GeriSeyahat İstanbul’u denizden terk etmek isteyenlere
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
İstanbul’u denizden terk etmek isteyenlere

İstanbul’u denizden terk etmek isteyenlere

İstanbul’dan günübirlik veya haftasonu için kaçmak isteyenlere deniz yolunu kullanmalarını öneriyoruz. Çünkü bu sayede dinlenmeye yola çıkar çıkmaz başlayabiliyorsunuz. Trafik asla sıkışmıyor, dönüş yolu çile halini almıyor. Üstelik sadece tek bir vasıta kullanarak sanılandan çok daha fazla yere gidilebiliyor.

DENİZ OTOBÜSÜYLE KUMLA

Kumla Bursa’nın gözde tatil beldelerinin başında geliyor. Yenikapı’dan kalkan deniz otobüsleriyle bir saat kırk beş dakikada gidebilirsiniz. Deniz otobüsleri hafta sonu 09.00’da hareket ediyor. Günübirlikçiler için dönüş saati 17:40. Kumla’nın tabiat güzelliği ve denizinin dışında en büyük özelliği 3 kilometrelik bir kumsala sahip olması. 700 senelik harap hamamı ve tarihi Muhi Dede Camii görmeye değer. Kesme çorba, yumurta dolması ve kürkün köftesinin tadına mutlaka bakın. Çağlayan Et Mangal, Denizden Balık, Yakamoz Restaurant ve Nil Mutfağı tavsiye edeceğimiz adresler. Kişibaşı 25 YTL’ye balık ziyafeti çekebilirsiniz. Konaklamak isterseniz Antik Hotel, Hotel Yalı veya Meltem Pansiyon’u tercih edebilirsiniz. İstanbul’un Ulus pazarını aratmayacak büyük bir pazara da sahip.

GEMİYLE MARMARA ADASI

Marmara bölgesinin en büyük adası. Adada çıkan mermer rutubeti emdiğinden, hiç rutubet yok. Aba, Kole, Manastır, Kayaburnu ve Mestanaga koyları başlıca doğal güzellikleri. Beş köyü var. Merkezden kalkan minibüsle ulaşabilirsiniz. Ada ruhunu anlamak isteyenler koyları ve köyleri tekneyle gezmeyi tercih etmeli. Saraylar beldesinde açık hava arkeoloji müzesi, Yana Çiftliği mevkiinde Bizanslar’dan günümüze kalan kilise gezilecek yerler arasında. Gemiden iner inmez göze ilk olarak çınar ağaçları, sahil boyunca devam eden restoran ve çay bahçeleri çarpıyor. Peynirli patlıcan, adaçayı, kekik, zeytin ve zeytinyağı almayı unutmayın. Konaklamayı düşünürseniz Ada Palas Hotel, Boncuk Motel veya Kale Pansiyon’u tercih edebilirsiniz. Gemi veya deniz otobüsü ile gidiliyor. Gemiyle beş saatte, deniz otobüsüyle 3 saatte varıyorsunuz. Gemi hafta sonu sadece cumartesi günleri var. Deniz otobüsü seferleri ise hafta sonu Yenikapı’dan 10.30’da başlıyor. Dönüş için son deniz otobüsü 18.30’da.

FERİBOTLA YALOVA

Termal kaplıcalarıyla ünlü. Tesislerde açık ve kapalı olmak üzere iki havuz, hamam, sauna ve şifalı sular bulunuyor. Tek kişilik konaklama 60 YTL. Hamama günübirlik giriş 8 YTL. Erikli ve Delmece yaylaları ile Sudüşen Şelalesi’ne gidebilirsiniz. Çiftlikköy’deki Kara Kilise ve zamanında Atatürk’ün yaptırdığı Yürüyen Köşk, en önemli tarihi eserleri. Gitmişken çiçek almayı unutmayın. Atacan Kebap, Bereket Sofrası, Boşnak börekçisi yemek yiyebileceğiniz yerler arasında. Konaklamak isteyenler Termal tesislerinin yanısıra Fatih Hotel, Yalova Otel ve Bostancıoğlu Pansiyonu tercih edebilir. Yalova’ya deniz otobüsü veya feribotla gidebilirsiniz. Gidiş seferleri sabah 07.30’da başlıyor. Dönüş için son sefer 17.30’da.

TEKNEYLE ESENKÖY

Eğer Esenköy’e gitmeyi düşünüyorsanız yanınıza kalın birşeyler almayı unutmayın. Çünkü Esenköy rüzgarıyla ünlü. Karlı yaylası, şelaleleri ve Bülbül Deresi akla ilk gelen doğal güzellikler. Tercihe göre özel turlarla veya İstanbul şehir hatlarıyla gitmek mümkün. Sabah 09.30’dan itibaren seferler başlıyor. Gün boyu belirli aralıklarla devam ediyor. Dönüş için son sefer 19.30’da. Acıkırsanız kebaptan balığa, mangaldan pideye kadar pek çok seçenek var. Mangal yapmak isterseniz Şelale Tesisleri veya Bülbül Deresi Et Mangal’ı tercih edebilirsiniz. Otelden ziyade ev pansiyonculuğu tercih ediliyor. Pansiyonların fiyatı 30-70 YTL arasında. Her akşam belediyenin yanında akşam pazarı kuruluyor.

Doğa harikası ŞİLE

Şile’de Sofular, Meşrutiyet, Soğuksu, Suşikan ve Gökmaslı mağaraları, Ocaklıada, Tersane ve Akşam Güneşi deniz mağaraları, Değirmençayı Şelalesi, Onbir Göller Vadisi, Ağlayan Kaya ve Kumbaba Tepesi görmeye değer doğal güzellikler. Üsküdar Çarşısı akşam yediden sonra trafiğe kapanarak büyük bir çarşı haline geliyor. Şile palamutu ve Şile bezi beldenin adını duyuran iki şey. Deniz otobüsüyle ilk sefer 08.40’da. Dönüş için son sefer 19.00’da. Pazar günleri deniz seferi yok. Genellikle otellerin egemen olduğu Şile’de kalmayı düşünürseniz Değirmen Otel, Grand Otel, Korupark Otel ve Motel Şile seçim yapabileceğiniz yerler arasında. Artena, Ayazma ve İyot restoranlarda müzik dinleyip yemek yiyebilirisiniz. Balık yerseniz kişibaşı ortalama 30 YTL ödüyorsunuz.

EĞLENMEK İSTEYEN AVŞA’YA

Altınkum plajı ve şarabıyla ünlü. Adanın en gözde koyları Çınar, Mavi, Değirmen, Beyazsaray, Kuşburnu ve Altınkum. Eğlencesiyle de tanınan Avşa’da Tanz Disko, Liatris Disko, Çağlar Taverna, Grean Bar Martı Bar, Baran Türkü Evi, Sombet Aile Çay Bahçesi, Ramses Nargile ve Lunapark bulunuyor. Aya Yorgi Kilisesi, Bizans dönemine ait çanak çömlek kalıntıları ve Roma mezarlarını görebilirsiniz. Bunun dışında Yiğitler köyünde bulunan Ali Dede türbesi var. Otelin bulunmadığı Avşa’da pansiyonculuk gelişmiş. Makul fiyatlara pansiyon bulmak mümkün. Konaklama 30-50 YTL arasında değişiyor. Sahil boyunca devam eden restoran ve kafelerde karnınızı doyurabilirsiniz. Marmara Adası’ndan gemiyle yarım saatte Avşa’ya geçebilirsiniz.

VAPURLA ADALAR

İstanbullar’a uzun uzun Adalar’ı anlatmaya gerek yok. Büyükada, Heybeliada, Burgazada ve Kınalıada’ya tekne, vapur veya deniz otobüsü ile gidebilirsiniz. Eminönü, Kadıköy, Kabataş ve Bostancı’dan vapur, Kartal, Bostancı, Kabataş ve Eminönü’den deniz otobüsü kalkıyor. Avrupa yakasından gideceklere Eminönü ve Kabataş’tan kalkan deniz otobüsleri daha uygun olur. Çünkü Eminönü’den kalkan vapurla yolculuk bir buçuk saat sürüyor. Özellikle haftasonu vapuru kaçıranlar Bostancı’dan sık sık kalkan motorlara binebilir. Adalara ilk deniz seferi sabah 06.50’de. Yaz aylarında dönüş için 01.00’e kadar şansınız var. Dileyen Adalar’dan Çınarcık ve Yalova’ya da geçebilir.

45 DAKİKADA MUDANYA

Deniz otobüsüyle bir saat kırk beş dakika sürüyor. Seferler sabah 09.00’da başlıyor. İstanbul’a dönüş için son sefer 18.15’te. Gün boyunca Mudanya’nın sahillerinden yararlanabileceğiz gibi ünlü Kordon Boyu’nda da gezip alışveriş yapabilirsiniz. Beldenin ilgi gören tek tarihi yapısı Mütareke Evi. Hergün mesai saatleri içinde ziyarete açık. Sadece balık lokantalarının bulunduğu Balıkçı Barınağı’nda balık yiyebilirsiniz. Kişibaşı 30 liraya çıkabilirsiniz. Az sayıda pansiyonun bulunduğu beldede oda fiyatları 30-50 YTL arasında.

Temiz havasıyla ÇINARCIK

Hasan Baba Mesire Yeri, Kum Plajı, Teşvikiye’deki yayla ve şelaleleriyle görülmeye değer bir yer. Çınarcık’ın eski adı Kio. Kio Türkçe’de temiz hava anlamına geliyor. Oksijen bakımından dünyanın sayılı yerlerinden biri. Deniz otobüsüyle İstanbul’la arası tam bir saat. Beldenin en büyük oteli Çınarcık Otel. Çift kişilik konaklama, kahvaltı dahil 125 YTL. Bunun dışında uygun fiyatlara pansiyon bulmak mümkün. Beldenin hemen hemen her yerinde bulunan restoran ve kafeler her bütçeye hitap ediyor. Hafta sonları ilk sefer 09.00’da başlıyor. Dönüş ise 17.45’te.
False