrenciye özel teslim ediliyor. Özel okullardaysa bir koli hazırlıyorlar öğrenci adına, içinde dijital materyaller dahil, dil kitaplarından okulun seçtiği müfredat kitaplarına her şey oluyor. Bazı okullar kırtasiye ve resim malzemelerini de ekliyor ki hacmi ve kâr marjı artsın. Velinin itiraz şansı yok, paketin parası neyse verip alıyorsun. Şu anda minimum 10 bin lira diyebiliriz bu koliye.

Haberin Devamı

Gizem: Hep pahalıydı Gülay bu kitap ve malzeme işleri… O yüzden yurtdışından gelen İngilizce kitaplarının fotokopisini alırdık. İtiraz varmış demek o zamanlar koliye (gülüyor).

Gülay: Evet, artık zorlaştı. Asla kabul etmiyorlar. Sana daha üzüldüğüm bir konuyu da anlatmalıyım. Devlet, özel okulların öğrencileri için de birer set ders kitapları hazırlayıp okullara teslim ediyor. Ama ne yazık ki hiçbir özel okul devlet kitaplarını kullanmıyor. Öğrenciye vermiyor bile. Düşün yüz binlerce özel okul öğrencisi var ve yüz binlerce set kitap teslim edilmeden yıl sonunda hurda kitapçıya satılıyor...

Gizem: Evet, ben de dün bir haber okudum, kilosu 2 liradan satılıyormuş. Özel okullar bunları ya hiç almasın ya da öğrenciye teslim etsin. Ağaca yazık, insanın içi acıyor. Bir de defter derdi vardı, o da pahalı işti, karelisi ayrı, harita metodu ayrı… Şimdi istedikleri defteri kullanabiliyorlar mı?

Gülay: Yok, yine öğretmen ne isterse onu alıyoruz. Ve defter işi pahalı. Eğer birden çok çocuğum olsaydı, İSTOÇ’a giderdim. Orada toptancılar var, yüklü alımlarda çok uyguna geliyor.

Gizem: Aaa, güzel tavsiye. O halde veliler birlik olup da gidebilir buraya. En azından defter-kalem alışverişini uyguna getirirler. Biz henüz sene başında okula kırtasiye ücreti ödüyoruz ve yıl boyunca başka hiçbir şey almıyoruz. Lorin’in de zamanı daralıyor, vallahi gözüm korkuyor. Defter kaplama olayı vardı. Bitti inşallah o! Defteri hediye paketi gibi kaplamak nedir ya? Sen tutumlu kadınsın, nasıl idare edilir bu işler, anlatsana biraz… Bir önceki yıldan hiç mi bir şey kalmıyor işe yarayan?

Haberin Devamı

Gülay: Kaplama işi var hâlâ, bazı kitapların dağılmaması için kaplanması şart. Bence anne-babanın tutumlu olması değil de tutumlu çocuk yetiştirmek önemli. Kaynakların sonsuz olmadığını, her kalemle, her yaprak defterle bir ağaç kesileceğini daha Lorin yaşında öğrenirlerse kırtasiye malzemelerine gözleri gibi bakarlar. Biz Bilge’ye böyle öğrettik. O nedenle kalemlerine iyi bakar, defterlerini boşa harcamaz ve evet, ille seneye artan defterler olur. Kullanılmış kısmı kapakla beraber kaplarsanız eski olduğu da anlaşılmaz.

Gizem: İki sene sonra tüm malzemelerimle sendeyim, ben defter-kitap kaplayamam vallahi. Kıyafet işini nasıl yapıyorsunuz?

Gülay: Kıyafetleri büyük alıyoruz biraz, özellikle dış-üst giyim hırka gibi, ikinci seneye kalabiliyor. Ayrıca okulun logolu takımını alıp yedekler için biraz pazar geziyoruz.

Haberin Devamı

Gizem: Sanırım bazı markalar da okul kıyafetlerinin renklerinden pantolon ve gömlekler üretiyorlar, arma okuldan alıp dikilemez mi?

Gülay: Arma satılmıyorsa da içe giyilen polo yakalı tişörtleri mutlaka yedeklemek lazım, üstüne ceket, hırka giyeceği için logosuz olduğu anlaşılmıyor. Pantolonlar ve alt eşofmanlar da bu tarz yerlerden yedeklenmeli. Küçük yaşlarda çok koşup çok düşüyor, dizlerini yırtıyorlar.

Gizem: Bak yine hep aynı konuya geliyoruz, evde eğitim en güzeli. Sabahtan akşama kadar pijamayla… Öğretirim ben okuma yazmayı (gülüyor).

Gülay: Yok yok, gitsinler. Biraz büyüdüğünde o kadar kolay olmuyor (gülüyor).

Gizem: E, sana geliriz canım ne olacak. Defter kaplamaktansa trigonometri filan anlatırsın (gülüyor). Şaka bir yana, ister özel okula gönder ister devlete, çocuk okutmak aile bütçesini sarsıyor. O yüzden annemin en meşhur lafıyla veda etmek istiyorum: “Az çocuk, az dert.” Şimdiden tüm velilere ve öğrencilere güzel bir öğrenim yılı diliyorum. Herkes defterlerine ve kitaplarına gözü gibi baksın.

 

Haberin Devamı

HADİ GİDELİM

HAYALLERİNDEKİ MESLEĞİ DENEYİMLİYORLAR

Okul alışverişine bütçe dostu ipuçları


Pritt ve KidZania işbirliğiyle çocuklar şimdi hayallerindeki mesleği en eğlenceli şekilde deneyimleyebilecek. 4 Eylül-22 Ekim tarihleri arası KidZania’ya giden çocuklar itfaiyeci, biliminsanı, pilot, veteriner ve şef olmanın keyifli yanlarını öğrenecekler.

Yer: İstanbul, Akasya AVM Kidzania
Tarih: 4 Eylül-22 Ekim
Saat: 10.00-19.00
Yaş: 1-14
İletişim: (0850) 200 54 39
Ücret: 609 lira

 

HEM ALIŞVERİŞ HEM KUTLAMA

Okul alışverişine bütçe dostu ipuçları

Türkiye’de ilki gerçekleşecek Okula Dönüş Karnavalı’nda hem çocuklar hem aileler okulların açılmasını kutlayacak. Kırtasiyeden tekstile okula yönelik her türlü alışverişin yapılacağı etkinlikte konserler, atölyeler ve gösteriler de olacak.

Yer: İstanbul, Zorlu Center

Tarih: 16-17 Eylül

Saat: 10.00-20.00

Yaş: Sınır yok

Haberin Devamı

İletişim: (0212) 924 01 00

Ücretsiz

 

KATILIMCI KADAR AĞAÇ

Okul alışverişine bütçe dostu ipuçları

İstanbul Cevahir AVM geri dönüşüm için çağrı yapıyor. 2-10 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek olan ‘Geleceği Değiştiren Şehir’ etkinliğiyle çocuklar; su ve gıda israfını önleme, enerji tasarrufu, ulaşım araçları, sürdürülebilirlik ve geri dönüşüm konularında farkındalık kazanacak. Cevahi AVM tarafından da etkinlikteki katılımcı sayısı kadar ağaç dikilecek.

Yer: İstanbul, Cevahir AVM

Tarih: 2-10 Eylül

Saat: 12.00-20.00

Yaş: Sınır yok

İletişim: (0212) 368 69 00

Ücretsiz

 

ÜNLÜ İSİMLER SAHNEDE

Okul alışverişine bütçe dostu ipuçları

Çocukların heyecanla beklediği “Yaratıcı Çocuk Festivali” bu yıl KüçükÇiftlik Park’ta düzenleniyor. 30’un üzerinde konser ve eğlenceli gösterilerle aileler de eğlenmenin tadına varacak. Yazar Şermin Yaşar ve Sunay Akın’ın açılışını yapacağı festivalde Yeni Türkü, Ezo Sunal, Evrencan Gündüz, Safiye ve Emrehan gibi isimler sahneye çıkacak. Festival bu defa tiyatro oyunları, pandomim sanatçıları, jonglörler, sihirbazlar, balon şovlarla her yaşa hitap edecek.

Yer: İstanbul, KüçükÇiftlik Park

Tarih: 2-3 Eylül

Saat: 10.00-18.00

Yaş: Sınır yok

İletişim: (0212) 231 30 45

Ücret: 280 lira

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!